Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Gabriel Dumitrascu: "Cât te mai lași furat sub pretextul apărării intereselor tale?"

Postat la: 27.03.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

In ultima saptamana, in spatiul public au loc dezbateri ample pe tema liberalizării pieţei gazelor, in contexul in care OUG 64/2016, prevede liberalizarea pretului gazelor de la 1 aprilie 2017.

Dupa ce am citit stirea urmatoare, am simtit o stare de revolta: "Am respins acest raport, pentru că altfel ar fi avut loc un impact deosebit de puternic asupra consumatorilor, în special a celor casnici. Aşteptăm o argumentaţie mai solidă din partea Guvernului şi ANRE şi vrem să vedem şi strategia energetică. Deja sunt semnale că s-au cerut majorări şi cu peste 70% a preţurilor la gaze, ceea ce noi nu putem să acceptăm", a declarat deputatul Sorin Bumb, după şedinţa Comisiei pentru Industrii a Camerei Deputatilor. Cat e manipulare, cat e ipocrizie, cat e prostie ramane sa stabileasca fiecare! Ceea ce pentru mine e certitudine: populatia a fost furata constant, sub sloganul populist al protectiei sociale, as vrea sa va conving si pe voi.

Hai sa va demonstrez acest lucru, fara a intra in detalii tehnice, in cazul pretului gazului natural, dupa ce anul trecut am facut public demonstratia pentru energia termica (apropo, nu se mai aude nimic de procesul pe care l-am deschis in numele RADET impotriva Guvernului Romaniei si ANRE).  Pretul reglementat al gazelor este asimilat ca fiind pretul pe care statul, prin institutile sale, il stabileste cu scopul de a proteja consumatorii casnici. Politicieni si institutii ale statului, ne mint, cultivand ideea ca reglementarea pretului la gaze se face pentru a proteja buzunarul cetatenilor. Aceasta manipularea a opiniei publice, favorizeaza interesele financiare ale anumitor companii dar si ale statului, astfel castigand, nejustificat, sume mari de bani pe seama manipularii si dezinformarii consumatorilor.

Pretul "special" reglementat al gazelor pentru protectia sociala a populatiei, in mod paradoxal a fost mai mare decât preţul gazelor pe piaţa libera. Comparand evolutia pretului gazelor in perioada 1999 - 2014, rezulta ca preţul gazelor pe piata reglementata, destinat doar consumului casnic si termoficarii, desi a fost stabilit administrativ de catre stat a prezentat o crestere de 18,20 ori. In aceesi perioada, pretul gazelor pe piata libera, destinat consumului comercial, a prezentat o crestere de doar 12,80 ori. Pe de alta parte, Guvernul se opune liberalizării pietei gazelor intrucat acest lucru ar insemna inclusiv renunțarea la supraimpozitarea veniturilor suplimentare din liberalizare, sub incidența căreia intra producătorii și furnizorii de gaze naturale, ceea ce s-ar traduce prin neincasarea unor venituri la bugetul de stat de peste 850 milioane lei anual.

Va reamintesc ca de la din 1 decembrie 2012, conform acordului cu FMI si Comisia Europeana, a inceput liberalizarea preturilor la gazele naturale din productia interna pentru consumatorii non-casnici, iar din iulie 2013 si pentru cei casnici. Liberalizarea s-a finalizat pentru consumatorii non-casnici in anul 2014, iar pentru cei casnici ar urma sa se incheie in anul 2018, cu posibilitatea prelungirii pana in 2021. Pretul de achizitie al gazelor din productia interna pentru consumatorii casnici in anul 2012 era stabilit de ANRE la 45,71 lei/MWh, ajungand acum la 60 lei /MWh. Avand in vedere ca veniturile companiilor producatoare de gaze cresteau din motive pur administrative, guvernantii au introdus plata impozitului de 60% asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor la gaze. Actul normativ prevede o formula de calcul in care este inclus pretul mediu ponderat pentru consumatorii non-casnici, dar care nu poate fi "mai mic de 72 lei/MWh".

Pana la 1 iulie 2015, pretul de vanzare catre consumatorul casnic si cel industrial era identic. Astfel, furnizorul:
- pe piaţa liberă achiziţiona gaze la un pret de cca. 78 lei/MWh şi-l vindea la cca. 118 lei/MWh ;
- pentru populaţie achizitiona gaze la un pret de 53 lei/MWh (pret „subventionat") si-l vindea cu 118 lei/MWh.
După 1 iulie 2015, preturile s-au diferentiat, furnizorul:
- pe piata libera achizitiona gaze la un pret de cca. 78 lei/MWh si-l vindea la cca. 109,6 lei/MWh;
- pentru populatie achizitiona gaze la un pret de 60 lei/MWh (pret"subventionat") si-l vindea cu 130,1 lei/MWh
Consecinta: Pentru consumatorul industrial pretul gazului a scazut cu 8,4 lei/ MWh, iar pentru populatie pretul "subventionat" a crescut cu 12,1 lei/MWh. Pentru furnizor este mai profitabil sa vanda gaze "reglementate" populatiei (care este amagita ca este protejata), decât pe piata liberă. Pentru stat sunt inca 850 milioane lei incasati din suprataxa de la cele 3 milioane de gospodarii care folosesc gazul natural, adica peste 280 lei/gospodarie.

In aceste conditii, mai vreti sa fiti cetateni "protejati social"? Ma intreb, oare ce gandesc despre noi, cu adevarat, cei pusi sa decida?  O economie este performanta daca gradul de liberalizare al pietelor este ridicat si este caracterizata de transparenta, concurenta si nediscriminare, lucru valabil si pentru energie si gaze, reglementand clar, dar strict, doar monopolurile naturale. In timp ce piata de energie electrica din Romania a atins performante similare cu ale celor mai dezvoltate tari din Uniunea Europeana, din punct de vedere al gradului de liberalizare, piata de gaze se afla in extrema cealalta. Va mai amintiti ca inainte de liberalizare pretul energiei electrice depasea 200 lei/MWh si a scazut continuu de atunci, anul trecut fiind in jur de 160 lei/MWh? Suntem pe ultimul loc in ceea ce priveste gradul de liberalizare al pietei gazelor, daca ne comparam cu tarile care au si ele productie proprie de gaze.

Paradoxul si mai mare consta insa in faptul ca, in baza evolutiilor cotatiilor internationale ale gazelor, Romania a atins deja punctul de convergenta intre pretul gazelor din productia interna si cel al gazelor din import, moment in care, conform legii, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) trebuie sa renunte la pretul reglementat. Practic, piata trebuia sa fie declarata libera inca de anul trecut. Daca am reusit, macar, sa va sadesc indoiala asupra onestitatii "protectiei sociale" practicata de stat prin preturi reglementate, distribuiti acest mesaj si hai sa creem o miscare a celor ce nu se mai lasa furati de stat!  Sa demonstram ca suntem cetateni activi si liberi, hotarati sa ne aparam in continuare drepturile, pana cand interesul cetatenilor va prima in fata intereselor statului si a celor comerciale!

Gabriel Dumitrascu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE