Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ministrul de Interne: Poliţiştii nu sunt îndeajuns de protejaţi, dar nici îndeajuns de pregătiţi

Postat la: 10.11.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, joi, la Sibiu, că poliţiştii nu sunt nici suficient de protejaţi, dar nici îndeajuns de pregătiţi, pentru a rezolva probleleme referitoare la gradul de instruire fiind organizate exerciţii la care participă forţe SIAS din toată ţara.

Întrebată dacă poliţiştii din România sunt protejaţi şi pregătiţi, ministrul de Interne Carmen Dan a declarat că nu consideră acest lucru. "Nu consider că poliţiştii sunt îndeajuns de protejaţi. Nu consider că sunt îndeajuns de pregătiţi. Tocmai de aceea ne-aţi văzut astăzi (joi - n.r.) în acţiune", a răspuns ministrul, după ce a participat la un exerciţiu demonstrativ de pregătire tactică a poliţiştilor, la care au fost prezente forţe ale Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS).

La Centrul Chinologic de la Sibiu se desfăşoară o pregătire tactică a poliţitilor din cadrul SIAS. Aceştia se vor întoarce în inspectoratele judeţene unde sunt încadraţi şi îi vor pregăti, la rândul lor, pe poliţiştii de la Ordine Publică, Serviciul Rutier şi Transporturi pentru intervenţia în stradă. Ministrul a făcut referire la motivaţia de a întări, prin noul pachet legislativ propus spre dezbatere, statutul poliţistului, declarând că propunerile au venit în urma solicitărilor poliţiştilor.

"La întâlnirile cu inspectorii şefi de poliţie am punctat încă o dată motivaţia şi demersul nostru legislativ, propunerea noastră pe întărirea statutului poliţistului. Am spus-o de fiecare dată, această nevoie a venit dintr-o solicitare a poliţiştilor pe care eu i-am ascultat şi mi s-a părut normal şi firesc să fac asta, ca ministru, să începem acest demers. Am strâns propunerile lor, am pus toate aceste propuneri într-o formulă centralizată, pe masă, într-o dezbatere amplă cu sindicatele din poliţie. Am spus de fiecare dată cum gândim această întărire a autorităţii pe cele trei planuri, ce dorim să face pe mai departe, care sunt actele normative pe care le avem în vedere atunci când vorbim de un pachet legislativ şi am ieşit într-o conferinţă, am pus oficial acest pachet legislativ într-o dezbatere publică. Nu discutăm de o ordonanţă, ci de o procedură normală, legală, firească de dezbatere publică", a spus Carmen Dan.

Întrebată despre o posibilă retragere a proiectului, după ce APADOR-CH a cerut clarificarea sau eliminarea unor propuneri de modificare a legilor din domeniul ordinii publice, Carmen Dan a spus că nu poate fi cerută retragerea unui proiect fără argumente.

"Trebuie să stăm să ne gândim cu calm pentru că mi-aş dori să înceteze o dată propagarea acestei teorii a <drobului de sare> şi să ne punem întrebarea firească: De fapt, ce ne dorim? Ne dorim un poliţist protejat, cu autoritate, care să respecte şi să fie respectat în egală măsură? Atunci, aceasta este calea în care putem face acest lucru, prin discuţii şi dialog. Sau ne dorim un poliţist care să mai facă câte o eroare pe ici- pe colo sau un poliţist pe care să îl luăm de fiecare dată în lumina reflectoarelor să îl acuzăm că nu este pregătit, că nu are cum să se protejeze, că face un abuz atunci când acţionează, fără să analizăm aşa cum este normal care sunt limitele acestor acţiuni poliţieneşti. Nu poţi cere retragerea unui proiect fără a aduce argumente", a spus ministrul de Interne.

Dan a lansat o invitaţie către ONG-uri şi societatea civilă la discuţii, cu argumente; "Ce nu este sustenabil se înlătură, dacă există această suspiciune de nesustenabilitate, ce nu, rămâne şi merge mai departe. Suntem în procedură de dezbatere publică". Potrivit ministrului, săptămâna viitoare va avea loc o dezbatere publică, în care vor fi discutate punctual reproşurile care se aduc modificărilor legii poliţiştilor.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE