Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Iohannis flituit de ANAP: Președintele Puscaș a mușamalizat scandalul echipamentelor contrafăcute de la COSR

Postat la: 19.01.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Anul trecut, ZIUAnews a semnalat smenul ordinar de la Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR) prin care Romania s-a facut de ras la Jocurile Olimpice de vara de la Rio de Janeiro din cauza echipamentului contrafacut, de proasta calitate, care a cedat dupa doar cateva zile.

Practic, delegatia Romaniei a beneficiat de un echipament contrafacut de 100 de euro, dar decontat cu 800 de euro furnizat de firma Pax Creative Sports SRL,de numele careia nu este straina fosta conducere a COSR- Octavian Morariu si Ioan Dobrescu, si bilete de avion de 4.000 de euro. Ulterior, pe 27 septembrie 2016, presedintele Klaus Iohannis a declarat la ceremonia de decorare a sportivilor medaliaţi la Rio de Janeiro că este incalificabil că echipamentul sportivilor români care au participat la Jocurile Olimpice a fost contrafăcut, spunând că responsabilii sunt "de toată jena".

"Cum se poate comenta aşa ceva? Nu este revoltător că aceşti sportivi care majoritatea dintre ei au ajuns să aibă performanţă fiindcă ei au lucrat, familia a finanţat, să-şi bată cineva joc de ei până şi cu echipamentul? E incalificabil, dacă vrem să fim cinstiţi. Nici nu mi-am imaginat că se poate întâmpla aşa ceva. Responsabilii sunt de toată jena", a afirmat preşedintele Romaniei.

La scurt timp dupa aceasta declaratie, Bogdan Puscas, presedintele Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP) a precizat scris catre ZIUAnews, prin adresa nr.7849 din 11 octombrie 2016, ca va verifica legalitatea tuturor contractelor de achizitionare a echipamentelor sportive incheiate de COSR cu SC Pax Creative Sports SRL. Insa, prin raspunsul scris trimis de ANAP catre ZIUAnews, in data de 16 ianuarie 2016, presedintele Bogdan Puscas precizeaza, negru pe alb, ca a musamalizat afacerea COSR-Pax.

Mușamalizarea oficială prin omisiune

"In ceea ce priveste achizitiile de echipament sportiv realizate de Comitetul Olimpic si Sportiv Roman de la operatorul economic SC Pax Creative Sports SRL, in perioada 2010-2016, au fost constatate incalcari ale prevederilor art 2, alin 1, lit.a din OUG 34/2006, respectiv principiul care promoveaza concurenta intre operatorii econmici la incheierea Contractului nr. 555/23.05.2011 si a Contractului nr. 547/25.06.2010 si a prevederilor art 56, alin 1 din OUG 34/2006. privind obligatia transmiteri spre publicare in SEAP a unui anunt in cel mult 48 de zile de la finalizarea procedurii de atribuire prin incheierea contractului de achizitie publica in cazul Actului aditional nr. 1 la Contractul nr. 555/23.05.2011. La data constatarii, pentru incalcarea dispozitiilor legale mai sus mentionate, aplicarea amenzii contraventionale este prescrisa in conformitate cu prevederile art. 226, alin 2, din Legea 98/2016 privind achizitiile publice", se precizeaza in raspunsul ANAP catre ZIUAnews.

Adica, desi s-au constatat incalcari ale prevederilor legale, nu se mai poate aplica nicio amenda invocandu-se Legea achizitiilor publice din 2016. Prin acest raspuns, presedintele ANAP, Bogdan Puscas, a demonstrat ca a musamalizat afacerea echipamentelor contrafacute dintre COSR cu firma Pax Creative Sport. Cum? Foarte simplu. Seful ANAP mentioneaza ca au fost verificate contractele din 2010 si 2011, dar fapta este prescrisa invocand alineatul 2 al articolul 226 di Legea 98/2016. Dar, Bogdan Puscas sustine ca au fost incalcate prevederile legale in perioada 2010-2016, enuntand cele doua contracte din 2010 si 2011, fara nicio referire la contractul din 2016 care a condus la scandal achizitionarii de echipamente contrafacute.

Practic, ANAP a refuzat sa verifice anuntul de licitatie postat pe site-ul SEAP in data de 20 aprilie 2016 prin care COSR anunta licitatia pentru contractul cadru de „furnizare Echipament sportiv (imbracaminte sport, incaltaminte sport, rucsaci, genti) pentru membrii Delegatiei Olimpice de vara RIO 2016". Durata acordului cadru mentionata in anunt era de 3 luni iar valoarea contractului de 571.200 de lei, fara TVA, adica circa 127.000 de euro. In plus, in anuntul postat pe 20 aprilie 2016 se precizeaza clar ca COSR o sa detina seturile de echipamente pana la 20 iulie 2016.

Ingnorand sau nedorind sa verifice acest contract de achizitii, ANAP a musamalizat in mod elegant scandalul echipamentelor contrafacute, intrucat motivarea ca fapta a fost prescrisa conform Legii nr.98.2016 nu sta in picioare. De ce? Pentru ca art.226, alin.al acestei legi stipuleaza clar: „Aplicarea sancţiunii cu amendă contravenţională se prescrie în termen de 36 de luni de la data săvârşirii faptei". Indiferent de data la care a fost atribuite echipamentele sportive de catre firma Pax Creative Sport catre COSR, acel contract a fost incheiat in 2016, dar atentie, fara se invoce in anuntul de pe SEAP ca exista vreun contract cadrul in acest sens.

Ca atare, ANAP nu putea invoca prescriere dupa 36 de luni, adica dupa trei ani, intrucat anuntul si licitatia s-a facut cu cateva luni inainte de demararea controlul din 2016 al ANAP la COSR. E clar, ANAP, in frunte cu presedintele Bogdan Puscas a musamalizat scandalul, refuzand sa verifice tocmai contractul care a generat scandalul prin care Romania s-a facut de ras pe tot mapamondul. In ascet mod, Bogdan Puscas si ANAP le-au flituit pe presedintele Klaus Iohannis care vroia sa afle cine se face vinovat de compromiterea imaginii Romanie si a sportului romanesc.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE