Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ministerul Transporturilor și cel al Finanțelor vor să bage ROMATSA în colaps

Postat la: 03.08.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, omul impus si garantat de baronul PSD de Giurgiu, Niculae Badalau, continua sa-si bata joc de angajatii de la ROMATSA. De sapte luni de zile, Cuc-ul lui Badalau nu este in stare sa reglementeze functionarea legala conform OUG 109/2011, atat a conducerii executive dar si a celei administrative de la ROMATSA.

Ca atare, mentine o conducere executiva interimara si un Consiliu de Administratie provizoriu format din sapte membri, printre care secretarii de stat de la Transporturi - Dragos Titea, si Turism - Cristina Tarteata, dar si secretarul general al Transporturilor-Petre Neasca si reprezentantul Ministerului de Finante- Marioara Nitu. Insa, la ultima sedinta de la sfarsitul saptamanii trecute, membrii provizorii ai CA de la ROMATSA au luat o hotarare prin care se doreste devalizarea acestei societatii. "Consiliul de Administrate al regiei a hotarat, In sedinta din data de 29.05.2017, ca suma existenta in soldul contului 117 -Rezultatul reportat, dupa acoperirea pierderii din anul 2016, respectiv diferenta rezultata (39.705.837 lei), sa fie virata la bugetul statului". Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, prin aceasta hotarare de virare la bugetul de stat a sumei de 39.705.837 de lei, adica circa 9.000.000 de euro, se urmareste intrarea cat mai urgenta in colaps a ROMATSA.

Intr-o nota adresata membrilor CA pe 26 iulie 2017, conducerea executiva avertizeaza in termeni foarte clari: „Situatia financiara a ROMATSA va continua evolutia negativa inregistrata in anul 2016, cand a fost inregistrata o pierdere contabila in valoare de 53.835,82 mii lei, chiar daca s-ar realiza o incadrare in costurile planificate. Astfel. pierderea contabila estimata pentru perioada 2017-2019 este de 259.266 mii lei si va trebui acoperita prin utilizarea rezervelor sau a sumelor aflate in rezultatul reportat. Aceeasi evolutie negativa este inreqistrata si in cazul disponibilitatilor banesti. care se vor reduce la aproximativ o treime la sfarsitul anului 2019, prin comparatie cu inceputul anului 2017".

Totodata, membrii CA sunt atentionati de faptul ca „ROMATSA va inregistra o evolutie neqativa accentuata. iregistrand pierdere contabila cumulata estimativa pentru perioada 2017-2019 de aproximativ 491.451 mil lei. In privinta disponibilitatilor banesti, In anul 2019, acestea nu vor mai putea acoperi anqaiamentele asumate, deficitul fiind de aproximativ 56.221 mii lei". Cifrele sunt clare si nu mai lasa loc de interpretare. Dar, conform informatiilor detinute de ZIUAnews, reprezentantul Ministerului de Finante, Marioara Nitu, este persoana care a insistat ca cei aproximativ 9.000.000 de euro sa plece din caseria ROIMATSA catre bugetul de stat. Insa, decizia Marioarei Nitu este surprinzatoare intrucat cu alte societati in asemenea situatia cu ROMATSA - Romgaz, Nuclearelectrica sau Antibiotice Iasi, ea a procedat cu totul diferit, adica a lasat in caseria respectivelor companii a sumei existente in soldul contului 117 dupa acoperirea pierderii din anul 2016, si, ca atare, nu s-a virat la bugetul statului. Aceasta hotarare a fost luata si ca urmare a noncombatului facut de reprezentantii Ministerului Transporturilor, Dragos Titea - „regele pacanelelor"si scretarul general Petre Neacsa.

Mai mult, membrii CA au fost avertizati de catre conducerea executiva de perspectiva sumbra de la ROMATSA: „Avand in vedere cele mai sus prezentate si proiectiile financiare negative pentru perioada 2017-2019, va propunem sa fiti de acord cu pastrarea la dispozitia ROMATSA a sumei aflata in contul "Rezultat reportat", respectiv suma de 39.705,837 mii lei pentru acoperirea pierderilor prognozate pentru anii 2017-2019 si pentru buna desfasurare a activitatii regiei". Din pacate, situatia de la ROMATSA este exploziva si in aceasta saptamana, controlorii de trafic vor intra din nou iar in greva.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE