Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Generalul SRI Dumitru Dumbravă a plagiat din discursurile lui Relu Fenechiu

Postat la: 23.07.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Generalul Dumitru Dumbravă, secretarul general al Serviciului Român de Informaţii (SRI), a plagiat aproape integral teza de doctorat pe care a susţinut-o în 2012 la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul" (ANIMV).

La momentul la care devenit doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii, Dumitru Dumbravă era colonel şi ocupa funcţia de director al Direcţiei Juridice din SRI. Coordonator i-a fost generalul de brigadă (r.) prof. univ. dr. Constantin Onişor, fostul director al Şcolii Doctorale a ANIMV. Tema lucrării nu are legătură cu dreptul, domeniul în care Dumbravă s-a specializat şi în care şi-a derulat cariera, ci se referă la securitatea cibernetică.

Aproape în întregime, teza de doctorat cu titlul "Aspecte cu relevanţă privind securitatea în spaţiul cibernetic" este plagiată din diferite surse online: din rezumatul unei alte teze de doctorat, dintr-o lucrare de masterat, una de licenţă, chiar şi dintr-un discurs al fostului ministru Relu Fenechiu. Cele câteva pagini neplagiate, precum şi anexele provin, cel mai probabil, din materiale interne ale SRI. Generalul Dumitru Dumbravă a ajuns în atenţia presei şi a publicului după ce, într-un interviu dat în 2015, a folosit expresia "câmpul tactic" cu referire la instanţele de judecată:

"Concret, dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA (vechea denumire a DNA - n.r.), de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv, am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze". Această declaraţie a stârnit numeroase controverse şi speculaţii cu privire la implicarea SRI în sentinţele pronunţate în dosarele instrumentate de DNA cu sprijinul Serviciului. Generalul Dumbravă a fost acuzat că ar fi controlat o reţea de judecători, cărora le impunea luarea unor hotărâri în procesele judecate, dar şi că şi-ar fi construit o reţea similară în rândul ziariştilor, pe care îi alimenta cu informaţii privilegiate din dosare.

De altfel, acuzele publice aduse lui Dumitru Dumbravă au făcut obiectul audierii sale în Comisia parlamentară de control al SRI, care în noiembrie 2017 i-a cerut demisia din funcţia pe care o ocupă în prezent, cea de secretar general al Serviciului. Ca răspuns la această cerere, SRI a emis un comunicat, semnat de Biroul Executiv al Consiliului Director, prin care le solicita membrilor Comisiei "să nu implice Serviciul în niciun fel de joc politic". În acelaşi comunicat, SRI anunţa că, "pentru a elimina suspiciunile", comunicarea interinstituţională urma să se realizeze prin Cabinetul Directorului, şi nu prin Secretariatul General. În ciuda scandalului public, generalul Dumbravă nu şi-a dat demisia, fiind în continuare activ în SRI.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE