Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Jurnaliştii Dan Andronic şi Mirel Curea vor fi audiaţi miercuri în Comisia SIPA

Postat la: 15.11.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Comisia de anchetă privind arhiva SIPA are programată pentru miercuri audierea jurnaliştilor Dan Andronic şi Mirel Curea, de la "Evenimentul Zilei", ziar care a publicat în luna mai informaţii legate de faptul că documente din arhivă ar fi fost copiate în anul 2006.

Preşedintele Comisiei de anchetă a arhivei SIPA, senatorul PSD Şerban Nicolae, a anunţat, pe 8 noiembrie, că intenţionează să îi invite la audieri pe jurnaliştii Dan Andronic, Mirel Curea şi Dan Tapalagă. „Pentru săptămâna viitoare, nu am stabilit încă un program, o dată şi o oră, pentru întâlnire, dar - voi transmite tuturor membrilor comisiei - probabil că vor fi invitaţi în faţa comisiei trei ziarişti. Mă gândesc la Dan Andronic, la Mirel Curea şi Dan Tapalagă", a precizat Nicolae, după vizita făcută la arhiva SIPA.

Potrivit unor surse din comisie, au confirmat prezenţa doar Dan Andronic şi Mirel Curea. Jurnalistul Dan Andronic a afirmat, într-un articol evz.ro publicat pe 15 mai, că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu.

"De ce a tăcut Cătălin Predoiu? Pentru că din această nesecată oază de documente, până la un anumit moment istoric, s-au servit toţi. Despre ce este vorba? Despre dovezi că din arhiva SIPA, în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, au fost copiate documente. Despre dovezi că din arhiva SIPA au fost sustrase şi distruse dosare ale unor magistraţi care, ulterior, au avansat ierarhic până la cel mai înalt nivel", scria Andronic pe evz.

Dan Andronic susţinea că a consultat mai multe documente şi a discutat cu mai multe persoane din sistem, prima comisie de inventariere fiind constituită în mandatul Monicăi Macovei, în martie 2006, fiind funcţională până la finalul anului. Comisia ar fi avut rolul de a pune în ordine arhiva pe criterii arhivistice. "Numai că acele criterii arhivistice au însemnat distrugerea sistemului de cartoteci folosit pentru arhivele de tipul celei a SIPA şi aplicarea unor crtiterii de inventariere care făceau orice căutare imposibilă. Ulterior, s-a constatat că această comisie nu şi-a îndeplinit integral atribuţiile pentru că după ce a pus-o în ordine a ignorat a doua obligaţie prevăzută în Hotărârea de Guvern 127/26.01.2006, care specifica în mod clar că aceste documente trebuie predate, după inventariere, către Arhivele Naţionale, instituţiile de siguranţă naţională, etc", scrie Andronic.

Drept urmare, în anul 2007, a apărut a doua comisie, din care făceau parte judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul Paul Dumitriu. Andronic susţine că poate spune "cu certitudine", pe baza documentelor consultate şi a declaraţiilor unor persoane din sistem, că unul dintre cei doi, Cristi Danileţ, ar fi fost implicat în distrugerea şi copierea arhivei. Jurnalistul scrie că cei doi magistraţi nu au întocmit procese verbale sau rapoarte privind arhiva SIPA, susţinând că s-ar fi ferit să lase vreo urmă.

Ulterior, susţine jurnalistul, s-ar fi constituit o altă comisie care ar fi avut rolul de a se ocupa de informaţiile clasificate, condusă de Dumitriu. Andronic indica un raport al fostului ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, potrivit căruia membrii comisiei ar fi ridicat documente pe care i le-au dat lui Macovei, precizând că nu sunt indicii că acestea ar fi fost restituite. "Un fost membru al comisiei ne-a declarat că, din ceea ce îşi aminteşte, în incinta arhivei se afla un xerox ultra performant la care s-au copiar mai multe doscumente, că existau ştersături în notele informative şi chiar adnotări făcute din mână, cel mai probabil de către judecătorul Cristi Danileţ", scria Andronic.

Acesta cita surse care spun că au fost sustrase 12-14 dosare ale unor magistraţii care au evoluat ulterior pe scara ierahică până la cel mai înalt nivel. În anul în care se prespune că au fost sustrase documentele, camerele de supraveghere ale SRI din incinta arhivei nu au funcţionat timp de trei luni, mai spunea Andronic.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE