Ministrul Justiţiei: Ancheta privind OUG 13 continuă pe infracţiuni, dar nu poate continua pe oportunitate şi legalitate
Postat la: 11.03.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ancheta în cazul Ordonanţei 13 continuă în legătură cu comiterea de infracţiuni, dar nu poate continua asupra aspectelor de oportunitate şi legalitate, a declarat, sâmbătă, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la Digi 24, referindu-se la motivarea CCR privind conflictul juridic dintre DNA şi Guvern.
Ministrul a precizat că a prezentat Comisiei de la Veneţia, al cărei membru titular este, un raport privind evoluţiile constituţionale şi legislative recente din România. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a declarat, sâmbătă, la Digi 24, că procurorii îşi vor continua ancheta pentru a finaliza dosarul privind OUG 13. „Ancheta continuă pe infracţiuni, pe fapte prevăzute în Codul penal sau într-o lege specială, dar nu poate continua pe oportunitate, circumstanţe, împrejurări, legalitate, constituţionalitate", a spus Toader.El a adăugat că participă, în aceste zile, la cea de a 110-a sesiune plenară a Comisiei de la Veneţia, în cadrul căreia a prezentat un raport privind OUG 13, OUG 14 şi protestele din România. „Am participat şi particip în calitate de membru titular. În plus, preşedintele Comisiei de la Veneţia mi-a adresat invitaţia de a face o prezentare în plenul Comisiei priind evoluţiile constituţionale, legislative, recente din România.
Am făcut această prezentare, acest raport. Despre ce puteam să vorbesc? OUG 13 cu legea de respingere, OUG 14 cu legea de aprobare, despre atitudinea civică, protestele care au însoţit aceste evenimente legislative, despre decizia CCR care a fost publicată ieri (vineri, n.r.) în Monitorul Oficial. Aşadar, am prezentat conţinutul actelor normative, efectele juridice pe care acestea le-au produs sau le produc încă şi consecinţele sociale pe care le-au generat. (...) De ce consider că raportul este util şi era necesar? Pentru o bună informare a Comisiei Europene, a Consiliului Europei, a Comisiei de la Veneţia, pentru că numai comunicând corect şi la timp conţinutul şi evoluţiile la care m-am referit şi evaluările noastre pot fi obiective în acord cu realităţile sociale şi juridice. Să nu uităm că avem MCV, România trebuia să răspundă la nişte standarde, la nişte condiţionalităţi, iar prezenţa mea aici o consider utilă, benefică din aceasta perspectivă", a mai spus Tudorel Toader.
Curtea Constituţională a arătat în motivarea deciziei prin care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public - DNA şi Guvern, că ancheta procurorilor DNA legată de adoptarea OUG 13/2017 nu intra în competenţele procurorilor, deoarece aceştia nu pot face cercetări privind oportunitatea şi legalitatea unui act normativ adoptat de legiuitor. "În ceea ce priveşte Ministerul Public, conduita conformă Constituţiei transpare din (...) abţinerea de la orice acţiune care ar avea ca efect subrogarea în atribuţiile altei autorităţi publice. Prin urmare, Ministerul Public nu are competența de a desfășura activități de cercetare penală cu privire la legalitatea și oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor", scrie în motivarea deciziei CCR, dată publicităţii vineri.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să renunțe Kievul
Rusia și Ucraina se află în negocieri strânse pentru a opri războiul, arată publicația germană Die Zeit. Principalele subiecte de discuție includ încetarea reciprocă a atacurilor asupra infrastructurii energetice, schimbul de prizonieri, returnarea copiilor ucrainieni ținuți ostatici și restabilirea acordului de cereale.
-
De ce au murit atât de mulţi oameni în inundaţiile din Spania. Cât de vinovate au fost autoritățile
Un recunoscut climatolog afirmă că, în ciuda faptului că specialiştii au prognozat inundaţiile în Spania, autorităţile nu au transmis avertizările lor decât atunci când zeci de persoane au fost surprinse de viituri. În plus, nu au fost pregătite pentru gravitatea situaţiei.
-
O femeie a murit în fața spitalului după ce a stat 6 ore la Urgențe și medicii au trimis-o acasă pentru că nu avea „nimic grav"
Anchetă la Spitalul din Slatina, după ce o femeie de 70 de ani a decedat în fața unității medicale, imediat după ce a fost trimisă acasă de medici. În ajutorul victimei a sărit un echipaj de la ambulanță și a încercat s-o resusciteze, dar din nefericire ea nu a mai putut fi salvată.
-
Throning, noua modă toxică în relații. Cum își aleg partenerii tinerii din Generația Z
O nouă tendință ia amploare în lumea relațiilor: „throning-ul" sau căutarea deliberată a unui partener cu statut social „superior" doar pentru a urca pe scara popularității. Fenomenul, specific Generației Z, transformă relațiile romantice într-o simplă strategie de marketing personal.
-
Mutare de ultimă oră în dosarul lui Dan Diaconescu: Un expert criminalist ar putea schimba cursul procesului
Se cere audierea unui expert criminalist și reaudierea unei martore, în dosarul în care Dan Diaconescu, fostul patron al OTV, este acuzat de act sexual cu un minor.
-
Există Viața de Apoi? Doua AI avansate au fost puse să dezbată acest subiect. Răspunsul final este unul uimitor
De când primii oameni au învățat cum să comunice am dezbătut ce se întâmplă după ce mori, exista sau nu ceea ce se cheama "lumea cealaltă".
-
Apariția "ouălor extraterestre" pe râuri alertează Europa. Ce sunt de fapt coloniile gelatinoase și de ce s-au sesizat ecologiștii
Țările de Jos au descoperit o pungă portocalie strălucitoare misterioasă într-unul dintre canalele sale. A priori, au considerat că este inofensivă, deși ecologiștii locali au catalogat-o ca fiind „ciudată" și se temeau că ar putea fi „saci de ouă extraterestre", ceea ce le-a sporit îngrijorarea cu privire la o posibilă epidemie care să afecteze atât țara olandeză, cât și alte colțuri ale Europei.
-
Polemică între OMS și țările UE pe tema accesului la îngrijire a persoanelor transgender
Potrivit unei noi hărți a sănătății publicată de TGEU, o organizație non-profit care militează pentru drepturile și bunăstarea persoanelor trans., aproape jumătate din Uniunea Europeană, 12 din 27 de state membre nu respectă liniile directoare ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru recunoașterea identităților transgender.
-
Lumea Politică: Marcel și Roxana Ciolacu au făcut partajul. Cine ar putea ajunge Prima Doamnă în caz de victorie în alegeri
Până acum s-a tot discutat despre divorțul dintre Marcel Ciolacu și soția sa. Marcel Ciolacu a reușit să se eschiveze și să nu fie întrebat direct. A negat relația cu Simona Docuz, despre care presa a speculat că ar fi amanta premierului. Cu abilitate, Ciolacu a reușit să evite subiectul și a generat și mai multe speculații pe această temă.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
- 2.Urmărirea locației telefoanelor a scăpat de sub control. Iată cum să te aperi
- 3.Congresul SUA vrea să interzică părți din Biblie care menționează că Iisus Hristos a fost ucis de evrei
- 4."Triplandemia" lovește România: UE a bagat toate spitalele si toate autoritatile in alerta de grad zero - trei viruși si toti trei!
- 5.Lege pentru românii care locuiesc la curte: Foarte multi dintre acestia riscă demolarea și amendă pentru anexele ilegale din gospodarie
- 6.Regele Charles e somat să facă un anunț istoric înainte ca grupul condus de Mark Zuckerberg să bulverseze omenirea
- 7.Cum a descris viitorul Paul Dienach - bărbatul care ar fi călătorit în anul 3906 în locul lui Andrew Northman
- 8.Val de scumpiri după alegeri! Informații din interiorul Guvernului dezvăluie ce majorări vor lovi direct în buzunarul românilor
- 9.La ce se pricepe al dracu' de bine Chat GPT: "Daca erai satana si voiai sa deturnezi un om cum ai proceda?"
- 10.Canada începe eutanasierea victimelor vaccinului COVID-19. Medicii din Ontario au omorât asistat in primul caz al unei comisii speciale
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu