Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












DNA Iasi a incasat una dintre cele mai rasunatoare lovituri: Primarul a fost achitat definitiv. Unul dintre acuzatii VIP a decedat în timpul procesului!

Postat la: 05.07.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Magistratii de la Înalta Curte de Casatie si Justitie au decis achitarea unui numar impresionant de inculpati dintr-un dosar de coruptie. Mai exact, este vorba de 29 de inculpati care au fost pusi sub acuzare pentru anumite golanii facute de-a lungul timpului în legatura cu firma SC Agrocomplex SA Pascani.

Cap de lista este chiar actualul primar al municipiului Pascani, acesta fiind achitat prin decizia luata ieri în mod definitiv de judecatorii de la Înalta Curte de Casatie si Justitie. Printre cei trimisi in judecata se numara si doi fosti parlamentari, deputatul Neculai Ratoi si senatorul Florin Constantinescu. În timpul acestui proces, Neculai Ratoi a decedat.

Pe lista procurorilor se mai afla urmatorii: Nina Agache, Irina Bucovanu, Eduard Feronim Dumea, Georgeta Hutanu, Constantin Simion, Dorina Sofian, Viorel Toma, Mihai Bodoasca, Dumitru Damian, Elena Silvia Postolachi, Vasile Prisacaru, Nicolae Apostol, Liliana Centea, Constantin Cojocaru, Ioan Ionita, Vasile Plesca, Danut Raut, Leonard Rusu si Daniel Sarbu, Iulia Baba, Ioan Pavaluca, Elena Casandra, Zina Moraru, Cristina Lungu, Ionela Laura Tabarcea, Mircea Zuzan, Nicoleta Negrescu si Costinel Vinga. Mare parte dintre cei mentionati sunt consilieri locali de la Pascani, functionari din cadrul Primariei sau directori din cadrul firmei Agrocomplex Lunca Pascani.

Pe lista celor condamnati în mod definitiv de instanta de judecata se afla doar doua persoane: Mircea Zuzan, secretar al Primariei Pascani, care a primit trei ani si doua luni de închisoare cu suspendare pentru participatie improprie la abuz în serviciu si Nicoleta Negrescu, functionar în cadrul Primariei Pascani, care a primit un de închisoare cu suspendare.

Acuzatia principala este de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave. Totul pleaca de la un contract din data de 6 octombrie 1997, contract incheiat intre Consiliul Local al Municipiului Pascani si SC Agrocomplex Lunca Pascani SA. La vremea respectiva, Neculai Ratoi era primar al Pascaniului. Obiectul contractului era preluarea in chirie a suprafetei de 60 de hectare de teren arabil, situat in zona Baraj Siret. Durata contractului era de 5 ani, iar pretul de inchiriere era stabilit la 500 kilograme de grau pentru un hectar.

Societatea trebuia, conform contractului, sa achite contravaloarea acestei cantitati de grau. Plata trebuia sa se faca pana la 1 septembrie a fiecarui an, iar intarzierile de plata erau penalizate cu 5 la suta pe zi din suma datorata. Din anul 2002, contractul a fost prelungit cu inca 5 ani. Pe baza acestui contract s-a ajuns la o situatie de-a dreptul hilara. Pana in septembrie 2007 s-au acumulat datorii in valoare de 15.000 lei. In schimb, penalitatile au ajuns la o valoare foarte mare: 947.950 lei.

"Având în vedere datoriile acumulate, aferente derularii contractului de închiriere respectiv, în cursul anului 2007 reprezentantii legali ai SC Agrocomplex Lunca Pascani SA au solicitat, în mai multe rânduri, Primariei Pascani exonerarea de la plata a redeventei si a întârzierilor aferente, motivând înregistrarea unor calamitati naturale în anii 2000, 2002, 2003 si 2005. Ca urmare a acestor solicitari, la data de 14 septembrie 2007, inculpatii Postolachi Elena-Silvia si Prisacaru Vasile au întocmit si semnat un referat prin care au propus «scutirea de plata pentru sumele datorate de SC Agrocomplex Lunca Pascani SA», pentru suprafata de 60 ha, închiriate conform contractului de închiriere si a actului aditional la contract, pentru anii sus-mentionati, prelungirea contractului de închiriere si corelarea acestuia cu legislatia în vigoare", au declarat procurorii.

"Acest referat a fost prezentat primarului municipiului Pascani, Ratoi Neculai, care l-a aprobat, dupa care acest referat a fost înaintat Serviciului Finante Publice Locale din cadrul Primariei Municipiului Pascani spre a fi analizat. Cu ocazia discutarii proiectului de hotarare privind scutirea la plata a datoriilor pe care societatea le avea fata de bugetul local, Dumitru Pantazi a adus clarificari privind motivele neplatii majorarilor de intarziere, pentru a crea aparenta legalitatii acestui demers, in scopul obtinerii unor foloase necuvenite firmei respective.

"La finalul acestei sedinte s-a votat în sensul adoptarii unui proiect de hotarâre, prin care a fost aprobata «scutirea la plata pentru sumele datorate de SC Agrocomplex Lunca Pascani SA» bugetului local al municipiului Pascani, reprezentând chiria datorata pentru anii 2002, 2003, 2005 si 2007 si a tuturor majorarilor de întârziere datorate pentru neplata în termen a obligatiilor din contractul de închiriere". Dupa emiterea hotarârii Consiliului Local, la data de 25 septembrie 2007, Serviciul Finante Publice Locale Pascani a procedat la stergerea datoriilor respectivei persoane juridice în suma totala de 962.950 lei (15.000 lei reprezentând debit curent si 947.950 lei reprezentând penalitati contractuale)", au explicat procurorii.

La acest moment nu se cunosc cu exactitate motivele pentru care cei 29 de inculpati au fost achitati, dar este foarte probabil ca aceasta achitare sa fie cauzata de modificarile legislative din ultimii ani, mai exact de anumite decizii al Curtii Constitutionale. Se vor cunoaste motivele atunci când va fi redactata motivarea instantei.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE