Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Kovesi: 88 de procurori si judecatori condamnati in 12 ani nu justifica infiintarea unei directii speciale pentru investigarea magistratilor

Postat la: 22.11.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a afirmat, marti seara, la o dezbatere organizata de GDS, ca prin modificarile la legile justitiei se incearca cresterea autoritatii ministrului Justitiei asupra procurorilor, ceea ce va afecta in mod grav independenta magistratilor, aratand ca, de exemplu, nu se justifica infiintarea unei directii speciale pentru investigarea infractiunilor comise de magistrati, scrie News.ro. Ea a spus, de asemenea, ca nu intelege urgenta de adoptare a acestor legi in Parlament.

Sefa DNA a spus ca de peste un an si jumatate DNA este sub asalt, care se manifesta prin hartuiri, prin incercari de intimidare, prin critici, uneori obiective, dar de cel mai multe ori nu, prin fenomenul fake news si la care Directia nu putem reactiona decat institutional "Institutional, ce putem face? Legi nu putem face, dar putem sa ne exprimam puncte de vedere, putem sa analizam proiecte de legi, sa identificam vulnerabilitati, sa explicam tehnic si mai putin tehnic care sunt consecintele, putem sa explicam care sunt efectele daca aceste legi vor fi adoptate in aceasta forma" a declarat Kovesi la dezbaterea GDS.

Ea a spus ca in privinta modificarilor legilor justitiei sunt importante doua aspecte - modalitatea prin care se incearca schimbarea acestor legi si chestiunile de fond si s-a intrebat daca este justificata urgenta prin care se vrea adoptarea acestor modificari, dar si infiintarea unei comisii speciale.

"Este adevarat ca exista o urgenta, nu stim de ce este justificata. Nu neaga nimeni dreptul Parlmamentului. Este categoric dreptul Parlamentului de a modifica legi si de a initia proiecte legislative si este dreptul Parlamentului de a infiinta comisii. Avem aici de-a face cu o comisie speciala, ceea ce niciodata, din ce stim noi, pentru legile justitiei nu a existat pana acum. Legile organice s-au discutat in comisiile juridice, apoi in plenul celor doua camere. Este o procedura deosebita. O procedura de urgenta, de aceea si avizul CSM a fost unul in sistem de urgenta", a mai afirmat sefa DNA.

Ea a mai afirmat ca niciun magistrat din Romania nu neaga ca exista probleme in cele trei legi care ar trebui remediate, dar ca toti contesta modalitatea prin care se incearca modificarea acestor legi, prin lipsa totala de transparenta, prin lipsa de consultare.

Kovesi a spus ca, asa cum a sustinut inca din 23 august, exista o incercare de a creste autoritatea ministrului Justitiei asupra procurorilor, ceea ce va afecta in mod grav independenta magistratilor, prin trecerea Inspectiei Judiciare sub autoritatea acestuia, modificarea conditiilor privind raspunderea materiala a magistratilor si infiintarea directiei de investigare a magistratilor.

"S-a spus ca exista probleme in sistemul de justitie. (...) Ce probleme exista? Exista probleme cu resursele umane, cu aplicarea legilor, cu practica judiciara unitara sau neunitara. Nu cred ca argumentele ce le-am auzit in spatiul public sunt suficiente. Lipsesc o nota de fundamentare si studii de impact din care sa ne dam seama de motivatia care a stat la includerea acestor modificari", a aratat Kovesi.

Procurorul sef al DNA a precizat ca in 12 ani au fost condamnati 88 de magistrati, iar aceasta cifra nu justifica infiintarea unei directii speciale: "88 de magistrati condamnati in 12 ani nu justifica infiintarea unei directii speciale". Kovesi a participat, marti seara, la dezbaterea "Legile justitiei. Statul de drept in pericol", organizata de Grupul pentru Dialog Social si Revista 22, la care au luat parte, intre altii, liderul PNL, Ludovic Orban, Raluca Turcan, Gabriel Liiceanu, magistratii Bogdan Mateescu si Andreea Chis de la CSM.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE