Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Liber pentru autorităţile locale la achiziţii directe până la 200.000 de euro

Postat la: 22.12.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Autorităţile locale vor trebui să se supună procedurilor de atribuire doar în cazul contractelor care depăşesc pragul de 929.089 lei, ceea ce inseamna circa 200.000 de euro. Pentru achiziţiile directe mici nu mai trebuie publicate anunţuri în SEAP.

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de OUG prin care modifică Legea 98/2016 privind achiziţiile publice, astfel încât autorităţile să poată încheia contracte mult mai uşor, în unele cazuri chiar fără obligaţia de a publica anunţul şi documentaţia pe SEAP. Un articol prevede că autorităţile locale, de asemenea, vor putea atribui contracte de până în 929.089 lei prin proceduri simplificate. Procedura simplificată reprezintă modalitatea de realizare a achiziţiilor publice sub pragurile impuse de legislaţia europeană, prin publicare numai la nivel naţional şi cu utilizarea de termene mai scurte şi cerinţe minimale necesare pentru îndeplinirea contractului. Pentru ce depăşeşte pragul de 929.089 lei, se aplică procedurile de atribuire reglementate prin lege, pentru care este obligatorie publicarea unui anunţ de participare şi/sau de atribuire în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, se aplică în cazul atribuirii contractelor de achiziţie publică/acordurilor.

Legea 98/2016 prevede în prezent şi alte praguri: 23,3 milioane lei pentru lucrări, 600 mii lei pentru produse şi servicii şi 3,33 milioane lei pentru servicii sociale.
Un element de noutate al acestei ordonanţe este crearea cadrului legal care va permite, ulterior, prin detalierea în legislaţia secundară, încheierea de contracte fără publicarea prealabilă în SEAP a anunţului şi documentaţiei. Este vorba aici despre achiziţiile directe mici realizate de autorităţile contractante. De asemenea, este precizat dreptul autorităţii contractante de a solicita operatorilor economici participanţi în comun la procedura de atribuire să adopte sau să constituie o anumită formă juridică numai după declararea ofertei câştigătoare şi sub rezerva că această condiţie să fi fost prevăzută fie în documentaţia de atribuire, fie în anunţul de participare.

Se introduce obligaţia autorităţii contractante de a solicita ofertantului/candidatului să precizeze, în oferta sau în solicitarea de participare, datele de identificare ale subcontractanţilor propuşi, numai dacă aceştia din urmă sunt cunoscuţi la momentul depunerii ofertei sau solicitării de participare. O nouă prevedere specifică faptul că nu poate fi aplicat criteriul costului/preţului cel mai scăzut în cazul atribuirii contractelor de achiziţie publică/acordurilor-cadru de proiectare şi execuţie. Clarificarea legislativă este necesară pentru a aduce un aport mai mare calităţii în raport cu preţul pentru contractele de lucrări care implică şi partea de proiectare.

Persoana care se consideră vătămată se poate adresa atât Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, cât şi instanţei de judecată. De asemenea, va fi mai explicită prevederea privind modul de curgere a termenului de soluţionare a contestaţiei, prevăzându-se expres că acesta este de 20 de zile lucrătoare de la data primirii copiei dosarului achiziţiei publice de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, în urma transmiterii acestuia de către autoritatea contractantă odată cu punctul său de vedere asupra contestaţiei, pentru a se evita prelungirea artificială a termenului de soluţionare a contestaţiei. Se va aplica un termen unitar, respectiv 5 zile lucrătoare, de comunicare a întâmpinării către instanţă de judecată de către intimat, întrucât cele 5 zile calendaristice pot implica şi zile libere, astfel se poate reduce în practică la 3 zile lucrătoare. Guvernul susţine că a modificat şi completat legislaţia achiziţiilor publice, pentru a simplifica, clarifica şi corela unele prevederi, precum şi pentru a reduce termenele în procesul de atribuire a contractelor publice.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE