Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Update: Ion Iliescu, audiat în dosarul "Mineriadei". Este acuzat de "infracţiuni contra umanităţii"

Postat la: 16.01.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Fostul preşedinte Ion Iliescu s-a prezentat luni dimineaţă la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul "Mineriadei", în care este acuzat de infracţiuni împotriva umanităţii. Ion Iliescu va fi informat oficial de calitatea de inculpat.

Fostul preşedinte Ion Iliescu s-a prezentat luni dimineaţă la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul "Mineriadei", în care este acuzat de crime împotriva umanităţii. Întrebat de jurnalişti dacă are ceva să-şi reproşeze legat de evenimentele din 1990, Ion Iliescu a răspuns că "Nu", fără să facă vreun alt comentariu. De alfel, Iliescu a declarat şi cu altă ocazie că nu are ce să își reproșeze. "Voi fi chemat, voi dialoga, voi răspunde, care este problema?", a afirmat Iliescu, spunând că parchetul cercetează, probabil, în urma primirii unor sesizări.

"Nu este prima dată cînd se agită chestiile astea. Ce dovezi? Dar care este problema? E o chestiune care s-a petrecut în 1990, am trecut peste ea, am avut alternative la guvernarea țării. Vor oamenii să..., probabil au primit ceva solicitări să cerceteze. Să cerceteze, care este problema? Voi fi chemat, voi dialoga, voi răspunde, care este problema? Nu este nicio problemă. Eu știu care este rațiunea redeschiderii discuției, că este o treabă care s-a petrecut acum douăzeci și șapte de ani, dar mă rog. Probabil au primit sesizări, oamenii sunt datori să cerceteze, să ducă lucrurile până la capăt", a declarat Ion Iliescu.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a plecat de la Parchetul după aproximativ o oră, fără să facă declaraţii, avocatul fostului preşedinte spunând că acesta nu a dat declaraţii în dosarul Mineriadei, ci a luat la cunoştinţă că i s-a schimbat încadrarea juridică.

"Domnul Iliescu nu a dat nicio declaraţie. A fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de dumnealui, a căpătat o calitate nouă, alta decât cea pe care o avea, adică inculpat, învinuirea este de infracţiuni contra umanităţii", a declarat Adrian Georgerscu, la ieşirea de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după plecarea lui Ion Iliescu.

Procurorii militari au anunţat în luna decembrie a anului trecut punerea în mişcare a acţiunii penale în dosarul Mineriadei împotriva lui Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Miron Cozma şi Adrian Sârbu.

Anchetatorii susțin că, în perioada 11 - 15 iunie 1990, inculpații din acest dosar au decis, organizat și coordonat "un atac generalizat și sistematic", lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației Capitalei, atac în care au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

În decembrie, Iliescu transmitea că nu are ce să-și reproșeze. "Nu este prima dată când se agită chestiile astea. Ce dovezi? Dar care este problema? E o chestiune care s-a petrecut în 1990, am trecut peste ea, am avut alternative la guvernarea ţării. Vor oamenii să..., probabil au primit ceva solicitări să cerceteze. Să cerceteze, care este problema? Voi fi chemat, voi dialoga, voi răspunde, care este problema? Nu este nicio problemă. Eu ştiu care este raţiunea redeschiderii discuţiei, că este o treabă care s-a petrecut acum douăzeci şi şapte de ani, dar mă rog. Probabil au primit sesizări, oamenii sunt datori să cerceteze, să ducă lucrurile până la capăt", spunea fostul președinte.

Săptămâna trecută au fost chemaţi la Parchetul General, pentru audieri, omul de afaceri Adrian Sârbu, care are calitatea de inculpat în acest dosar, şi scriitorul Andrei Pleşu, în calitate de martor. Sârbu a fost chemat pentru a i se aduce la cunoștință ultimele detalii din acest dosar, în condițiile în care ancheta se apropie de final. Ion Iliescu este inculpat în dosarul Mineriadei, alături de alte 17 persoane, între care Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sârbu și alte oficialități din conducerea de stat de atunci. Acuzaţiile sunt extrem de grave, fiind vorba de "infracţiuni împotriva umanităţii".

Procurorii urmează ca în perioada următoare să trimită dosarul în fața instanței. Deja s-au făcut toate cercetările și s-au luat toate declarațiile, iar finalizarea dosarului este așteptată la începutul lunii februarie. Procurorii au vrut să stea de vorbă și cu oameni de cultură, cu scriitori, regizori, cei care de-a lungul timpului au abordat subiectul Mineriadei și care au strâns foarte multe documente.

Procurorul militar Dan Voinea, cel care a instrumentat dosarul Mineriadei, a declarat într-o intervenție televizată după anunțul Parchetului militar de pe lângă ICCJ, că Ion Iliescu riscă închisoarea pe viață: "Pentru acest tip de infracțiune se dă închisoare pe viață", a spus Dan Voinea. Procurorul militar Dan Voinea, cel care a instrumentat dosarul Mineriadei, a declarat într-o intervenție televizată după anunțul Parchetului militar de pe lângă ICCJ, că Ion Iliescu riscă închisoarea pe viață pentru astfel de încadrare juridică:

„Acuzațiile sunt corecte, soluții de neîncepere a urmăririi penale s-au mai dat în istoria acestui dosar, în 1995, si apoi redeschis pe același motiv. În anul 2000 de asemenea a fost redeschis si apoi închis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Este a treia oară când se redeschide acest dosar pentru crime împotriva umanității. Victimele căzute în timpul Mineriadei sunt victime căzute sub puterea adversarului politic. (...)Pentru acest tip de infracțiune se dă închisoare pe viață", a spus Dan Voinea.

Procurorii militari din Parchetul instanţei supreme i-au pus sub inculpare în dosarul Mineriadei pe fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, pentru infracţiuni contra umanităţii. Aceștia mai sunt acuzați de reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Toti sunt acuzati ca, in perioada 11 - 15 iunie 1990, au decis, organizat si coordonat un atac generalizat si sistematic, lansat impotriva unei populatii civile, respectiv impotriva manifestantilor din Piata Universitatii si a populatiei din Bucuresti. La Mineriada din 13-15 iunie 1990, patru persoane au murit împuşcate şi peste 1.200 au fost rănite.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE