Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Doi ani de la moartea poliţistului Bogdan Gigină. Dosarul este încă la procurori

Postat la: 20.10.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Vineri se comemorează doi ani de când poliţistul Bogdan Gigină, de la Brigada Rutieră a Capitalei, a murit în timp ce deschidea, cu motocicleta, coloana oficială lui Gabriel Oprea, perioadă în care familia a aşteptat găsirea unui responsabil. Dosarul este în continuare la procurori.

Agentul de poliţie Bogdan Gigină avea 28 de ani şi era angajatul Brigăzii de Poliţie Rutieră a Capitalei de opt ani. În seara de 20 octombrie a anului 2015, Bogdan a fost desemnat să deschidă, cu motocicleta, coloana oficială a vicepremierului şi ministru al Afacerilor Interne de la acea vreme, Gabriel Oprea. Pe o ploaie măruntă, vizibilitate redusă şi cu o viteză de 84 km/h, spun procurorii, în zona Bulevardului Ştirbei Vodă, agentul a pierdut controlul motorului şi a căzut într-o groapă ce fusese săpată pentru remedierea unei avarii la reţeaua de distribuţie a gazelor.

„Oprea Gabriel este cel care a determinat, prin încălcarea dispoziţiilor legale menţionate, prezenţa victimei Gigină Bogdan-Cosmin ca motociclist într-o coloană oficială, împrejurare în care acesta a decedat. În ceea ce priveşte cauza accidentului de circulaţie constând în viteza de deplasare (84 de km/h) şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinaţiei şi a momentului precis la care aceasta trebuia să ajungă la destinaţie. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depăşirea limitei de siguranţă", precizau procurorii anticorupţie în septembrie 2016, după aproape un an de la moartea lui Bogdan.

Tot atunci, instituţia anticorupţie a cerut avizul Senatului pentru începerea urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea, senatorii respingând cererea.

Câteva zile mai târziu, aproape 3.000 de oameni s-au adunat în faţa Senatului protestând faţă de această decizie cu mesaje precum "Nu Imunitate!", "73 de indolenţi apără un impostor", "Vrem dreptate", "Alături de familia Gigină" sau "Egalitate în faţa legii".

Ulterior, Gabriel Oprea a demisionat. El a fost apoi chemat la DNA pentru audieri şi s-a declarat nevinovat.

„Adevărul este că sunt nevinovat, eram în timpul serviciului. Din păcate, poliţistul a căzut în cele trei gropi care nu erau semnalizate corect, nu erau semaforizate", a spus Oprea în seara zilei de 6 octombrie, la ieşirea din sediul DNA.

Declaraţiile fostului ministru de Interne au revoltat familia poliţistului. Mama lui Bogdan a reacţionat, spunând că nevinovat este fiul ei care, după 12 ore de program, obosit şi cu hainele ude din cauza ploii, se afla în post pentru a se asigura că fostul ministru ajunge în siguranţă acasă.

„Sunt nevinovat, repetă domnul Gabriel Oprea pentru a nu ştiu câta oară în decursul celor doi ani de când copilul meu nu mai călca pămîntul. Nevinovat, domnule Oprea, este copilul meu care a murit pe o şosea plină de apă într-o baltă de sânge, după 12 ore de program; după ce timp de ore v-a aşteptat în dispozitiv cu hainele ude pentru ca dumneavoastră să ajungeţi în siguranţă acasă. Este ca şi cum aţi fi urcat un orb pe motor şi i-aţi fi cerut să vă deschidă drumul. Casca nu era funcţională, era în ora 12 de program, solicitarea verbală a lui de a se retrage din dispozitiv nu a fost acceptată, iar de "coloană oficială" nu poate fi vorba. Aşa este: gropile nu au fost semnalizate... dar copilul meu se află acolo la ORDIN, nu era plecat la plimbare!", a scris Carmen Gigină pe pagina sa de socializare.

Mai departe, DNA a început, în decembrie 2016, urmărirea penală faţă de Gabriel Oprea, pentru abuz în serviciu pentru folosirea resurselor umane şi materiale ale MAI pentru a beneficia în mod ilegal de coloană oficială şi ucidere din culpă. Au fost puşi sub urmărire penală şi reprezentanţii firmei de proiectare şi execuţie de instalaţii de gaze naturale, care nu au semnalizat groapa în care a căzut agentul de poliţie. În ancheta lor, procurorii au verificat trei cauze care au dus la decesul lui Bogdan: prezenţa sa ca motociclist într-o coloană oficială, viteza de deplasare şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice şi modalitatea deficitară de semnalizare a obstacolelor existente pe carosabil.

„Cu privire la cea de-a treia cauză a accidentului rutier, respectiv modalitatea deficitară de semnalizare a obstacolelor existente pe carosabil, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că această cauză a accidentului este imputabilă societăţii comerciale General MPM Impex S.R.L (care executa pe suprafaţa carosabilă o lucrare la instalaţia subterană de gaze naturale), lui Mazilu Petre, administratorul societăţii comerciale şi lui Corcodel Adrian, şeful echipei care a efectuat lucrarea în carosabil şi care a realizat semnalizarea acesteia. Concret, a rezultat că semnele de circulaţie nu erau reflectorizante şi că erau amplasate la aproximativ 11,5 metri înainte de zona lucrărilor. Potrivit prevederilor legale, semnele de circulaţie trebuiau să fie reflectorizante, iar semnalizarea lucrărilor trebuia să înceapă cu 240 de metri înainte de locul acestora.Obligaţia de a asigura şi folosi semnalizare reflectorizantă şi de a o amplasa potrivit prevederilor normative în materie revine administratorului firmei General MPM Impex S.R.L. Mazilu Petre şi şefului de echipă Corcodel Adrian", arăta DNA.

În acelaşi dosar, Gabriel Oprea este cercetat şi pentru abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia Tiberiu Niţu, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la data faptelor, a beneficiat, în mod nelegal, de coloană oficială. Drept răspuns la acuzaţiile aduse, Tiberiu Niţu şi-a dat demisia în 2 februarie 2016, iar DNA a început umărirea penală faţă de acesta în 9 februarie 2016 pentru complicitate la abuz în serviciu.

Lucrurile nu s-au mişcat însă mai mult de atât în ceea ce priveşte găsirea unui vinovat, dosarul fiind şi acum, la doi ani de la eveniment, pe masa procurorilor.

„În acest moment, în dosarul la care faceţi referire, alte informaţii privind stadiul anchetei, cu excepţia celor mediatizate pe site-ul nostru www.pna.ro, (comunicat nr. 1268/VIII/3 din 12 octombrie 2016), nu pot fi oferite, în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001", se arată în răspunsul dat, agenţiei de presă Mediafax, pe 6 octombrie, de către Direcţia Naţională Anticorupţie.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE