Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Directorul general al Societății Naționale a Sării este dirijorul Consiliului de Administrație

Postat la: 13.02.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Pe data de 6 februarie 2017, ZIUAnews a solicitat doamnei Simona Carmen Fătu, președinte al Consiliului de Administrație de la Societatea Națională a Sării (SNS) SA, sa precizeze „care sunt fost prevederile OUG nr.109/2011 prin care doamna Alina- Maria Părăială a fost aleasă în ședința Adunării Generale Ordinare a Acționarilor din data de 31,01.2017 în calitate de administrator provizoriu al Consiliului de Administrație al Societății Naționale a Sării SA și cine a făcut propunerea".

Doamna Simona Carmen Fătu n-a catadicsit sa raspunda la solicitarea ZIUAnews, desi intrebare viza direct pe presedintele Consiliului de Administratie, iar Alina Paraiala n-avea nici o legatura cu SNS SA, fiind mai cunoscuta ca fotomodel. Dumitru Matei recunoaste, insa, că Alina Pârâială a fost propusă de ministrul Alexandru Petrescu. Culmea, la solicitarea ZIUAnews a raspuns in numele presedintelui CA al SNS SA, tocmai directorul general al SNS SA, Dumitru Matei, care nu este membru in CA.

„Potrivit acestei Hotarari, Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor a emis Hotararea nr.1/31.01.2017 (art.5), avand in vedere prevederile art. 64, alin (3) si alin. (5) di OUG nr.109/2013 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, cu modificarile si completarile ulterioare", a precizat Dumitru Matei. Insa, prin acest raspuns, directorul general al SNS SA a precizat, indirect, ca ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, este cel care a propus-o pe fostul fotomodel Alina Paraiala in bordul administrativ al SALROM. Alineatul 3 al articolului 64 din OUG 109/2011, cu modificarile ulteriore, prevede „În caz de vacanţă a unuia sau a mai multor posturi de administrator al unei societăţi, acţionarii, inclusiv acţionarul - stat, prin autoritatea publică tutelară, pot convoca adunarea generală a acţionarilor în vederea numirii unuia sau mai multor administratori provizorii, până la finalizarea procedurii de selecţie a administratorilor, potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă. Acţionarii, inclusiv acţionarul - stat, prin autoritatea publică tutelară, vor putea prezenta în adunarea generală a acţionarilor propuneri de candidaţi.", iar alin. 5 stipuleaza „În situaţiile prevăzute la alin. (2)-(4), durata mandatului este de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii, pentru motive temeinice, până la maximum 6 luni."

Dar la alin.4 al art.64 se mentioneaza „Dacă vacanţa prevăzută la alin. (1) determină scăderea numărului administratorilor sub minimul legal, autoritatea publică tutelară numeşte administratori provizorii pentru completarea numărului minim legal de membri ai consiliului de administraţie, până la finalizarea procedurii de selecţie, potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă.". In aceasta situatie, autoritatea publica tutelara este Ministerul Economiei condus de catre Alexandru Petrescu. Astfel reiese ca Alexandru Popescu este cel care a propus-o pe Alina Paraiala, mai ales ca cei doi au colaborat foarte bine cand s-au aflat in bordul companiei CFR Marfa. Practic, prin acest raspuns catre ZIUAnews, directorul general Dumitru Matei a demonstrat ca presedintele CA nu exista si el face si desface actele SNS SA. Trebuie precizat ca Dumitru Matei a fost numit pe acest post pe ultima suta de metri ai guvernului Ciolos, mai exact pe data de 1 noiembrie 2016, cand la conducerea Ministerului Economiei era controversatul Costin Borc, iar presedinte al CA de la SNS SA era tocmai Simona Carmen Fatu. Societatea Naţională a Sării, unul dintre primii 10 producători de sare din Europa, este o societate pe acţiuni cu capital majoritar de stat, adica Ministerul Economiei (51%) si capital privat- Fondul Proprietatea (49%).

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE