Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Gheorghe Mărmureanu susține ca următorul cutremur major va fi unul devastator, de adâncime

Postat la: 24.09.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Simona Man, cunoscut om politic si fost secretar de stat in mai multe ministere, a facut o vizita, impreuna cu o delegatie, la Institutul de Fizica Pamantului, unde a izbutit o performanta... jurnalistica. Aceea de a-i lua cateva declaratii lui Gheorghe Mărmureanu, pe care le-a grupat in cele ce urmeaza:

"Nu există predicţii de cutremure în lume. Va spun foarte deschis, sunt expert NATO la Bruxelles, în 2012, am preluat o serie de proiecte de predicţii, după Fukushima, cutremurul mare din Japonia, şi într-o discuţie cu toată conducerea NATO - era un articol scris în "Nature", în care se spune clar, cutremurele nu pot fi prezise -, am venit cu lămuriri. Deci nu putem discuta despre predicţii în cazul seismelor, pentru că de fapt nimeni în lume nu a făcut o predicţie corectă.

Din analizele pe care le-am făcut, consider că următorul cutremur major va fi unul de mare adâncime. Dar asta nu înseamnă că va fi mai periculos decât unul mai de suprafaţă, pentru că trebuie să ştim următorul lucru: un seism cu cât este mai la suprafaţă, cu atât densitatea de energie pe metru pătrat este mai mare. Pe când în cazul unui cutremur de mare adâncime, suprafaţa de împrăştiere a energiei este poate în toată România, chiar şi în Republica Moldova şi Ucraina. Deci, când împarţi aceeaşi energie la o suprafaţă foarte mare, va ieşi o densitatea a energiei mai mică.

Noi lucrăm foarte bine cu ISU, sunt conectaţi la noi. La Ciolpani este centrul pentru toată România şi noi suntem capabili ca în timpul desfăşurării cutremurului să trimitem în timp real informaţiile. Comandamentul seismic de la Institutul de la Măgurele este un fel de Star Trek, o cameră foarte mare de 150 de metri pătraţi, cu sisteme de protecţie anti-incendiu, şi există o hartă a României, pe care, în momentul în care începe un cutremur, apar informaţii specifice din fiecare zonă a ţării, iar unde este culoarea negru, acolo este situaţia cea mai gravă, sunt zonele cu risc major, în funcţie de propagarea undelor seismice, cu pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale însemnate. Harta este conectată în timp real la comandamentul ISU şi atunci autorităţile iau măsurile care se impun.

Este singurul sistem de avertizare de acest tip din Europa. Baza tehnică este în Vrâncioaia, avem aparatură montată la mare adâncime în pământ şi la suprafaţă. În secunda 4 avem un sistem de avertizare şi de preluare a magnitudinii cutremurului. Dacă această magnitudine este mai mare de 7 sau 7,1 grade pe Richter, atunci intră automat în funcţiune avertizările către instituţiile strategice din România: partea nucleară, la Cernavodă, la Piteşti, apa grea, partea chimică şi alte instalaţii foarte importante.

Aparatura pe care o avem acum este ultramodernă, suntem şi parteneri NATO, lucrăm cu baza militară din Florida. Am reuşit să construim un sistem de avertizare seismică în timp real, în care în secunda patru ştim magnitudinea cutremurului. Colegii din California nu pot găsi magnitudinea, au început să dezvolte un alt sistem, dar nici acum nu le merge corect."

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE