Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Guvernul a adoptat reglementări noi privind verificarea calităţii apei potabile

Postat la: 30.08.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Planurile de siguranţă a apei vor deveni obligatorii, începând din 2021, pentru sistemele de aprovizionare cu apă potabilă, colective sau individuale, care furnizează în medie o cantitate de apă mai mare de 1.000 mc/zi sau care deservesc mai mult de 5.000 de persoane, potrivit unui comunicat al Guvernului.

În acest sens, Guvernul a modificat, prin ordonanţă, Legea 458/2002 privind calitatea apei potabile, având în vedere susţinerea de care beneficiază abordarea pe bază de risc, respectiv introducerea planurilor de siguranţă a apei, promovată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, atât faţă de Comisia Europeană, cât şi în alte structuri ale Organizaţiei Naţiunilor Unite.

În comunicat se precizezaă: "Modificările sunt aliniate la principiile de evaluare şi de gestionare a riscurilor, prevăzute în Ghidul privind calitatea apei potabile al OMS, statele membre având libertatea de a alege dacă, prin actele de transpunere, vor prevedea evaluarea riscului în cadrul programelor de monitorizare sau nu".

Potrivit sursei citate, până la 31 decembrie 2018, prin ordin comun al miniştrilor Sănătăţii, Apelor şi Dezvoltării Regionale, va fi aprobat un Cadru general pentru Planurile de siguranţă ale apei. Totodată, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Apelor şi Pădurilor vor pune la dispoziţia producătorilor de apă potabilă datele privind sursele de poluare, precum şi cele privind calitatea corpurilor de apă utilizate pentru captare în scopul potabilizării.

În comunicat se mai susţine: "Pentru a pregăti introducerea acestei abordări, a fost agreat un interval de timp de 3 ani în vederea punerii la dispoziţie a unor instrumente care să vină în sprijinul producătorilor de apă, dar şi pentru pregătirea reprezentanţilor autorităţilor publice care vor fi implicate în aprobarea planurilor de siguranţă a apei şi auditarea acestora". Planurile de siguranţă a apei vor fi modificate ori de câte ori intervin modificări în elementele constitutive şi de operare a sistemului de aprovizionare cu apă sau în calitatea sursei de apă şi vor fi reavizate periodic de către autorităţile competente, din 3 în 3 ani, se mai arată în comunicat.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE