Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Greva de la CFR alimentată și întreținută de conducerea Ministerului Transporturilor

Postat la: 24.03.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Greva spontana a angajatilor de la CFR SA a scos la iveala amatorismul si incompetenta manageriala a tripletei din fruntea Ministerului Transporturilor- adica ministrul Razvan Cuc, secretarul de stat Dragos Titea si secretarul general Petre Neacsa. De ce? Foarte simplu.

Pentru ca cei trei, impreuna cu directorii generali ai celor trei mari companii feroviare de stat- Marius Chiper- CFR SA, Iosif Szentes- CFR Calatori si CFR Marfa- Pavel Barculet- Fuego au tergivesat, din prostie dar si buna stiinta, pe ideea ca lasa ca merge si asa iar ceferistii sunt baieti buni, adica pot fi pacaliti in continuare, si au tot amanat incheierea actelor aditionale la contractele colective de munca. Ca atare, nici pana acum bugetele de venituri și cheltuieli ale celor trei companii de stat din sistemul feroviar încă nu au fost aprobate, așa că, potrivit legislației în vigoare, deocamdată nu se poate cunoaște foarte clar pe ce fonduri pentru salarii se pot baza, în acest an, angajații din domeniu.

Mai mult, la CFR Călători a aparut o alta mare problema din cauza modificării legislației privind acordarea compensațiilor pentru transportul feroviar de călători, care nu va mai fi stabilita prin hotărâre de guvern, ci prin ordin de ministru. Astfel, subventia pentru tranportul feroviar de calatori ce trebuia alocata pentru compania de stat se afla de peste luni de zile in caseria Ministerului Transporturilor, dar, din rea vointa, prostie sau anumite interese, acesti bani nu au ajuns in conturile CFR Calatori. Si suma nu este deloc mica, daca tinem ca lunar aceasta subventie lunara este undeva in jur de 97-98 de milioane de lei, rezulta ca pe cele trei luni, CFR Calatori trebuia sa primeasca in jur de 300.000.000 de lei, adica peste 66.000.000 de euro.

Principalii vinovati pentru blocarea suventiei catre CFR Calatori se numesc Dragos Titea, „regele pacanelelor" parasutat politic in acest post, adica secretarul de stat responsabil cu domeniul feroviar, si secretarul general Petre Neacsa, care a fost pana de curand directorul economic al Ministerului Transporturilor. Ei au tergiversat aloarea subventie pentru CFR Calatori. Neprimind subventia, CFR Calatori nu a avut bani pentru achitarea catre CFR SA a taxei de utilizare a infrastructurii (TUI), reparatii si alte cheltuieli curente. Pe de alta parte, directorul general al CFR SA, Marius Chiper, nu misca nimic fara stirea fostului ministru tehnocrat garantat de PNL, Dan Costescu, cel care are in cap numai fluturi si pasarele si viseaza numai cai verzi pe pereti, fapt pentru care a si fost zburat de Ciolos de la Ministerul Transporturilor.

Ca atare, Chiper asculta ineptiile lui Costescu si a mimat luni de zile negocierile contractului colectiv, iar Costescu ii sufla in ureche lui Cuc toate scenariile pe care le viseaza noaptea sau, mai nou, prin Bulgaria unde se afla acum cu delegatia Miniterului Transporturilor. In tot acest timp, ceferistii au ajuns sa traiasca de azi pe maine, in schimb liderii de sindicat stau bine merci cu masina si carburant moca de la companie, telefoane gratis si basca cate doua salarii lunare, ca deh, mai primesc inca un salariu ca asistent relatii sociale, iar cei trei directori generali- Chiper, Szentes si Fuego Barculet primesc cateva mii de euro pe luna avand grija care armata de directori din jurul lor sa aiba salarii cu cinci cifre, dar in lei. Colac peste pupza, mai nou, Ministerului Finanțelor a trimis ao dresa catre ministrul Transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc, din care reiese că 10% din prevederile bugetare se vor repartiza în semestrul al doilea, după examinarea de către Guvern a raportului semestrial privind situația economică și bugetară. Asa ca, mai usor cu bani!

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE