Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Mircea Dobre: Sistemul public e cangrenat, angajaţii Ministerului Turismului vânează numai poziţii şi nu pot fi schimbaţi

Postat la: 01.04.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a declarat, ieri, la Adunarea Generala a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) de la Sibiu că instituţia pe care o conduce nu funcţionează din cauza unor angajaţi care nu au rezultate, nu ajung la timp la muncă, "vânează poziţii, se vânează unii pe alţii, au orgolii, au poliţe de plătit, au frustrări", dar care nu pot fi schimbaţi, pentru că sunt titulari pe post.

Există o complicitate între angajaţii de stat care-şi apără unii altora interesele şi posturile. Deşi incompetenţi, aceşti angajaţi primesc notă maximă la evaluările făcute de şefii lor şi de şefa de serviciu de la Resurse Umane, pentru că în caz contrar, nu ar mai putea promova în sistem, a explicat Mircea Titus Dobre.

"Săptămâna viitoare începe procedura de reorganizare a Ministerului. A fost o organizare în care i-am lăsat pe aceşti domni din funcţionărime publică să se organizeze cum ştiu, să-şi împartă funcţiile cum cunosc, conform legii, pentru că aşa cum ştiţi, în sistemul public, un titlular pe post nu poate fi schimbat. Asta este realitatea. Dacă este director, el rămâne director. În momentul în care ai schimbat structura şi l-ai făcut şef serviciu (pe angajatul de la stat), dacă el a fost şef, niciodată nu are cum să scadă sub şef, decât dacă desfiinţezi de tot instituţia. În atare condiţii, oricine ar veni, pot să vină o sută de miniştri după mine, va prelua aceiaşi directori. Pentru că aceia sunt titulari pe post. Toţi angajaţii din sistemul public primesc evaluări maxime. Că dacă (n. red. - angajaţii) iau sub nota 4 (evaluările se notează cu note de la 1 la 5), au probleme, nu mai pot să promoveze. Şefii lor şi şefa de serviciu de la Resurse Umane îi evaluează. Nu se pot schimba nici cei care fac evaluările.

Sunt titulari pe post, posturile sunt ocupate prin concurs. Este un sistem cangrenat, nu îmbâcsit, ci cangrenat, în care fiecare protejează pe fiecare, iar la rezultate nu avem niciun fel de rezultate. Ieri le-am dat scris încă o dată ca până la sfârşitul zilei de astăzi să am pe birou propuneri de modificare draft a H.G. 20 pe 2012 în ceea ce priveşte organizarea de infotrip-uri, de tot ce înseamnă partea de promovare. Da, trebuie să facem infotrip-uri coordonat, activităţile trebuie să fie coordonate, dar cine să le coordoneze? Eu lucrez de trei luni de zile cu cabinetele. Doar atât. Adică un ministru, doi secretari de stat, respectiv 12 consilieri, sunt patru locuri vacante (de consilieri). Nu am făcut cum s-a mai întâmplat, fiecare aducea 100 de consilieri şi apoi nu se întâmpla nimic. Şi anumite părţi din promovare le-am făcut-o cu o parte dintre consilieri care se pricep la acest lucru. Şi am început să mişcăm nişte lucruri. Dar suntem la nivel de discuţii. La ora actuală ministerul nu are niciun fel de strategie.

Trebuia să vii, să laşi o strategie, aşa este normal, pe termen scurt, dacă n-o pe termen mediu şi lung. În atare condiţii, acel buget de 5 milioane de euro, care e pentru promovare, dublu faţă de cel de anul trecut, nu poate fi folosit. Deci ne uităm la el. Asta este realitatea care există la acest moment. Nu vreau să critic pe nimeni. Pentru că de fiecare dată se spune că sistemul politic e de vină. Domnule, şi sistemul politic are vina lui în anumite situaţii, dar aici avem o problemă cu sistemul public. Săptămâna trecută, înainte să plec la Madrid, am avut o şedinţă cu colegii din minister. Şi le-am spus că instituţia nu funcţionează. Trecem de acest "preludiu" în care să ne cunoaştem, să ne vedem, să discutăm. Ce aveţi să îmi reproşaţi? Că am fost deschis, nu am impus nimănui nimic, v-am spus că uşa e deschisă, indiferent cu ce problemă veniţi la mine. Poate să fie întrebat fiecare angajat din Minister dacă vreodată i-am închis eu uşa în nas, sau dacă n-a avut acces la mine în birou. Nu, exclus! Oricine a avut o problemă a venit şi a discutat-o cu mine. Nu din cauza mea sau a secretarilor de stat instituţia nu funcţionează, ci din cauza lor (n. red. - a colegilor din Ministerul Turismului).

Pentru că ei vânează numai poziţii, se vânează unii pe alţii, au orgolii, au poliţe de plătit, au frustrări. Şi le-am spus că nu e normal. Şi vă spun că probabil aceasta e o chestiune generalizată, nu doar în acest minister. Le-am spus: (n. red. - Turismul) e un domeniu foarte frumos, foarte pozitiv, un domeniu dinamic, ce aveţi de împărţit? Că salarii mici nu aveţi, fără supărare (!), salariile din Ministerul Turismului nu sunt mici, care e problema? Adică să ajung în situaţia să pun secretarul general adjunct al ministerului să se ocupe ca să văd dacă vin oamenii la ora 8:30 la birou, în condiţiile în care caut şeful de serviciu şi directorul la ora 9 şi jumătate şi nu sunt? Că mă mai duc şi eu prin birouri, că e normal să mă duc să mai stau de vorbă cu oamenii şi la 9 şi un sfert să găsesc uşa închisă la birou? Păi nu-i normal. Asta nu-i colaborare. Şi nu e corectă şi nu e coerentă şi nu e liniară. Domnule, orice om trebuie să-şi asume şi să facă nişte lucruri, pentru că pentru asta e plătit. Domnule, dacă nu mai vrei, pleacă. Vacantează postul şi cu asta basta.

Problema este că nici nu poate fi dat afară. Sunt titulari pe post, posturile sunt ocupate prin concurs. Le-am spus în felul următor: domnilor, după ce terminăm această reorganizare o să lucrăm pe rapoarte de activitate. Lunea ne întâlnim în colegiul director al ministerului, vă dau termene ca până vineri să faceţi asta, asta şi asta, lucruri normale, nu exagerate, nu le spun: domnule, în două zile faceţi nu ştiu ce strategie, şi vineri o să le cer raportul de activitate. Şi pe care le strângem. Şi după aceea, o să le zic la un moment dat, dacă se întâmplă lucruri negative, că avem o comisie de disciplină. Trebuie să dăm nişte exemple. Asta e realitatea. Ministerul Turismului e un minister care reprezintă o industrie în proporţie de 99% privată. Acest minister lucrează şi reprezintă o industrie care este în proporţie de 99% privată. E o diferenţă între alte ministere care reprezintă instituţii publice locale sau centrale, sau companii de stat. Mie îmi trebuie colaborare în interiorul instituţiei ca să pot ajuta să avem o creştere. Pe mine mă interesează ca turismul să aibă o creştere în PIB-ul României. Acesta e interesul meu ca şi conducător al instituţiei. Avem 1,5% din PIB, da, vreau în trei ani să dublăm acest procent. Turismul să fie 3% din PIB", a declarat Mircea Titus Dobre, Ministrul Turismului.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE