Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ministrul Justiției: „Nu voi stabili niciun prag pentru abuzul în serviciu"

Postat la: 04.04.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că va trimite cel mai probabil marți Guvernului proiectul de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală. Acesta spune că în proiectul nu va fi stabilit niciun prag pentru abuzul în serviciu.

„Avem în acel proiect de lege și propunerea de modificare a abuzului în servicu, actualul 297 din Codul penal despre care vorbim, și nu voi stabili niciun prag, nici maxim, nici minim pentru că, sigur, eram judecător la Curte, sunt membru în Comisia de la Veneția, dar legiuitorul național trebuie să respecte Legea fundamentală. Legea fundamentală spune: constituie abuz fapta funcționarului și acolo nu se referă la un prag, ne referim la dispozitiv, știu bine și considerentele„, a declarat Tudorel Toader. Ministrul Justiției a precizat că va rămâne la libertatea judecătorului să aprecieze că o faptă de abuz cu o anumită consecință păgubitoare este infracțiune sau nu.

„Judecătorul are libertatea de apreciere, ține seama de personalitate, persoana făptuitorului, de gravitatea faptei, de împrejurarea că este recidivist sau nu, de scopul, de mobilul faptei. Judecătorul poate să dea suspendare în executarea pedepsei, poate să amâne aplicarea pedepsei, după cum procurorul poate să renunțe la urmărirea penală, acel celebru 318 din Codul de procedură penală. Eu, ca inițiator al proiectului de lege, nu pot să mă abat de la decizia CCR", a spus ministrul Justiției. Precedenta încercare de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală prevedea un prag de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE