Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Fostul director al Hidro Prahova a fost trimis în judecată. Dumitru Pantea a recunoscut că a luat mită

Postat la: 19.12.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Dumitru Pantea, fost director al Hidro Prahova, a fost trimis în judecată de DNA Ploiești după ce a recunoscut că a luat 50.400 de lei mită de la un om de afaceri pentru a sprijini firma acestuia în vederea câștigării, la o licitație, a contractului de „Asistență tehnică pentru managementul proiectului, proiectare și supervizare lucrări" cu societatea la care Consiliul Județean este acționar majoritar.

Pantea riscă să fie condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității. Anunțul a fost făcut de procurori la scurt timp după ce aceștia au informat că și Ionuț Ionescu, fost director al Unității de Implementare a Proiectelor în cadrul Hidro Prahova, a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției.

Comunicatul DNA Ploiești:

"procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului
PANTEA DUMITRU, la data faptei director general al S.C. Hidro Prahova S.A., societate cu capital integral de stat la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 5 iulie 2011 - 1 septembrie 2012, inculpatul Pantea Dumitru, în calitate de director general al S.C. Hidro Prahova S.A., societate cu capital integral de stat la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar, a primit suma totală de 50.400 lei, disimulată sub forma unor drepturi salariale plătite de o societate controlată de inculpatul Boeru Gheorghe, în schimbul sprijinului acordat firmei administrate de acesta din urmă, pentru câștigarea, la o licitație, a contractului de „Asistență tehnică pentru managementul proiectului, proiectare și supervizare lucrări" cu SC Hidro Prahova SA.
Concret, ajutorul acordat de inculpatul Pantea Dumitru s-a materializat prin:
- furnizarea de date și informații de la comisia de evaluare a ofertelor și furnizarea unor date tehnice necesare adaptării documentației pentru câștigarea contractului de achiziție publică,
- desemnarea unor persoane de încredere în comisia de evaluare a ofertelor,
- punerea la dispoziția firmei favorizate, a răspunsurilor SC Hidro Prahova SA Ploiești, la căile de atac formulate de către participanții nemulțumiți la licitație (informații ce au fost folosite ulterior de firma respectivă la Consiliul Național de Soluționare al Contestațiilor - C.N.S.C. și la Curtea de Apel Ploiești pentru a se menține decizia de atribuire a contractului).
Ulterior, întrucât contractul inițial nu prevedea ca SC Hidro Prahova SA (beneficiar) să realizeze plăți în avans către firma câștigătoare (consultant), inculpatul Pantea Dumitru a insistat pentru modificarea condițiilor de atribuire a contractului de consultanță și încheierea unui act adițional care prevedea plata avansului.
În prezența avocatului, inculpatul Pantea Dumitru a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor.
Inculpatul Pantea Dumitru va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul următoarelor entități: Primăria comunei Ciolpani, județul Ilfov și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov - Centrul de Bătrâni Ciolpani.
Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Pantea Dumitru, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției a fost trimis la Tribunalul Prahova.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție."

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE