Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Lovitură dură primită de Teodorovici și Vâlcov de la bănci. Informația care cutremură Guvernul

Postat la: 17.01.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Pentru prima dată în ultimii cinci-șase ani statul român a luat împrumut de la băncile locale contra unei dobânzi medii de peste 5,1%, arată datele oficiale. Costul împrumutului a ajuns, astfel, să fie dublu comparativ cu anul trecut. Este o lovitură dură primită de Guvern.

Creşterea de circa un punct procentual a costului împrumutului, comparativ cu precedenta licitaţie de titluri de stat, are loc în contextul în care băncile şi BNR au ieşit public să declare că taxa pe lăcomie, impusă de stat, le va afecta semnificativ bilanţurile. Este o lovitură dură primită de Guvern.

Amintim că, la iniţiativa ministrului finanţelor Eugen Teodorovici şi a consilierului premierului, Darius Vâlcov, statul a impus, prin ordonanţă de urgenţă, o taxă care, practic, obligă băncile să plătească o anumită sumă în cazul în care indicele ROBOR (dobânda la care băncile se împrumută între ele şi care este folosită la calculul majorităţii creditelor în lei pentru populaţie şi firme) depăşeşte nivelul de 2%. În prezent, ROBOR merge spre 3%, ceea ce înseamnă că băncile acumulează deja taxe de plătit.

Statul împrumută săptămânal bani de la băncile locale, prin emisiuni de obligaţiuni. Suma luată astăzi a fost şi ea mai mare decât de obicei şi a depăşit 550 de milioane de lei.

În acest context, ridicarea dobânzii la peste 5% este posibil să fie un răspuns al băncilor la măsurile luate de stat. Cu atât mai facilă este, pentru bănci, această formă de "negociere" cu cât ştiu bine că statul are nevoie acută de bani pentru a acoperii nevoile generate de politica de creşteri salariale şi de pensii. Dacă băncile vor continua în acelaşi ritm, iar statul nu va reui să se finanţeze mai ieftin de pe pieţe internaţionale sau direct de la populaţie este posibil ca politica bazată pe creşteri de venituri dictate din pix să nu mai poată fi susşinută.

Până acum, statul a reuşit să ducă în spate această povară cu preţul creşterii inflaţiei şi dobânzilor, în primă fază, şi apoi cu riscul creşterilor accelerate ale deficitelor externe şi devalorizarea cursului. Aşa cum a arătat Capital, România a ajuns deja să aibă un decalaj semnificativ dintre intrările şi ieşirile de valută, iar investiţiile străine directe nu mai reuşesc să acopere această gaură. În tot acest timp, leul tinde să meargă spre 4,7 lei şi doboară aproape zilnic maxime istorice.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE