Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Dosarul OUG 13 nu a fost închis în totalitate. O parte s-a întors la DNA. Ce spune Florin Iordache

Postat la: 27.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Procurorii de la Parchetul General au disjuns o parte din dosarul privind OUG 13, în ceea ce priveşte infracţiunea de favorizare a infractorului, cauza fiind trimisă la DNA. Celelalte infracţiuni din dosar au fost clasate, procurorii invocând printre motive decizia CCR care interzice procurorilor să ancheteze aspecte care ţin de oportunitatea şi legalitatea adoptării unui act normativ.

Procurorii de la Parchetul General au explicat motivele pentru care a fost închis dosarul privind OUG 13, făcând trimitere la decizia CCR prin care s-a stabilit că anchetarea modalităţii prin care a fost dată ordonanţa a dus la un conflict juridic între DNA şi Guvern. "Circumstanţele adoptării actului normativ, luările de poziţie publice contradictorii ale ministrului justiţiei şi ale prim-ministrului, urmate de decizia adoptării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, ... constituie, în mod evident, aspecte privind legalitatea şi oportunitatea adoptării actului criticat, care nu pot intra în sfera de competenţă a procurorilor, respectiv nu pot face obiectul activităţii de cercetare penală", este unul dintre pasajele din decizia CCR pe care le invocă procurorii.

De asemenea, procurorii se referă şi la menţiunea potrivit căreia nicio normă legală sau constituţională nu obligă Guvernul să-l informeze pe Preşedintele României cu privire la "intenţiile" sale în sensul includerii pe ordinea de zi a unei şedinţe de Guvern a actelor normative supuse adoptării şi nici să informeze Parlamentul cu privire la "intenţia" sa de a adopta ordonanţe de urgenţă. "Pentru alte trei infracţiuni, respectiv infracţiunea de sustragere sau distrugere de înscrisuri, infracţiunea de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, prevăzută de art.275 din Codul penal, şi pentru infracţiunea de fals intelectual, pentru care s-a dispus extinderea... nu sunt de natură a schimba starea de fapt şi de drept a cauzei şi, implicit raţionamentul Curţii Constituţionale în analiza şi soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public şi Guvern", mai spun procurorii, invocând, de asemenea decizia CCR.

Concluzia procurorilor face trimitere la menţiunea Curţii care a explicat că "prin verificarea circumstanţelor în care a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a arogat competenţa de a efectua o anchetă penală într-un domeniu care excedează cadrului legal".

Aşa cum v-am spus şi atunci când mi-am dat demisia, s-a demonstrat şi în decizia de azi a Parchetului şi a CCR că acel demers era unul aşteptat, legal, corect şi constituţional. Nu mi s-a părut normal modul în care au fost anchetaţi anumiţi colegi ai mei pe o acţiune legală, constituţională. Nu înseamnă că dacă dumneaei (Kovesi - n.r.) şi-a asumat, această asumare a fost una corectă şi legală. S-a demonstrat prin decizia de astăzi că demersul pe care eu l-am făcut atunci a fost unul legal. În România, nimeni nu are de ce să se teamă, dacă nu încalcă legea", a declarat fostul ministru al Justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, cel care a promovat măsurile controversate de modificare a Codurilor Penale prin OUG 13, în iarnă.

Dosarul a fost deschis de DNA, la finele lunii februarie fiind dispusă declinarea cauzei Parchetul General în legătură cu o parte din acuzaţii. Procurorii au clasat atunci acuzaţia de folosirea influenţei de lider al unui partid politic. Decizia declinării cauzei a fost luată în perioada în care judecătorii CCR decideau dacă există un conflict juridic între DNA şi Guvern. Cauza viza posibile infracţiuni comise în legătură cu Ordonanţa de Urgenţă 13, dată de Guvernul Grindeanu în seara zilei de 31 ianuarie, prin care se erau modificate codurile penale, una dintre prevederi fiind impunerea unui prag de 200.000 lei pentru abuzul în serviciu. Ulterior, OUG 13 a fost abrogată ca urmare a protestelor din Bucureşti şi alte judeţe.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE