Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Lovitura dură pentru Rompetrol! KazMunaiGaz trebuie sa-si plateasca datoria istorica

Postat la: 16.11.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ministerul Energiei nu va prelungi memorandumul cu KazMunaiGaz, proprietarul Rompetrol, aprobat prin hotarare de Guvern in 2014, iar compania va trebui sa-si plateasca datoria catre stat pentru a-si dovedi buna credinta, a declarat, joi, ministrul de resort, Toma Petcu, in cadrul audierilor din Comisia parlamentara de ancheta privind activitatea ANRE.

"Atunci cand am preluat mandatul (ianuarie 2017 - n.r.), in luna a treia expira memorandumul de intelegere. Am prelungit inca sase luni, pana in luna a noua. Am considerat ca sase luni vor fi suficiente pentru a se finaliza negocierile. Am constatat in aceasta perioada ca este foarte greu. Cred ca in februarie am scris atat DNA, cat si DIICOT, am cerut informatii legate de dosarele in care sunt anchetate companiile Rompetrol, pentru a ne lamuri foarte clar care este stadiul, ce culpabilitati sunt. Am primit raspuns din partea acestor institutii, dar am considerat ca nu sunt foarte lamuritoare si am facut un material transmis catre CSAT", a spus ministrul.

Petcu a adaugat ca CSAT, in urma cu o luna, a raspuns ca, daca Guvernul si Ministerul Energiei nu au considerat necesar sa informeze si sa ceara un punct de vedere in 2014, cand a fost aprobat memorandumul prin HG, nici acum nu are competente sa se pronunte.

"Ba mai mult, incepand cu luna a noua, s-a inceput urmarirea penala in dosarul DIICOT in ceea ce priveste speta Rompetrol. Anul trecut, in 2016, Ministerul Energiei s-a constituit parte civila in acest dosar, iar Ministerul de Finante s-a constituit, de asemenea, parte civila cu suma de 225 de milioane de euro", a mai spus Petcu.

Ministrul Energiei a precizat ca un articol al memorandumului prevede faptul ca, daca DIICOT decide trimiterea in instanta a dosarului, memorandumul devine nul.

"La intalnirea care a avut loc la Guvern intre premierul Romaniei, subsemnatul, ministrul Economiei si ministrul Finantelor, am prezentat acest material mult mai detaliat, precum si reprezentantilor companiei chineze si kazahe. Concluzia a fost fara echivoc. Memorandumul prevedere fara echivoc ca, in cazul in care acest dosar va fi trimis in instanta de Parchet, tot memorandumul pica. Consideram ca in aceasta perioada va fi foarte greu pentru noi sa justificam prelungirea unui memorandum mai mult de sfarsitul acestui an, in care sa stabilim unele aspecte, care, daca cumva DIICOT decide trimiterea in instanta in acest dosar, sunt nule de drept. Consider ca este bine sa revenim la situatia dinainte de 2014, in care compania sa-si plateasca datoria, asa cum este ea stabilita, pentru a putea sa-si dovedeasca buna credinta", a subliniat ministrul, conform Agerpres.

Premierul Mihai Tudose s-a intors impotriva gigantului KazMunaiGaz. Ce se va intampla pana cand compania nu isi va platii datoriile istorice fata de Romania

Vineri, Ministerul Energiei a emis un comunicat de presa in care precizeaza ca o prelungire a Memorandumul incheiat in urma cu patru ani statul roman cu KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, care expira la 31 decembrie 2017, va fi discutata dupa indeplinirea a doua conditii, respectiv achitarea datoriei istorice a companiei fata de statul roman si solutionarea cauzei de catre justitie.

"Joi, 9 noiembrie 2017, Prim-ministrul Romaniei Mihai Tudose a avut la Palatul Victoriei o intalnire cu o delegatie a KazMunaiGaz, proprietarii grupului Rompetrol si cea a companiei chineze CEFC, companie care va prelua pachetul majoritar al KMG International. In cadrul intalnirii, la care au participat si ministrii Energiei, Economiei si Finantelor s-a discutat despre viitorul Memorandumului semnat in 2013 intre statul roman si compania KMG. In urma discutiei, Guvernul Romaniei a comunicat KazMunaiGaz ca pentru a putea discuta o noua prelungire a prevederilor Memorandumului incheiat in urma cu 4 ani, trebuie sa fie indeplinite doua conditii: achitarea datoriei istorice a companiei fata de statul roman si solutionarea cauzei de catre justitie", se mentioneaza in comunicat.

Conform sursei citate, premierul Mihai Tudose a subliniat ca cele doua conditii trebuie intrunite cumulativ, altfel statul roman nu va mai putea lua in calcul intelegerea din 2013.

Pe de alta parte, Azamat Zhangulov, senior vicepresedinte al KazMunaiGaz, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca au primit confirmarea de la reprezentantii Guvernului ca, lucrurile vor fi accelarate si "vom vedea solutii rapide" in privinta memorandumului.

"Ne-am intalnit ieri (joi - n.r.) cu reprezentantii Guvernului, cu premierul Tudose si ministrii Energiei, Economiei si Finantelor. Tema principala de discutie a fost intrarea in vigoare a memorandumului de intelegere din 2013 si sa ne reasiguram angajamentele ca suntem gata sa punem in aplicare acest memorandum. Avem confirmarea ca lucrurile vor fi accelerate si vom vedea solutii rapide", a spus Zhangulov.

Potrivit acestuia, Memorandumul prevede, pe de o parte, vanzarea de catre stat a unei participatii de 26% din Rompetrol Rafinare, pe care KMGI s-a angajat sa o achizitioneze cu 200 de milioane de dolari.

"Ne pastram acest angajament. Comisia de privatizare a reinceput in urma cu doua luni procedura de scoatere la vanzare a acestor actiuni", a sustinut oficialul companiei.

Tot in cadrul memorandumului a fost convenita infiintarea unui fond comun de investitii in domeniul energiei in valoare de un miliard de dolari.

"Ne-am luat angajamentul ca vom infiinta acest fond, care va aduce noi investitii, care vor genera noi taxe si noi joburi, iar, mai ales in situatia actuala a economiei, problema locurilor de munca este una esentiala", a mai spus reprezentantul companiei kazahe.

Intrebat daca s-a convenit, impreuna cu reprezentantii Guvernului, un calendar privind implementarea Memorandumului, Zhangulov a precizat ca asteapta acest calendar de la Ministerul Energiei intr-o saptamana sau doua.

"Am vazut ca reprezentantii Guvernului doresc sa finalizeze acordul cu noi si sa implementeze Memorandumul. De asemenea, si-au exprimat opinia ca nu este in beneficiul nimanui sa stam sa mai asteptam. Nici noi nu mai avem rabdare ca aceasta situatie sa mai dureze ani si ani, ci vrem sa fie rezolvata cat mai repede posibil, pentru ca angajamentul luat in ceea ce priveste investitiile noastre aici sa devina realitate", a subliniat Zhangulov.

Memorandumul expira la 31 decembrie 2017, dupa ce a fost prelungit de mai multe ori, insa Zhangulov sustine ca oficialii companiei sunt dispusi sa prelungeasca din nou acest termen, daca va fi cazul, pentru a exista certitudinea ca toti pasii se vor indeplini.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE