Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Medic de familie: „Refuzul părinţilor de a vaccina copilul, fără un motiv medical dovedit cu acte, îi poate aduce în faţa instanţei"

Postat la: 27.08.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Copiii vor fi acceptaţi în învăţământ, chiar dacă părinţii vor refuza consilierea pentru imunizare şi în final vaccinarea, în schimb, părinţii ar putea ajunge în faţa instanţei, după ce vor plăti şi câteva amenzi, unele chiar consistente între 5000 şi 10.000 de lei, dacă se vor opune vaccinării la intrarea copilului în colectivitate, fără un motiv medical dovedit cu acte, potrivit ultimului proiect al Legii Vaccinării.

Potrivit medicului Gindrovel Dumitra, coordonator - Grupul de Vaccinologie Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), ultima variantă a proiectului Legii vaccinării aduce lămuriri cu privire la realizarea imunizăii, un punct important constând în eforturile medicilor şi alte autorităţilor de a-i informa corect şi constant pe părinţii ezitanţi sau care se opun imunizării asupra importanţei vaccinării şi renunţarea la varianta în care copiii nu ar fi fost primiţi în învăţământ dacă nu ar fi fost vaccinaţi.

„Coloana vertebrală a acestei legi o constituie informarea. Părintele va avea dreptul să fie informat. Când mămica este însărcinată, va primi primele informaţii de la medicul de familie în cea ce priveşte vaccinurile ce vor fi administrate în maternitate. Apoi, la o lună, atunci când practic mămica se prezintă să facă examenul de bilanţ pe care noi îl facem în consultaţiile preventive, va primi un pachet informaţional care va fi construit de Ministerul Sănătăţii împreună cu Grupul Tehnic de Coordonare a Activităţii de Vaccinare. Acest pachet va conţine informaţii standard despre calendarul de vaccinare, deci când trebuie să ajungă copilul la vaccin, la 2 luni, 4 luni, 11 luni şi 12 luni, depinde cum va fi calendarul de vaccinare în viitor, pentru că poate să fie modificat în funcţie de contextul epidemiologic şi de vaccinurile care sunt disponibile pe piaţă şi aşa mai departe", a explicat medicul, potrivit sursei citate.

Părintele pimeşte, la fiecare vaaccinare, informaţii despre vaccinul care urmează să fie administrat şi despre posibile reacţii adverse. „În momentul în care se va prezenta la vaccin, va primi informaţii legate de vaccinul care va fi administrat copilului şi reacţiile adverse. Părintele are dreptul să refuze. Prima dată, la o lună, păintele a semnat că a luat la cunoştinţă calendarul. Dacă este de acord cu vaccinarea, părintele nu va semna nimic pentru că acordul este prezumat. Părintele va semna doar în cazul în care a decis să nu-l vaccineze", mai spune medicul. Cazul părintelui care a refuzat vaccinarea este anunţat Comisiei judeţene de vaccinare, respectiv Comisiei de Vaccinare a Municipiului Bucureşti, după caz.

"În cazul în care va semna acel formular de refuz, atunci medicul de familie este obligat să informeze Comisia judeţeană. În acel moment părintele va intra tot într-un circuit de informare. Comisia judeţeană va cita acel părinte cu o cadenţă de o dată la trei luni. Obligaţia părintelui, prin lege, este să se prezinte la informare. Părintele va fi amendat doar dacă nu se prezintă la informare. Dacă vine la informare, nu primeşte amendă. Apoi, amenda este progresivă. Adică dacă nu s-a prezentat la prima informare, va primi avertisment. Dacă refuză şi a doua informare, primeşte o amendă între 1000 şi 2500 de lei, care va fi aplicată la aceste valori şi la următoarele absenţe, adică nu mai creşte", a adăugat coordonatorul comisiei de vaccinologie.. Părintele primeşte o amendă curpinsă între 5000 şi 10.000 de lei dacă refuză vaccinarea după ce copilul intră în colectivitate .

 

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE