Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Moţiunea simplă pe Justiţie va fi votată miercuri în plenul Camerei Deputaților

Postat la: 13.09.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Moţiunea simplă pe Justiţie iniţiată de PNL şi USR şi intitulată "PSD stăpânul justiţiei?! Chiar aşa...", legată de modificările legilor Justiţiei, a fost dezbătută marţi de deputaţi şi va fi votată miercuri în plenul Camerei Deputaţilor, informează agerpres.ro.

"Prin această moţiune atragem atenţia la întoarcerea la vechile metehne pesediste de pe vremea lui Adrian Năstase - Rodica Stănoiu, ceea ce dăunează intereselor României şi interesului oamenilor. Vă solicităm să renunţaţi la politizarea justiţiei. Nu vă mai ocupaţi doar de interesele infractorilor, a celor cu probleme, iar dacă nu sunteţi capabili să faceţi lucrul acesta, cel puţin ministrul Justiţiei să plece", explica acest demers, săptămâna trecută, în plenul Camerei, liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan.

La dezbaterea de marţi, deputatul PNL Cristina Trăilă a susţinut că pachetul de propuneri pentru modificarea legilor Justiţiei creează un dezechilibru între cele trei puteri ale statului. Ea i-a transmis ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să se ocupe de condiţiile din închisori şi, totodată, "să nu devină o unealtă a coaliţiei de guvernare folosită de Liviu Dragnea şi prietenii săi în interese pur personale".

Deputatul USR Stelian Ion a apreciat că legile Justiţiei propuse de Tudorel Toader dau putere unui singur politician, respectiv ministrului de resort. Stelian Ion a adăugat că mutarea Inspecţiei Judiciare din cadrul CSM la Ministerul Justiţiei constituie "o gravă încălcare" a independenţei Justiţiei, creându-se "o formă de presiune şi şantaj politic" la adresa judecătorilor şi procurorilor, iar toţi inspectorii judiciari vor fi numiţi de ministrul de resort, numit şi subordonat politic.

Reacţia PSD a venit prin deputatul Florin Iordache, care a susţinut că semnatarii moţiunii sunt "în criză de idei" şi încearcă să ocupe timpul cu "teme false", considerând că, prin proiectul de modificare şi completare, legile Justiţiei sunt "mai concise" şi "mai clare". Potrivit lui Iordache, moţiunea nu specifică în ce constă încălcarea principiilor independenţei şi inamovibilităţii magistraţilor şi a statului democratic. Cu privire la funcţiile de conducere din Ministerul Public, Florin Iordache a spus că modificările propuse de ministrul Justiţiei înlătură un control politic.

În replică, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a respins acuzaţiile de lipsă de transparenţă în iniţiativa de modificare a legilor Justiţiei, subliniind că aceste schimbări se impuneau, având în vedere că legislaţia datează din 2004, dar şi o solicitare de actualizare în domeniu venită în 2015 din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Ministrul a arătat că, în continuare, proiectul de lege va urma circuitul de avizare la ministerele de linie şi instituţiile avizatoare, după care îl va prezenta în Guvern, apoi va ajunge în Parlament spre dezbatere.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE