Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Gheorghe Anghel, fost primar al Caracalului, trimis în judecată pentru peste 1.000 de fapte de abuz în serviciu

Postat la: 02.08.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Gheorghe Anghel, fost primar al municipiului Caracal, a fost trimis astăzi în judecată de către procurorii anticorupţie pentru un număr de 1.011 de fapte de abuz în serviciu, într-un dosar în care prejudiciul se ridică la 5 milioane de lei, informează un comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Astfel, Gheorghe Anghel a fost deferit justiţiei pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (1.011 acte materiale).
În acelaşi dosar au mai fost trimise în judecată un număr de şaptesprezece funcţionari publici şi reprezentanţi ai unor firme pentru fapte precum constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi fals, precum şi şase societăţi comerciale.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: "În perioada 2009 - 2012, la nivelul Primăriei Municipiului Caracal şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat, care a avut drept scop obţinerea, de către membrii săi şi persoane apropiate acestora, de sume de bani necuvenite, în principal direct din încasările instituţiei publice, în condiţii nelegale, prin folosirea de documente care nu atestau operaţiuni comerciale reale. Prejudiciul cauzat bugetului Unităţii Administrativ Teritoriale a Municipiului Caracal este de 5.009.500 lei.
Din grupul infracţional organizat au făcut parte inculpatul Anghel Gheorghe, primarul municipiului Caracal şi inculpata Tudor Maria, directorul economic al instituţiei, care au deţinut şi calitatea de iniţiatori şi coordonatori ai grupului, precum şi funcţionari publici aflaţi în subordinea acestora şi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, care au acţionat coordonat pentru obţinerea de foloase ilicite.

În concret, în perioada menţionată anterior, inculpaţii Anghel Gheorghe şi Tudor Maria au dispus eliberarea de sume de bani direct din casierie şi au semnat ordine de plată în favoarea mai multor societăţi comerciale, fără ca aceste plăţi să fie în vreun fel justificate de angajamente legale din care să rezulte obligaţii de plată în sarcina Primăriei Caracal, fără să existe dovada efectivă a recepţionării bunurilor plătite şi folosirea acestora în interesul instituţiei, fără să rezulte necesitatea obiectivă a efectuării unor astfel de achiziţii şi fără ca aceste operaţiuni financiare să fie supuse controlului financiar preventiv".

DNA susţine că la grupul infracţional organizat au aderat reprezentanţi de fapt sau de drept ai societăţilor comerciale în numele cărora s-au emis pretinsele documente justificative, dar şi alţi funcţionari publici din cadrul Primăriei Caracal. Aceştia din urmă au pus la dispoziţia angajaţilor din cadrul Direcţiei Economice şi casieriei centrale numeroase facturi fiscale şi chitanţe cu conţinut nereal, documente de evidenţă primară în care au fost consemnate de regulă prestări de servicii fictive în beneficiul instituţiei publice.

Anchetatorii adaugă: "Practic, inculpatul Anghel Gheorghe, în calitate de iniţiator şi lider al grupului infracţional organizat, a acţionat în mod concertat alături de ceilalţi inculpaţi pentru obţinerea de foloase patrimoniale/nepatrimoniale (sume de bani şi capital electoral) atât pentru sine cât şi pentru alţii (ceilalţi membrii ai grupării sau persoane apropiate acestuia), folosind în mod discreţionar bugetul local al Primăriei mun. Caracal ce provenea în special din veniturile încasate din impozite şi taxe locale, manipulate prin casieria centrală.

De exemplu, a rezultat că inculpatul Anghel Gheorghe a folosit discreţionar bugetul local, în sensul că a organizat diverse «mese de protocol», fără respectarea prevederilor legale şi ale hotărârilor Consiliului Local al mun. Caracal şi a achiziţionat produse care nu erau necesare instituţiei publice sau servicii de presă destinate promovării unei imagini favorabile, încălcând flagrant obligaţiile stabilite de lege în sarcina sa ca ordonator principal de credite.

În acest sens, a dat dispoziţii atât direct, dar mai ales indirect, prin intermediul directorului economic, să fie plătite sume de bani în special din numerarul casieriei dar şi prin ordine de plată (semnate de el şi inculpata Tudor Maria), din conturile de trezorerie ale instituţiei publice, fără respectarea prevederilor legale şi în baza unor înscrisuri care, în cea mai mare parte, nu atestau prestaţii reale făcute în beneficiul primăriei sau a municipiului Caracal".

Pentru ca mecanismul infracţional elaborat alături de inculpata Maria Tudor să poată fi efectiv aplicat şi să nu fie sesizate organele fiscale sau penale competente, fostul edil Gheorghe Anghel a suprimat mecanismele de control (controlul intern managerial, controlul financiar preventiv şi auditul intern) prevăzute de lege, care aveau ca obiect tocmai verificarea regularităţii şi legalităţii acestor plăţi şi, implicit, folosirea eficientă a fondurilor publice care constituiau bugetul Primăriei Municipiului Caracal, mai spun procurorii.

"În acelaşi scop, cei doi au hotărât de comun acord eliminarea etapelor obligatorii prevăzute de lege cu privire la utilizarea fondurilor publice şi, implicit, suprimarea înscrisurilor care ar fi trebuit să fie semnate de aceştia - dispoziţia de plată către casierie şi ordonanţarea de plată, tocmai pentru a suprima dovezile scrise care probau activitatea infracţională derulată în perioada 2009 - 2012", mai arată DNA.
Consiliul Local al Muncipiului Caracal s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 5.009.500 lei, reprezentând prejudiciul produs bugetului local. În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile, ce aparţin inculpaţilor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE