Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Maşinile-şcoală şi cele de tonaj greu nu vor mai circula la ore de vârf pe străzile principale

Postat la: 26.06.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Circulaţia maşinilor-şcoală şi a altor tipuri de autovehicule, inclusiv cele de tonaj greu, va fi interzisă la Iaşi, pe unele străzi, la orele de vârf. Municipalitatea are în vedere un număr de 14 străzi/bulevarde şi intervalele orare 7.00 - 9.00 şi 15.30 - 18.00.

Arterele de circulaţie sunt: Calea Chişinăului, bd. Tudor Vladimirescu, şos. Nicolina, str. Palat, str. Anastasie Panu, str. Elena Doamna, str. Cerna, bd. Poitiers, str. Bucium, bd. Socola, bd. Independenţei, bd. Carol I, str. Păcurari şi şos. Păcurari. Primăria vrea să interzică accesul la orele de vârf în cazul maşinilor-şcoală conduse de altcineva în afară de instructor, maşinilor grele, utilajelor de construcţii, camioane, remorci şi semiremorci.

„Maşinile şcoală se deplasează în ritmul lor, cu viteze mici de 10 - 20 km/h, de multe ori pe banda a doua, deoarece prima bandă este ocupată sau doresc să vireze la stânga, încearcă să realizeze parcări laterale la orele de vârf ale traficului, pe bulevardele cele mai aglomerate, instructorul intervenind în manevrarea volanului, semn că elevul nu stăpâneşte controlul vehiculului", se arată într-un proiect de hotărâre de Consiliu Local (CL) publicat ieri de municipalitate spre consultare publică.

Specialiştii instituţiei spun că, astfel, maşinile-şcoală creează blocaje la orele de vârf, în sensuri giratorii şi pe bulevardele cele mai importante ale Iaşului. Potrivit municipalităţii, la orele de vârf, instructorii auto pot să ţină cursurile pe drumuri secundare, parcări sau în alte zone.

„Acelaşi tip de blocaje este generat şi de maşinile de aprovizionare, vehiculele grele, utilaje de construcţii, camioane, remorci şi semiremorci", se mai arată în proiect. Cei interesaţi de măsura propusă de Primărie pot trimite propuneri, sugestii sau opinii în termen de 10 zile, atât la sediul municipalităţii, cât şi pe adresa de mail informatii@primaria-iasi.ro.

Oficialii instituţiei spun că o astfel de măsură va aduce beneficii ieşenilor prin eliminarea din trafic a vehiculelor care determină blocaje.

Regulamentul privind organizarea circulaţiei rutiere în Iaşi a fost aprobat în anul 2000 şi a fost modificat doar în câteva rânduri prin hotărâre de CL în ultimii aproape 20 de ani. Însă, de-a lungul timpului, deciziile punctuale privind reorganizarea circulaţiei în anumite zone au fost adoptate de Comisia Primăriei, acest lucru fiind prevăzut în regulament.

În ultimii cinci ani, Primăria a propus spre dezbatere publică noi regulamente, ce prevedeau inclusiv interzicerea traficului greu, dar acestea nu au mai fost aprobate în CL.

Una dintre instituţiile care au criticat noile norme a fost Direcţia Regională de Drumuri Naţionale, având în vedere că drumurile naţionale au continuitate pe raza oraşului pe aproape 20 de artere de circulaţie, unele dintre acestea având un trafic intens. Principala critică a fost că vehiculele de tonaj greu nu au alternativă de circulaţie dacă sunt interzise pe raza municipiului.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE