Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Klaus Iohannis a respins-o a doua oară pe Adina Florea pentru șefia DNA

Postat la: 09.01.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Președintele Klaus Iohannis a respins, miercuri, propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a o numi pe Adina Florea procuror șef al DNA. Propunerea este respinsă pentru a doua oară, iar motivul invocat este că documentația nu conține dovada că Florea nu a colaborat cu Securitatea.

"Constat că subzistă temeiurile de fapt și de drept avute în vedere la respingerea propunerii inițiale de numire în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a doamnei Adina Florea, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța", i-a transmis președintele Klaus Iohannis ministrului Justiției, Tudorel Toader. Motivul invocat de șeful statului este că documentația nu conține dovada că Florea nu a colaborat cu Securitatea.

Iohannis a luat decizia "ținând seama de faptul că atestarea îndeplinirii condițiilor legale pentru numirea procurorilor în funcții de conducere se realizează în formele și în modalitățile prevăzute de lege, inclusiv în condițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, și luând act de faptul că, în continuare, documentația transmisă nu conține dovada care să ateste îndeplinirea condiției prevăzute la art. 48 alin. (10) din Legea nr. 303/2004, respectiv aceea ca persoana propusă să nu fi făcut parte din serviciile de informații înainte de anul 1990 și nici să nu fi colaborat cu acestea. Având în vedere că prin considerentele Deciziei nr. 358/2018, Curtea Constituțională nu recunoaște ministrului justiției - în virtutea rolului central al acestuia în cadrul procedurii de numire a procurorilor în funcțiile de conducere prevăzute la art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 - posibilitatea înaintării unei propuneri cu eludarea condițiilor obiective impuse de lege", se mai arată în scrisoarea președintelui Klaus Iohannis adresată lui Tudorel Toader.

Tudorel Toader a propus-o inițial pe Adina Florea pentru șefia DNA în luna noiembrie, iar pe data de 21 noiembrie președintele a anunțat că o respinge pentru că documentația nu conținea adeverința CNSAS care sîă arate că nu a existat o colaborare a candidatului cu fosta Securitate. A doua propunere a Adinei Florea făcută de Tudoreșl Toader a fost pe data de 27 decembrie 2018.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE