Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ion Iliescu după inculparea sa în dosarul Mineriadei: "Nu am ce să-mi reproşez"

Postat la: 24.12.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ion Iliescu, fostul președinte al României, a vorbit, la Digi24.ro, despre începerea urmăririi penale împotriva sa în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. El spune că nu are ce să-și reproșeze: "Ce dovezi? Dar care este problema? E o chestiune care s-a petrecut în 1990".

Ion Iliescu susţine că nu este nicio problemă că s-a redeschis acest dosar şi că va merge să vorbească cu procurorii, când va fi chemat. Procurorii militari au decis ieri să înceapă urmărirea penală pe numele lui Ion Iliescu, dar şi a altor 13 factori de decizie din acele vremuri. Fostul preşedinte este acuzat de infracţiuni contra umanităţii.

Ion Iliescu: "Nu este prima dată când se agită chestiile astea. Ce dovezi? Dar care este problema? E o chestiune care s-a petrecut în 1990, am trecut peste ea, am avut alternative la guvernarea ţării. Vor oamenii să..., probabil au primit ceva solicitări să cerceteze. Să cerceteze, care este problema? Voi fi chemat, voi dialoga, voi răspunde, care este problema? Nu este nicio problemă. Eu ştiu care este raţiunea redeschiderii discuţiei, că este o treabă care s-a petrecut acum douăzeci şi şapte de ani, dar mă rog. Probabil au primit sesizări, oamenii sunt datori să cerceteze, să ducă lucrurile până la capăt. Eu nu am să-mi reproşez nimic din nicio perioadă."

Procurorii militari din Parchetul instanţei supreme i-au pus sub inculpare în dosarul Mineriadei pe fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Faptele au fost anchetate din 1997 de procurori militari şi civili, în mai multe dosare în care au fost audiaţi sute de martori şi alte câteva zeci de persoane au fost puse sub învinuire, fără însă ca persoane care au fost în atenţia anchetatorilor să fie puse sub acuzare pentru cei patru morţi şi peste 1.200 de oameni bătuţi şi reţinuţi atunci ilegal.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE