Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Maior: "SRI are şi va avea ofiţeri acoperiţi în presă. Statele trebuie să identifice toate mijloacele adecvate de apărare"

Postat la: 12.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Fostul director SRI, George Maior, admite, indirect, că Serviciul a avut şi va avea ofiţeri acoperiţi în presă. După ce în urmă cu doi ani a făcut o afirmaţie similară într-un interviu, Maior a reluat această teorie astăzi, în timpul audierilor din Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor din 2009.

Întrebat de senatorul USR Mihai Goţiu dacă ar fi normal sau de dorit o reglementare că ofiterii SRI sa nu activeze în presă, el a răspuns că, personal, consideră că „statele trebuie să identifice toate mijloacele adecvate de apărare în faţa acestor riscuri". la insistenţa lui Goţiu care i-a spus că înţelege că, dacă ar fi parlamentar, nu ar vota pentru interdicţia ca ofiterii SRI să fie acoperiţi în presă, Maior a spus: „nu am fost specific, eu a vorbit despre orice mijloc de apărare, dvs puteţi face, evident, această deducţie". Pe de altă parte, fostul şef al SRI a declarat luni în faţa Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, că în seara turului doi al scrutinului prezidenţial din 2009 s-a aflat acasă la Gabriel Oprea, el calificând evenimentul ca unul privat şi evitând să spună dacă acolo se aflau şi Coldea şi Kovesi.

Subiectul acopriţilor din presă a fost deschis din nou, astăzi, la audierea fostului şef al SRI, George Maior în Comisia de anchetă a alegerilor din 2009. Întrebat de senatorul USR Mihai Goţiu dacă ar fi normal sau de dorit o reglementare că ofiteri SRI sa nu activeze în presă, Maior a dat un răspuns evaziv, sugerând însă că, pentru apărare, vor exista acoperiţi printre ziarişti.

„Pe linia importantă a contrainformaţiilor, cum vedeţi şi astăzi, revenind la linia marilor societăţi democratice, pe interferenţe externe in alegeri, inclusiv prin folosirea mai multor instrumente, şi m-aş referi la elemente de propagandă, măsuri active în termeni de specialitate de informaţii, eu consider că statele trebuie să identifice toate mijloacele adecvate de apărare în faţa acestor riscuri. Pentru apărarea unei ţări, este nevoie de orice instrument care să facă capabilă o apărare eficientă, mai ales că ne confrunta tot mai mult cu asemenea mijloace posmoderne, aş spune, de influenţare inclusiv din exterior a evoluţiilor unei societăţi şi vedem această dezbatere şi aceste lucruri şi în SUA", a spus fostul şef al Serviciului Român de Informaţii.

La remarca lui Goţiu că a înţeles că nu ar vota un astfel de proiect de lege, Maior a răspuns, confirmând indirect: „eu nu am fost specific, eu a vorbit despre orice mijloc de apărare, dvs puteţi face, evident, această deducţie". Vizita la Oprea din noaptea alegerilor, un eveniment privat Fostul director SRI a declarat luni în faţa Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, că în seara turului doi al scrutinului prezidenţial din 2009 s-a aflat acasă la Gabriel Oprea, el calificând evenimentul ca unul privat şi evitând să spună dacă acolo se aflau şi Coldea şi Kovesi.

Maior a precizat, în debutul audierilor, că SRI s-a comportat, sub mandatul său, în perioada la care face referire Comisia, exemplar faţă de prevederile legale şi Constituţia României. Deputatul PSD Liviu Pleşoianu, membru al Comisiei, l-a întrebat pe Maior despre prezenţa acasă la Gabriel Oprea în seara alegerilor. „Aş răspunde în felul următor: în toate acele zile ale anului 2009, inclusiv în acea zi, din punct de vedere al atribuţiilor mele legale şi oficiale, acestea au fost îndeplinitnite conform legii. În viaţa unui om, chiar deţinând asemenea funcţiii, există şi aspecte referitoare la elemente private, evenimente private, ele nu au avut legătură cu activitatea instituţiei", a spus Maior.

„Din acest punct de vedere, şi acest moment îl definesc ca pe un eveniment privat la care am participat, în care nu s-au întâmplat aspecte pe care să le sesizez ca fiind ilegale, neconstituţionale, sau neconform standardelor de moralitate din punct de vedere al funcţionării instituţiilor sau persoanelor. Nu am ce să-mi reproşez", a adăugat Maior. Întrebat dacă a participat şi Coldea sau Kovesi la acel eveniment, Maior a evitat să răspundă.

„Fiind eveniment privat, cu riscul de a dezamăgi, la această întrebare o să răspund permanent că nu discut de un eveniment privat, desfăşurare, persoane care au fost acolo. Orice persoană care are cunoştinţă despre acest eveniment privat - nu a fost singurul la care am participat în acea zi - poate sesiza insituţiile abilitate în legătură cu eventuale ilegalităţi, aspecte neconstituţionale", a spus Maior.

El a spus că a fost vorba de un eveniment privat complet disctinct de activitatea instituţiei, care nu are relevanţă vizavi de obiectivele comisiei de anchetă. Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a replicat că nu mai are sens să îi adreseze alte întrebări lui Maior, el arătând că acesta a sfidat Comisia şi că nu mai are nici „căderea" de a deţine funcţia de ambasador în SUA

„E de o gravitate maximă că nu răspundeţi. Aţi fost director SRI. Sunteţi plătit din banii românilor. Nu poţi să te prezinţi în faţa unei Comisiiide anchetă, oriunde în lume, să sfidezi poporul român, comisia de anchetă, nerăspunzând la întrebări simple. Nu mai aveţi căderea de a avea funcţia de ambasador al României în SUA, un stat la care ne raportăm ca civilizaţia democratică", a spus Pleşoianu.

Maior a arătat că a răspuns onest şi nu consideră că a sfidat comisia. „Viaţa mea privată nu mi-o voi expune niciodată în faţa unei comisii. Problema oficială a fost că SRI s-a comportat exemplar. Nu consider deloc că evenimentul privat exprimă ceva imoral sau ilegal", a spus Oprea. El a arătat că îl cunoştea pe Gabriel Oprea din 2001-2002 şi a avut şi are cu acesta o relaţie de prietenie.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE