Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Medic oncolog: În România, aproape că nu există familie fără un caz de cancer

Postat la: 04.02.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Doctorul Octav Ginghină, chirurg oncolog, a vorbit despre boala pe care o numeşte "cel mai temut duşman al secolului". În România, aproape că nu există familie fără un caz de cancer, spune el. Este o boală perfidă, pentru că se instalează fără a da simptome, astfel că procentul oamenilor care merg la doctor cu cancer în stadiu incipient este foarte mic.

Octav Ginghină este medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic "Sf. Ioan" şi şef de lucrări la UMF "Carol Davila" Bucureşti, având o supraspecializare în chirurgia oncologică şi endocrină în cadrul Spitalui Universitar din Anvers, Belgia. El afirmă că în stadiile incipiente puţine tipuri de cancer dau de veste organismului că s-a instalat, este ca şi inexistent, pentru că nu doare, nu dă niciun simptom, astfel că procentul oamenilor care merg la doctor cu cancer în stadiu incipient este destul de mic. Şi pentru că în România nu există programe naţionale de screening prin care boala să poată fi depistată în timp util, pacienţii cu cancer în fazele 1 şi 2 sunt "printre cei mai norocoşi", afirmă medicul.

Există şi tumori în stadiul 4 care pot fi operate, dar sunt şi cazuri în stadiul 4 cu metastaze multiple unde medicii nu mai pot interveni şi unde ar trebui ca doctorii să se concentreze pe soluţii pentru creşterea calităţii vieţii şi mai puţin pe tratamente ineficiente. "Le recomand familiilor şi aparţinătorilor bolnavilor de cancer în faze terminale să fie foarte atenţi la vânzătorii de iluzii şi speranţe false", spune doctorul.

"În urmă cu 40-50 de ani, oamenii de ştiinţă din sfera medicală nici nu-şi imaginau că vom ajunge în secolul XXI fără să fi găsit un tratament definitiv împotriva cancerului. Pe atunci descoperirea unor vaccinuri şi eradicarea multor boli au adus o notă semnificativă de optimism. E adevărat, astăzi ştim multe despre cancer. Avem acces la ultra-tehnologie pentru a urmări live celula în timp ce se divide haotic. Dar încă nu ştim de ce această celulă refuză să moară. Şi din cauza acestei realităţi cancerul este privit ca o boală vicleană şi perfidă. Care-şi face propriile reguli. Şi care se extinde după bunul plac hrănind alte celule, divizându-se pentru ca tumora să crească mai repede şi să invadeză structurile adiacente. Tumorile benigne, de exemplu, pot creşte mari, dar nu invadează alte structuri, nu le încorporează.

Când o tumoră malignă metastazează, înseamnă că ea se află într-un stadiu avansat de creştere şi şi-a început asediul către alte organe. Dar există şi tumori în stadiul 4 care pot fi operate. Eu şi echipa mea facem asta în mod curent, crescând astfel speranţa de viaţă a pacienţilor, oferind-le pacienţilor un plus de speranţă de viaţă pacienţilor. Există însă şi cazuri în stadiul 4 cu metastaze multiple unde nu mai putem interveni şi unde ne concentrăm să oferim soluţii pentru creşterea calităţii vieţii şi mai puţin pe tratamente ineficiente. Le recomand familiilor şi aparţinătorilor bolnavilor de cancer în faze terminale să fie foarte atenţi la vânzătorii de iluzii şi speranţe false.", spune Dr. Octav Ginghină.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE