Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Gabriela Firea, acuzată că a dat cel mai mare tun imobiliar din Capitală

Postat la: 13.12.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

După ce în luna noiembrie Consiliul General al Capitalei a respins achiziţionarea a 177 de apartamente cu destinaţia de locuinţe pentru personalul din spitalele bucureştene, consilierii au aprobat totuşi proiectul propus de Primărie.

"Din păcate, toți consilierii PNL prezenți astăzi la ședința CGMB au votat o afacere imobiliară marca Gabriela Firea", a publicat pe o reţea de socializare Roxana Wring, consilier USR. În şedinţa CGMB din 22 noiembrie, proiectul a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară şi a întrunit 32 de voturi pentru, 8 împotrivă şi 9 abţineri, neavând astfel susţinerea de două treimi, necesară adoptării. Potrivit anexei ataşate proiectului de hotărâre, era vorba despre şase garsoniere, 71 de apartamente cu două camere şi 100 de apartamente cu trei camere. Ofertanţii erau: Cubic Residence SRL (47 de apartamente), Iridex Group Import Export SRL (43 de apartamente), Impact Developer&Contractor SA (70 de apartamente), Ipsilanti Invest SRL (17 de apartamente)

De aceste locuinţe nu vor beneficia doar medicii şi asistentele, ci şi personalul auxiliar. În expunerea de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea, se arăta că una dintre problemele cu care se confruntă Municipiul Bucureşti este deficitul de specialişti din cadrul spitalelor aflate în administrarea CGMB. Insa la votul din 12 decembrie 2018, cand a fost adoptata decizia, USR Bucuresti a acuzat ca sub pretextul achiziţionării de locuinţe pentru medici, primarul general Gabriela Firea a reuşit să treacă un proiect prin care se achiziţionează 177 de apartamente la preţuri cu mult peste nivelul pieţei.

"Însă nu doar preţul foarte mare dă de gândit, ci mai ales numele companiilor care sunt marii beneficiari ai acestei achiziţii. Este vorba despre patru companii, dintre care două au o relaţie privilegiată cu Primăria: Impact Developer (dezvoltatorul Greenfield) şi Iridex Group (operatorul gropii de gunoi de la Chiajna, cunoscută pentru poluarea pe care o produce)", se arată în comunicatul USR. Roxana Wring, preşedinte USR Bucureşti, a opinat că problema nu este legată doar de acest pachet de 177 de apartamente al căror preţ mediu pe suprafaţa construită este de aproximativ 1500 euro / mp, adică peste 1.800 euro / mp util, problema este că urmează ca anul viitor să mai fie achiziţionate alte câteva sute de astfel de apartamente.

"Dacă acesta este reperul de cost care se are în vedere, atunci eu sunt convinsă că miza nu este îmbunătăţirea condiţiei medicilor şi a sistemul medical, ci umflarea conturilor pentru dezvoltatorii de casă ai clanului Firea-Pandele. Am atras atenţia asupra acestui lucru încă de la început. Nu ne opunem locuinţelor pentru medici, dar ne opunem categoric tunurilor imobiliare pe banii bucureştenilor. Proiectul nu are la bază niciun studiu care să arate că achiziţionarea de apartamente, multe din ele în afara oraşului, va duce la rezolvarea problemei deficitului de personal din sistem", a declarat Roxana Wring. "Consilierii USR Bucureşti sunt singurii care au votat împotriva acestui proiect. Din păcate, aceste voturi au fost insuficiente pentru a opri ceea ce se anunţă a fi unul din cele mai mari tunuri imobiliare din mandatul Gabriela Firea", se mai precizează în comunicat.

"Da, am votat azi proiectul prin care PMB achiziţionează locuinţe pentru medici. Nu, nu am sesizat că ar fi ceva în neregulă cu procedura de achiziţie. În general sunt foarte atent la orice posibil tun imobiliar. Am ascultat argumentele USR şi am ascultat şi argumentele persoanei din PMB responsabilă cu derularea procesului de achiziţie. PNL Bucureşti consideră că proiectul este oportun, este vorba de locuinţe pentru stabilizarea tinerilor medicii în oraşul nostru, locuinţe care vor rămâne în proprietatea Primăriei şi vor putea fi folosite după nevoie, inclusiv pentru cazuri sociale după ce îi vom trimite pe cei din PSD înapoi în gaura istoriei din care au ieşit. Nici USR nu a acuzat oportunitatea proiectului, ci doar costul la care s-a făcut achiziţia. Totuşi, vorbim de o procedură de achiziţie la care s-au prezentat 18 operatori economici din care 10 au depus oferte! 10 oferte! Hai să fim serioşi, dar mie mi se pare cam greu să mânăreşti o achiziţie cu 10 oferte acceptate la care s-au prezentat 18 ofertanţi! A existat raportul unui evaluator independent ANEVAR, au existat declaratii ale tuturor ofertanţilor de ce anume preturile de pe site sunt mai mici - cum ca sunt de marketing pentru atragerea atentiei - sunt preturi de pornire si altele.", scrie pe Facebook liberalul Ciprian Ciucu.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE