Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Mircea Ionescu Quintus împlinește, astăzi, 100 de ani

Postat la: 18.03.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Mircea Ionescu împlineşte, astăzi, venerabila vârstă de 100 de ani - ceea ce îi aduce statutul de a fi cel mai longeviv om politic din România, care a rămas statornic aceluiaşi partid- PNL. Acesta s-a născut pe 18 martie 1917, la Kerson, în Ucraina. Este căsătorit cu Viorica Ionescu- Quintus, partenera de viață şi de activitate politică, în momentul de faţă aceştia locuind în Prahova, la Ploieşti.

Liberal din tată în fiu, scriitor, epigramist, fost lider al PNL, pentru o lungă perioadă de timp, în prezent acesta este preşedintele de onoare al liberalilor. Persoană cu mult umor, calitate ce, cu siguranţă, l-a ajutat să supravieţuiască detenţiei politice, Mircea Ionescu- Quintus provine dintr-o familie cu vechi tradiţii liberale, tătăl său fiind, de asemenea, un important liberal, avocat de profesie, care a avut mai multe mandate de parlamentar. Mircea Ionescu-Quintus are la activ o bogată activitate atât în domeniul justiţiei, cât şi al politicii. Absolvent, în anul 1938, al Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti, specialitatea drept constituţional, acesta este fost deţinut politic în perioada regimului totalitar, fiind veteran de război, în grad de maior.

Este membru PNL din anul 1945, activitatea sa politică fiind următoarea: 1990-1992 - vicepreşedinte al PNL, 1990-1991 - vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, 1990-1992 - deputat de Prahova, 1993-2001 - preşedinte al Partidului Naţional Liberal, 1991-1992 - ministrul Justiţiei în Guvernul Stolojan, 1996-1999 - vicepreşedinte al Senatului, 1996-2000 - senator de Prahova, 1999- 2000 - preşedinte al Senatului, 2000-2004 - senator de Prahova. Din data de 19 octombrie 2002 este președinte de onoare al PNL. De precizat, avocat de profesie, în perioada 1940-1987 a fost avocat la Baroul Prahova, iar după 1990, câțiva ani a fost și profesor universitar de drept constituțional.

Având şi un fin talent al condeiului, Mircea Ionescu-Quintus este scriitor, autor al mai multor volume de epigrame, nuvele și memorialistică, fiind şi membru al Uniunii Scriitorilor din România. Este, de asemenea, preşedinte și preşedinte de onoare al mai multor fundaţii şi asociaţii culturale. Totodată, pentru activitatea sa a primit nenumărate distincții. Astfel, în 2009 a primit din partea preşedintelui ţării de la acea vreme, Traian Băsescu, gradul de general de brigadă, în retragere, fiind decorat, de asemenea, şi cu Ordinul "Coroana României" cu spade și panglică pentru virtute militară. I-a fost atribuit titlul de "Cetăţean de Onoare" al oraşelor Orşova şi Ploieşti, cu menţiunea că, în anul 2009, în pasajul pietonal din centrul municipiului i-a fost atribuită şi o stea - pe "Aleea celebrităţilor" - pe care a fost trecut numele acestuia.

Veşnic tânăr sufleteşte, Mircea Ionescu-Quintus s-a călăuzit în viaţă, după cum a mărturisit ori de câte ori a avut ocazia, după principiul: „Voi îmbătrâni abia în clipa în care voi crede că nu mai am nimic de făcut". De altfel, anul trecut, la împlinirea vârstei de 99 de ani, în așteptarea celor 100 de ani de viață, acesta și-a făcut chiar și o autoepigramă: „Spre o sută anii mi se adună/ Ca prin păduri semeții brazi/ Și s-or găsi destui să spună/ Ce mai înseamnă suta azi!". Ieri, președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României" în grad de Ofițer cu prilejul aniversării unui secol de viață, în semn de „înaltă apreciere pentru contribuția remarcabilă la consolidarea unei vieți politice democratice în România și pentru dăruirea de care a dat dovadă de-a lungul întregii sale cariere politice, precum și pentru exemplul de conduită civică".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE