Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Lovitură pentru Dăncilă: Premierul israelian Netanyahu amână şedinţa comună de guvern din România

Postat la: 02.07.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Premierul israelian Benjamin Netanyahu ar fi amânat şedinţa comună de guvern, care trebuia să aibă loc în luna august la Bucureşti, potrivit unui anunţ făcut pe Twitter de jurnalistul israelian Attila Somfalvi.

"Oare criza politică din România l-a determinat pe Netanyahu să anuleze şedinţa comună de guvern programată la începutul lunii august," se întreba jurnalistul israelian Attila Somfalvi în mesajul scris pe twitter. "Cabinetul primului ministru a anunţat că întâlnirea a fost amânată. În România, se dă o bătălie pe viaţă şi pe moarte între Guvern şi Preşedinţie privind intenţia de a reloca Ambasada română la Ierusalim. De asemenea, împotriva premierului a fost depusă o plângere penală pentru că s-a întâlnit cu Netanyahu." Duminică seara, Somfalvi a vorbit la mai multe posturi de televiziune din România despre decizia Guvernului israelian.

"Ştirea a început să apară ieri seară aici, în Israel," a povestit jurnalistul la Antena 3. "Am primit o primă indicaţie că premierul israelian Netanyahu a anunţat Guvernul României că acea întâlnire, care e plănuită de luni de zile şi a fost chiar anunţată aproape în mod oficial de ministrul israelian al Turismului, care a vizitat România acum câteva săptămâni. Această vizită nu este anulată, ci este amânată. Când am încercat să aflu ceva de la sursele mele din Ministerul de Externe israelian, care este condus de fapt de premierul israelian, care este şi ministrul de Externe, la început mi-au spus că habar nu au, nu au auzit nicio veste şi nicio schimbare. Doar după câteva ore bune am primit o confirmare semi-oficială de la Ministerul de Externe israelian."

El a fost şocat de această decizie, motivată prin faptul că premierul Netanyahu se va duce, în luna august, în America Centrală. "Sursele mi-au spus că se pare că premierul israelian Netanyahu a hotărât să amâne această întâlnire pentru că se poate ca în august să viziteze America Centrală," explică Attila Şomfalvi. "Am rămas un pic perplex pentru că acea vizită nu este încă nici oficială, nici publicată. Deci acea vizită în America Centrală nu ar putea sau nu ar trebui să vină în mod normal, în locul unei vizite a Guvernului israelian la Bucureşti. Această vizită este plănuită de multe luni. Relaţia dintre Israel şi România este foarte, foarte bună, aşa că am rămas un pic şocat, pentru că am rămas cu mai multe semne de întrebare, decât cu răspunsuri, când am încercat să investighez această mişcare surpriză venită de la biroul prim-ministrului."

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit pe 25 aprilie 2018, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, în cadrul vizitei oficiale în Israel. La întrevederea cu Dăncilă, Netanyahu a salutat adoptarea de către Guvernul Romaniei a cadrului de lansare a dezbaterii privind relocarea ambasadei Romaniei la Ierusalim. Anunţul a turnat paie pe foc în furtuna politică provocată deja de ideea relocării, care fusese lansată de preşedintele PSD Liviu Dragnea pe 19 aprilie. Supărat că îşi arogă atribuţii de politică externă, preşedintele Klaus Iohannis a chemat-o la Cotroceni pe Dăncilă, pentru lămuriri. "Am explicat doamnei Dăncilă câteva chestiuni şi, în final, cred că a înţeles un pic mai bine", a declarat preşedintele după întâlnire şi şi-a îndulcit tonul, insistând că nu este vorba de nici o relocare, deocamdată, ci doar de crearea unei platforme de discuţii pe tema relocării, idee prost comunicată public.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis s-a poziţionat în tabăra celor reticenţi ideii de relocare a ambasadei la Ierusalim. Primul motiv ar fi poziţia oficială a Uniunii Europene, care doreşte mai întâi rezolvarea problemei statutului Ierusalimului, disputat între israelieni şi palestinieni. Al doilea este deteriorarea poziţiei deosebite a României în Orientul Mijlociu, câştigată prin zeci de ani de diplomaţie.

"Un neisprăvit din Teleorman a făcut praf şi pulbere 60 de ani de diplomaţie consistentă şi inteligentă în Orientul Apropiat, în relaţiile cu Israelul şi cu ţările arabe, a tunat pe Facebook Traian Băsescu. "Cu siguranţă, Dragnea nu are cum să înţeleagă implicaţia declaraţiilor lui. Dragnea a fost mânat pur şi simplu de propriile interese, lovind crunt în interesele pe termen lung ale României."

Între timp, şi Cehia şi-a anunţat intenţia de a-şi muta ambasada la Iersualim, aşa că primul argument al lui Iohannis se clatină. Preşedintele PNL Ludovic Orban a reaprins scandalul ce părea că se domoleşte. A depus o plângere penală, în care îi acuză pe Liviu Dragnea şi pe Viorica Dăncilă de difuzarea de informaţii cu caracter secret, uzurparea de funcţie şi refuzul de informare a Preşedintelui României. în cazul memorandumului MAE privind mutarea Ambasadei Israelului. Pe 7 iunie, procurorii DIICOT au început urmărirea penală împotriva premierului Viorica Dăncilă pentru înaltă trădare şi divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională.

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a anunţat că analiza MAE, care prezintă avantajele şi dezavantajele mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va fi trimisă în această săptămână către Preşedinţie, Guvern şi Parlament. Meleşcanu a explicat că documentul că nu prezintă concluzii, ci doar "avantaje şi dezavantaje care vor trebui cântărite când se va lua decizia".

Pe 19 iunie, preşedintele Klaus Iohanis a declarat că o decizie a Guvernului de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice şansă a României de a fi votată ca membru nepermanent în Consiliul de securitate al ONU.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE