Ministrul Transporturilor pus la punct de sindicalistii de la Romatsa in scandalul Micula
Postat la: 15.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din Romania i-au dat azi o replica dura ministrului Transporturilor, Dan Costescu, care a afirmat referitor la scandalul fratilor Micula cu statul roman privind recuperarea unei sume mari de bani.
"Este un proces complex, sunt implicate mai multe părți, inclusiv Comisia Europeană. Din păcate, frații Micula și-au ales ca țintă din tot patrimoniul statului român o companie (regia autonomă ROMATSA - nota noastră) din portofoliul Ministerului Transporturilor... Sunt preocupat, în afară de câștigarea procesului, de a asigura banii pentru activitatea ROMATSA", a afirmat Dan Costescu.
Replica sindicalistilor a fost una una destul de dura si demonstreaza ca ministrul Dan Costescu nu are habar de legislatia in vigoare. "Așadar NU, DOMNULE MINISTRU, regia autonomă ROMATSA nu se află în patrimoniul statului roman, nu este nici proprietate publică nici proprietate privată a statului. Așadar NU, DOMNULE MINISTRU, regia autonomă ROMATSA nu are nevoie de "credit de trezorerie", adică să ne împrumutăm pentru a exista, cȃnd de fapt noi am muncit și muncim, am produs și producem banii necesari pentru a exista. Niciodată ROMATSA nu a primit bani de la statul romȃn: nici ȋmprumuturi nici subvenții.Așadar NU, DOMNULE MINISTRU, regia autonomă ROMATSA nu are nevoie nici de vreo măsură netransparentă pentru care, cităm din nou din declarația dumneavoastră: "... urmează să fie transmis către Guvern și Președinție un Memorandum pentru aprobarea soluțiilor găsite", se mentioneaza in replica sindicalistilor de la Romatsa.Ȋn concluzie, sindicalistii sustin ferm ca „ROMATSA are nevoie doar de o soluție transparentă pentru a continua să funcționeze cu patrimoniul și munca salariaților săi, cu respectarea Constituției, a statului de drept și a dreptului de proprietate". Atasat este dreptul la replica al sindicalistilor de la Romatsa.
15 ianuarie 2016
DREPT LA REPLICĂ
Era de așteptat ca noul guvern, adus la conducerea țării pe valul de nemulțumire al tragicelor evenimente de la Clubul "Colectiv", să instituie un nou climat, în care să primeze în mod absolut Constituția și legile. Pentru că, mai devreme sau mai târziu, nerespectarea acestora chiar de către garanții legalității, va produce victime ȋn continuare. Din păcate constatăm, din implicarea fără voie a regiei autonome ROMATSA în cazul procesului Micula/statul român, că ne confruntăm în continuare cu aceleași probleme.
Astfel, într-o conferință de presă din data de 13 ianuarie 2016, noul ministru al transporturilor, domnul Dan Costescu susține, cităm: "Este un proces complex, sunt implicate mai multe părți, inclusiv Comisia Europeană. Din păcate, frații Micula și-au ales ca țintă din tot patrimoniul statului român o companie (regia autonomă ROMATSA - nota noastră) din portofoliul Ministerului Transporturilor... Sunt preocupat, în afară de câștigarea procesului, de a asigura banii pentru activitatea ROMATSA".
NU, DOMNULE MINISTRU, așa cum bine știți, regia autonomă ROMATSA nu se află în patrimoniul statului roman, nu este nici proprietate publică nici proprietate privată a statului. Constituția și legile acestei țări spun altceva: REGIA AUTONOMĂ ESTE PROPRIETARA BUNURILOR DIN PATRIMONIUL SĂU, INCLUSIV A BANILOR PRODUȘI PRIN FURNIZAREA CĂTRE COMPANIILE AERIENE A SERVICIILOR DE NAVIGAȚIE AERIANĂ.
Constituția prevede:
"Art. 1, (5): În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.
Art. 44 (1) Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate. Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.
(2) Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. ..."
În ce privește legile și justiția, cităm:
„Bunurile din patrimoniul regiilor autonome şi al societăţilor comerciale cu capital de stat sunt proprietatea acestora, astfel că ele nu pot face parte din proprietatea privată a statului sau a entităţilor sale teritoriale.
Într-adevăr, am mai arătat că, potrivit art. 5 din Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale, cu modificările ulterioare, regiile autonome sunt proprietare ale bunurilor din patrimoniul lor şi exercită asupra acestora posesia, folosinţa şi dispoziţia, în condiţiile stabilite de lege. De asemenea, art. 20 alin. (2) din aceeaşi lege dispune că societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990 sunt proprietare ale bunurilor din patrimoniul lor, cu excepţia celor dobândite cu alt titlu.
Aşa fiind, nu se poate vedea cum, asupra aceloraşi bunuri, ar putea exista şi dreptul de proprietate privată al regiilor autonome şi al societăţilor (comerciale) şi dreptul de proprietate privată al statului sau al entităţilor sale teritoriale, după caz."
Pentru exemplificare, cităm ȋn continuare:
„De altfel, în mod judicios a reţinut Curtea Supremă de Justiţie că, numai cu încălcarea flagrantă a dreptului de proprietate, dobândit de reclamanta dintr-o acţiune în baza art. 20 din Legea nr. 15/1990, şi cu depăşirea propriei competenţe, Guvernul României a dispus transferul spaţiilor comerciale din patrimoniul acesteia în patrimoniul altei societăţi cu capital majoritar de stat, astfel că respectiva hotărâre de Guvern a fost anulată.
Tot astfel, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că o hotărâre a Guvernului României prin care s-a dispus trecerea unui teren din patrimoniul reclamantei, societate pe acţiuni cu capital majoritar de stat, în proprietatea statului fără plata vreunei despăgubiri, „cu titlu de reparaţiune" şi „fără nicio explicaţie ori justificare suficientă din partea autorităţilor naţionale şi fără ca Guvernul să poată invoca o bază legală de natură a autoriza o eventuală «gestionare directă» a patrimoniului reclamantei, chiar dacă statul avea o participare majoritară la capitalul acesteia, reprezintă o încălcare a dreptului ei de proprietate, protejat de dispoziţiile art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţie".
Am citat doar dintr-un dicționar juridic, dar vă reamintim că, de la ȋnceputul lunii decembrie 2015, v-am depus deja în scris toată documentația juridică națională relevantă (Legea 15/1990, HG 74/1991, Noul Cod Civil, Decizia Curții Constituționale 38/07.07.1993) precum și pe cea internațională asumată de statul roman (Convenția de la Chicago, Documentele OACI 9082 și 9161, Documentul EUROCONTROL15.60.01).
Așadar NU, DOMNULE MINISTRU, regia autonomă ROMATSA nu se află în patrimoniul statului roman, nu este nici proprietate publică nici proprietate privată a statului.
Așadar NU, DOMNULE MINISTRU, regia autonomă ROMATSA nu are nevoie de "credit de trezorerie", adică să ne împrumutăm pentru a exista, cȃnd de fapt noi am muncit și muncim, am produs și producem banii necesari pentru a exista. Niciodată ROMATSA nu a primit bani de la statul romȃn: nici ȋmprumuturi nici subvenții.
Așadar NU, DOMNULE MINISTRU, regia autonomă ROMATSA nu are nevoie nici de vreo măsură netransparentă pentru care, cităm din nou din declarația dumneavoastră: "... urmează să fie transmis către Guvern și Președinție un Memorandum pentru aprobarea soluțiilor găsite."
Ȋn concluzie, ROMATSA are nevoie doar de o soluție transparentă pentru a continua să funcționeze cu patrimoniul și munca salariaților săi, cu respectarea Constituției, a statului de drept și a dreptului de proprietate.
Și ar mai fi nevoie de ceva: indiferent de evoluția procesului Micula/statul român, cei care au adus ROMATSA în situația de azi să fie identificați și să răspundă, tot în fața legii. Oare cerem prea mult? Noi încă sperăm că nu.
Sindicat ATSR
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să renunțe Kievul
Rusia și Ucraina se află în negocieri strânse pentru a opri războiul, arată publicația germană Die Zeit. Principalele subiecte de discuție includ încetarea reciprocă a atacurilor asupra infrastructurii energetice, schimbul de prizonieri, returnarea copiilor ucrainieni ținuți ostatici și restabilirea acordului de cereale.
-
De ce au murit atât de mulţi oameni în inundaţiile din Spania. Cât de vinovate au fost autoritățile
Un recunoscut climatolog afirmă că, în ciuda faptului că specialiştii au prognozat inundaţiile în Spania, autorităţile nu au transmis avertizările lor decât atunci când zeci de persoane au fost surprinse de viituri. În plus, nu au fost pregătite pentru gravitatea situaţiei.
-
O femeie a murit în fața spitalului după ce a stat 6 ore la Urgențe și medicii au trimis-o acasă pentru că nu avea „nimic grav"
Anchetă la Spitalul din Slatina, după ce o femeie de 70 de ani a decedat în fața unității medicale, imediat după ce a fost trimisă acasă de medici. În ajutorul victimei a sărit un echipaj de la ambulanță și a încercat s-o resusciteze, dar din nefericire ea nu a mai putut fi salvată.
-
Throning, noua modă toxică în relații. Cum își aleg partenerii tinerii din Generația Z
O nouă tendință ia amploare în lumea relațiilor: „throning-ul" sau căutarea deliberată a unui partener cu statut social „superior" doar pentru a urca pe scara popularității. Fenomenul, specific Generației Z, transformă relațiile romantice într-o simplă strategie de marketing personal.
-
Mutare de ultimă oră în dosarul lui Dan Diaconescu: Un expert criminalist ar putea schimba cursul procesului
Se cere audierea unui expert criminalist și reaudierea unei martore, în dosarul în care Dan Diaconescu, fostul patron al OTV, este acuzat de act sexual cu un minor.
-
Există Viața de Apoi? Doua AI avansate au fost puse să dezbată acest subiect. Răspunsul final este unul uimitor
De când primii oameni au învățat cum să comunice am dezbătut ce se întâmplă după ce mori, exista sau nu ceea ce se cheama "lumea cealaltă".
-
Apariția "ouălor extraterestre" pe râuri alertează Europa. Ce sunt de fapt coloniile gelatinoase și de ce s-au sesizat ecologiștii
Țările de Jos au descoperit o pungă portocalie strălucitoare misterioasă într-unul dintre canalele sale. A priori, au considerat că este inofensivă, deși ecologiștii locali au catalogat-o ca fiind „ciudată" și se temeau că ar putea fi „saci de ouă extraterestre", ceea ce le-a sporit îngrijorarea cu privire la o posibilă epidemie care să afecteze atât țara olandeză, cât și alte colțuri ale Europei.
-
Polemică între OMS și țările UE pe tema accesului la îngrijire a persoanelor transgender
Potrivit unei noi hărți a sănătății publicată de TGEU, o organizație non-profit care militează pentru drepturile și bunăstarea persoanelor trans., aproape jumătate din Uniunea Europeană, 12 din 27 de state membre nu respectă liniile directoare ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru recunoașterea identităților transgender.
-
Lumea Politică: Marcel și Roxana Ciolacu au făcut partajul. Cine ar putea ajunge Prima Doamnă în caz de victorie în alegeri
Până acum s-a tot discutat despre divorțul dintre Marcel Ciolacu și soția sa. Marcel Ciolacu a reușit să se eschiveze și să nu fie întrebat direct. A negat relația cu Simona Docuz, despre care presa a speculat că ar fi amanta premierului. Cu abilitate, Ciolacu a reușit să evite subiectul și a generat și mai multe speculații pe această temă.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
- 2.Urmărirea locației telefoanelor a scăpat de sub control. Iată cum să te aperi
- 3.Congresul SUA vrea să interzică părți din Biblie care menționează că Iisus Hristos a fost ucis de evrei
- 4."Triplandemia" lovește România: UE a bagat toate spitalele si toate autoritatile in alerta de grad zero - trei viruși si toti trei!
- 5.Lege pentru românii care locuiesc la curte: Foarte multi dintre acestia riscă demolarea și amendă pentru anexele ilegale din gospodarie
- 6.Regele Charles e somat să facă un anunț istoric înainte ca grupul condus de Mark Zuckerberg să bulverseze omenirea
- 7.Cum a descris viitorul Paul Dienach - bărbatul care ar fi călătorit în anul 3906 în locul lui Andrew Northman
- 8.Val de scumpiri după alegeri! Informații din interiorul Guvernului dezvăluie ce majorări vor lovi direct în buzunarul românilor
- 9.La ce se pricepe al dracu' de bine Chat GPT: "Daca erai satana si voiai sa deturnezi un om cum ai proceda?"
- 10.Canada începe eutanasierea victimelor vaccinului COVID-19. Medicii din Ontario au omorât asistat in primul caz al unei comisii speciale
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu