Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Marian Vanghelie a scos-o din minți pe șefa ÎCCJ

Postat la: 26.06.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Inalta Curte de Casatie si Justitie reactioneaza dupa declaratiile facute de fostul edil al Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, potrivit carora mai multi judecatori ai instantei supreme au fost prezenti in data de 19 iunie 2018 in casa fostului sef operativ al SRI Florian Coldea, unde ar fi vorbit, printre altele, despre dosarele penale aflate pe rolul ICCJ.

Presedinta Inaltei Curti, judecatoarea Cristina Tarcea a convocat luni, 25 iunie 2018, Adunarea generala a judecatorilor ICCJ (vezi facsimil) pentru a "dezbate unele chestiuni de actualitate privind activitatea instantei", informatiile pe care le detinem fiind ca intrunirea a avut loc pentru a se lua o pozitie fata de acuzatiile aduse la adresa judecatorilor supremi de catre Marian Vanghelie. Este practic pentru prima data cand conducerea instantei supreme dispune convocarea unei Adunari generale pentru a lua pozitie fata de declaratiile unor politiceni privitoare la activitatea instantei sau a unor judecatori supremi.

Nu a facut-o in schimb cand trebuia sa o faca, mai exact atunci cand s-a descoperit protocolul incheiat de Inalta Curte cu SRI si Parchetul General, care a facut posibila colaborarea, prin contract, intre judecatori supremi, ofiteri de informatii si procurori. La acel moment, conducerea ICCJ nu a putut decat sa iasa si sa spuna ca nu stia despre un astfel de protocol. Or, cum poate Inalta Curte sa se planga astazi ca ii este afectata independenta de declaratiile lui Vanghelie, cand protocolul declasificat a demonstrat clar ca la ICCJ, aproape zece ani, au avut loc colaborari pe dosare cu SRI? Ce este mai grav la adresa independentei judecatorilor?

-Ca o persoana publica sa acuze intalniri de taina intre judecatori ai ICCJ si un fost sef SRI?

-Ca intreaga Inalta Curte sa semneze un protocol secret, incalcand legea, pentru a colabora cu SRI si PICCJ in dosarele penale?

Cum sa te plangi de incalcarea independentei Justitiei pentru o simpla declaratie publica, cand tu ai facut infinit mai mult si mai grav decat ceea ce se acuza prin declaratia publica? Probabil sefa ICCJ Cristina Tarcea, strigand "prindeti hotul" spera sa abata atentia de la adevarata problema a Inaltei Curti, aceea ca si-a vandut independenta, prin contract, subminand astfel increderea publicului in Justitie. De aceea, pozitia adoptata de Inalta Curte este pe cat de inofesiva, pe atat de nociva. Sustinem aceasta intrucat in dorinta de a-i apara pe judecatorii ICCJ fata de acuzatiile lui Vanghelie si pentru a muta atentia de la gravitatea acuzatiilor facute de fostul edil, Adunarea generala a instantei supreme face apel catre presa "sa dea dovada de echilibru cand preiau si difuzeaza informatii, nesustinute de probe, cu privire la activitatea instantelor judecatoresti si la conduita judecatorilor". Cu alte cuvinte, "invita" jurnalistii sa nu il mai citeze pe Vanghelie si sa nu mai publice afirmatiile pe care acesta le face la adresa judecatorilor ICCJ.

Ingrijorator pentru credibilitatea instantei supreme este faptul ca Inalta Curte nu are nici cea mai mica intentie sa dezminta acuzatiile lui Vanghelie si nici sa clarifice daca judecatori ai ICCJ au fost in casa lui Coldea. Caci, in comunicatul publicat in urma cu scurt timp pe site-ul oficial al ICCJ nu se vorbeste despre nicio verificare pe care Inalta Curte ar trebui sa o dispuna pentru clarificarea situatiei.

Iata convocatorul ICCJ:


Iata comunicatul ICCJ din 25 iunie 2018:

"La data de 25 iunie 2018, orele 13.00, Adunarea generala a judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie a dezbatut unele chestiuni de actualitate privind activitatea instantei si pozitiile publice exprimate la adresa Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a judecatorilor ei, in conformitate cu dispozitiile art.22 lit.f) din Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In urma dezbaterilor care au avut loc, s-au hotarat urmatoarele:

1.Emiterea unei adrese catre Consiliul Superior al Magistraturii, in vederea exercitarii atributiei prevazute in art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii atunci cand, prin diferite atitudini sau afirmatii publice, sunt afectate independenta, impartialitatea sau reputatia judecatorilor ori se creeaza suspiciuni nejustificate cu privire la acestea.

2.Invitarea institutiilor de presa scrisa si audiovizuala sa dea dovada de echilibru atunci cand preiau si difuzeaza informatii, nesustinute de probe, cu privire la activitatea instantelor judecatoresti si la conduita judecatorilor.

3.Formularea unui apel, catre persoanele si institutiile care lanseaza afirmatii in spatiul public, in sensul de a prezenta si probele care le sustin afirmatiile."

Iata ce a declarat Marian Vanghelie duminica, 24 iunie 2018, la Antena 3:

„Stiti unde este casa domnului Coldea? Langa T14. (...) Pe 19 iunie, au fost prezenti la domnul Coldea acasa mai multi judecatori de la Inalta Curte. Eu astept sa ma dea in judecata, pentru ca spun foarte multe lucruri si nimeni nu ma da in judecata. Inteleg ca mai nou, activeaza domnul Bulancea, care vrea sa se afirme, considerand ca va fi noul succesor al doamnei Kovesi. Si da telefon, e innebunit, da telefon la tot felul de judecatori pe care ii are agatati si le spune ca ar fi bine ca sa le transmita care sunt in dosarele mele sa ma judece mai repede, sa inchida dosarele si sa ma condamne. Sunt informat ca nu este vorba numai de dosarul meu, ca daca era vorba numai de dosarul meu nu mai era nimeni interesat. Ei sunt in continuare foarte interesati de foarte multe dosare. Cum a fost dosarul domnului Dragnea, si cum sunt alte dosare, care vor ajunge la momentul potrivit. (...) Din cate inteleg, s-au discutat mai multe dosare, inclusiv dosarul domnului Dragnea - din informatiile mele".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE