Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Filmul evenimentelor: Cum s-au salvat alpiniştii daţi dispăruţi în Retezat. 50 de oameni i-au căutat prin viscol

Postat la: 21.03.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Timp de aproape două zile, doi turişti din Craiova care au urcat în Masivul Retezat pentru a face escaladă, au fost căutaţi de peste 50 de jandarmi montani, salvamontişti şi voluntari.

Luni după-amiază, cei doi bărbaţi, de 30 şi respectiv 40 ani, au fost identificaţi de un agent de poliţie aflat în timpul liber, care a sesizat acest fapt la numărul de urgenţă 112. Mircea Iovăneasă, un poliţist din cadrul Poliţiei Oraşului Haţeg o-a întâlnit în zona barajului Gura Apelor, pe un drum forestier închis circulaţiei rutiere, între coada lacului şi cabana Rotunda). Poliţistul i-a preluat pe cei doi bărbaţi, care se aflau într-o stare avansată de epuizare fizică, fiind în munte de mai bine de 48 de ore, în autoturismul personal, le-a oferit hrană şi apă şi i-a transportat la sediul Poliţiei Oraşului Haţeg, de unde au fost preluaţi de un grup de prieteni. Deşi se afla în concediu de odihnă, agentul de poliţie s-a implicat în activităţile de căutare", a informat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara. Acţiunea de căutare a jandarmilor montani şi a salvamontiştilor din zona Genţiana - Vârful Bucura a fost oprită.

„Cei doi bărbaţi au menţionat că în cursul zilei de sâmbătă au fost suprinşi de un viscol puternic pe vârful Bucura II, ceea ce le-a redus viziblitatea sub 2 metri. Ca urmare a acestei situaţii, turiştii au coborât către lacul Bucura şi au încercat să găsească refugiul, însă fără succes. Astfel că au continuat coborârea către Poiana Pelegii, iar de acolo, au urmat drumul accesibil pe timp de vară autovehiculelor către cabana Rotunda şi barajul Gura Apelor. Cei doi au menţionat că au mers în toată această perioadă, deoarece nu aveau echipamentul necesar pentru a se odihni", a informat Centrul judeţean de comunicare şi informare publică. Circa 15 kilometri măsoară distanţa de la Lacul Gura Apelor la Poiana Pelegii.

„Cei doi alpinişti plecaţi alaltăieri să caţere în Peretele Bucurei au fost găsiţi in zona Lacului Gura Apei. Dintre scenariile pe care le-am prevăzut s-a adeverit cel mai fericit: Au iesit, s-au retras la Refugiul Bucura şi cum vremea nu le-a permis să treacă Custura Bucurei au coborât spre Poiana Pelegii şi în continuare pe drumul ce îi scotea pe Valea Râu Mare.Sfătuim pe toţi doritorii de astfel de aventuri să judece un pic înainte, deoarece azi muntele le-a dat doar o <<palmă>>, dar de cele mai multe ori acesta nu iartă", a informat Serviciul Public Salvamont România. Peste 50 de jandarmi montani şi salvamontişti au participat la acţiunea de căutare a celor doi turişti în condiţii meteorologice dificile, caracterizate de vânt puternic, precipitaţii sub formă de ninsoare şi temperaturi scăzute.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE