Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Indicele ROBOR a scăzut la 2,97%, cel mai mic nivel din ultimele șase luni. "Taxa pe lăcomie" abia a intrat în vigoare

Postat la: 04.01.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează ratele la creditele în lei, a scăzut la 2,97%, potrivit datelor afișate de către Banca Națională a României (BNR).

Acesta este cel mai mic nivel din ultimele șase luni și jumătate, iar scăderea acestuia vine în contextul în care Guvernul a instituit 'taxa pe lăcomie', pe activele băncilor. Acestea vor plăti taxa atâta timp cât indicele ROBOR se află peste 2%. Joi, indicele era cotat la 2,99%. Vineri, acesta a scăzut la 2,97%, cel mai mic nivel din 21 iunie 2018, când a fost 2,95%. Creditele în lei sunt afectate direct de nivelul indicelui ROBOR.

Împrumuturile în lei acordate prin programul 'Prima Casă' au dobânzile calculate prin formula ROBOR la 3 luni plus 2. Indicele ROBOR a crescut puternic începând cu toamna anului 2017, când era în jur de 1%. Indicele ROBOR a crescut în contextul în care inflația a urcat la peste 5% pe an după majorarea salariilor în sistemul public și a pensiilor. Odată cu creșterea inflației, BNR a majorat la rândul său dobânda-cheie pentru a contracara scumpirile.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE