Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Incepe postul Craciunului. Tot ce trebuie sa stie crestinii despre aceasta perioada

Postat la: 15.11.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

De astazi, credinciosii intra in postul Craciunului, post care va tine pana in 24 decembrie, ajunul sarbatorii Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos. Postul Nasterii Domnului este tinut cu strictete de credinciosii din intreaga lume. Prin acest post, credinciosii retraiesc ajunarea timp de patruzeci de zile a Proorocului Moise, dar si postul patriarhilor din Vechiul Testament.

La fel precum cei de atunci asteptau venirea Mantuitorului pe Pamant cu post si rugaciune, traditia arata ca si acum se cuvine ca toti credinciosii sa astepte si sa intampine prin ajunare Mielul lui Dumnezeu nascut din Fecioara Maria. Acest post tine 40 de zile, incepand cu data de 15 noiembrie si sfarsind la 25 decembrie, lasand sec in seara Sfantului Filip, pe 14 noiembrie. Totusi, daca aceasta zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul incepe inca din seara zilei de 14 noiembrie. In acest post credinciosii ar trebui sa consume mancaruri de post.

In plus, in acest post se obisnuieste ca toti credinciosii sa posteasca de carne, branza si oua, in timp ce lunea, miercurea si vinerea se consuma mancare fara ulei si fara vin. In zilele de marti si joi se face dezlegare la untdelemn si vin. Mai mult, sambetele si duminicile, pana pe 20 decembrie inclusiv se dezleaga de untdelemn, peste si vin. Daca in zilele de luni, miercuri si vineri Biserica Ortodoxa praznuieste vreun sfant insemnat in calendar cu cruce neagra, crestinii pot consuma untdelemn si vin, iar atunci cand cade hramul bisericii sau alta sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie atunci se face dezlegarea si la peste. In ziua de Ajun se mananca abia seara si doar grau fiert indulcit cu miere, covrig, turte din faina si poame.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE