Diagnostic: tuberculoză!
Postat la: 14.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Tuberculoza, cunoscută şi ca „ftizie" sau „oftică", a ucis cultura timp de aproape două secole. „Boala romantică" a răpus rând pe rând personalităţi precum Chopin, Cehov, Byron, Gauguin, Paganini, Ciprian Porumbescu şi multi alţii. În acelaşi timp, ea a fost şi o sursă de inspiraţie, fiind utilizată ca personaj negativ în opere precum „Traviata", „La Boheme" sau în romanul lui Mann, „Muntele vrăjit".
Deşi lucrurile în ceea ce priveşte diagnosticarea şi tratamentul au evoluat considerabil, tuberculoza continuă să fie o problemă de sănătate publică. România, de exemplu, raportează anual aproximativ 13.000 de noi cazuri de pacienţi, fiind ţara europeană cu cea mai îngrijorătoare statistică din acest punct de vedere.
Organizaţiile din domeniul sănătăţii atrag atenţia, însă, asupra numărului în creştere al cazurilor de tuberculoză multidrog rezistentă (TB MDR). TB MDR este o formă mai complexă a tuberculozei, care se dezvoltă din cauza rezistenţei la medicamente a mycrobacteriilor, şi al cărei tratament este de o durată mai lungă, de până la doi ani. Statisticile indică faptul că doar 60% dintre pacienţii români cu tuberculoză multidrog rezistentă sunt diagnosticaţi, iar dintre aceştia, doar 30% sunt vindecaţi.
Tratamentul pentru tuberculoza sensibilă la medicaţie cât şi cel pentru forma multidrog rezistentă este acordat în prezent în cadrul spitalelor şi secţiilor specializate de pneumoftiziologie. Durata spitalizării în cazul TB MDR este îndelungată, de până la trei luni. Aceasta, alături de costurile adiţionale medicamentelor pe care pacienţii trebuie să le susţină din resursele proprii şi de efectele adverse ale terapiei sunt adevărate obstacole în urmarea corectă a tratamentului.
În raportul „Să tratăm cu seriozitate: România şi tuberculoza" întocmit de The Economist Intelligence Unit, şi realizat cu susţinerea Janssen, au fost propuse soluţii pentru două dintre provocările de mai sus. De exemplu, prin tratamentul în afara spitalului, adică în ambulatoriu, sub directă observare, viaţa pacienţilor ar fi mult mai puţin afectată întrucât aceştia nu ar fi nevoiţi să renunţe în totalitate la activităţile de zi cu zi şi libertatea nu le-ar fi atât de mult îngrădită. De cealaltă parte, accesul la tratamentele inovatoare, aşa-numitele „medicamente de linia a doua" sau din „grupul 5" ar putea ajuta la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor.
„Statistic, ştim că tuberculoza afectează cu precădere bărbaţii, care, în cele mai multe familii sunt singurii care au un loc de muncă şi implicit sunt unica sursă de venit. De aceea, în special în zonele rurale şi în comunităţile de persoane vulnerabile, sau fără adăpost, majoritatea pacienţilor se află în faţa unei alegeri foarte grele: familia sau propria sănătate. Rezultatul îl ştim cu toţii deja şi este reflectat în aceste cifre în creştere. Nu mai vorbim despre faptul că stigmatul din opinia comunităţii este de asemenea o problemă în situaţiile amintite. Cred că aceste bariere vor putea fi depăşite prin programe de informare cu privire la tuberculoză alături de măsuri de susţinere reală a pacienţilor, astfel încât aceştia să fie încurajaţi să îşi urmeze corect şi până la capăt tratamentul." este de părere Ştefan Răduţ, Vicepreşedinte al Asociaţiei pentru sprijinirea pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă (ASPTMR).
„Pentru a identifica la timp cazurile de tuberculoză şi pentru începerea imediată a tratamentului este necesar ca simptomele acesteia să fie bine cunoscute de către populaţia generală, întrucât ar putea fi confundate cu ale unei alte afecţiuni, mai puţin grave, sau chiar ignorate. Tuberculoza se localizează în cele mai frecvente cazuri la nivelul plămânilor. Semnele care trebuie luate în considerare pentru realizarea analizelor specifice tuberculozei sunt tuse cu expectoraţie, temperatură între 37-38 de grade Celsius, pierderea poftei de mâncare, transpiraţii predominant nocturne şi scăderea în greutate aparent fără motiv. Orice persoană cu semnele descrise ar trebui să se prezinte de urgenţă la un consult de specialitate." declară Dr. Popescu Gilda, Coordonator al Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozie.
Tuberculoza este o boală vindecabilă daca este diagnosticată la timp şi tratată cu medicamente antituberculoase corespunzătoare. Durata tratamentului este variabilă în funcţie de momentul diagnosticării, forma de tuberculoză, stadiul evolutiv şi alte probleme de sănătate asociate. Pentru că este o afecţiune contagioasă, care se răspândeşte pe calea aerului, este bine să fim precauţi şi atenţi la semnele pe care organismul ni le transmite, vizita la medic fiind primul pas pentru menţinerea sănătăţii noastre şi a celor apropiaţi.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Politico: O bombă radioactivă cu ceas îl așteaptă pe Trump sub gheața Groenlandei
În sălbăticia înghețată a Groenlandei, un secret radioactiv doarme sub gheață - și ar putea fi o durere de cap pentru Donald Trump dacă președintele ales al SUA își va pune în aplicare amenințarea de a prelua controlul asupra vastei insule arctice, relatează Politico.
-
Iranul dezvăluie existenţa unei instalaţii subterane de nave „în apele din sudul" ţării
Forţa maritimă a Gardienilor Revoluţiei- armata de elită a regimului de la Teheran - a dezvăluit sâmbătă o instalaţie subterană de nave situată „în apele din sudul" ţării, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea de stat.
-
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză: Câştigul salarial mediu net lunar va creşte cu 6,2% în 2025. Câştigul real se va majora cu 1,6%
Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.
-
Un „mini cabinet" britanic secret face planuri pentru a lucra cu imprevizibilul Trump
Adevărul fundamental despre Donald Trump, la nivel guvernamental, dar și în rândul liderilor din afaceri și armată din Marea Britanie, este acela că, indiferent de ce s-ar întâmpla, Trump nu este previzibil. Acest lucru este valabil și acum.
-
CIA a declasificat o carte despre cum va sfârși lumea
O carte clasată de CIA timp de peste 50 de ani aduce în prim-plan o teorie surprinzătoare despre sfârșitul lumii. „The Adam and Eve Story" (Povestea lui Adam și Eva), scrisă de Chan Thomas, fost angajat al Forțelor Aeriene ale SUA și cercetător în fenomenele OZN, conține o ipoteză apocaliptică care a fost reținută de agenție până acum câțiva ani.
-
Vladimir Tismăneanu îl ironizează pe Călin Georgescu: „Împerecherea dintr o camaradă de cuib și un tovarăș de organizație de bază a generat venirea pe lume a Mântuitorului securist"
Vladimir Tismaneanu, istoric al comunismului şi profesor de ştiinţe politice la Universitatea Maryland din SUA, l-a numit pe Călin Georgescu, într-o postare pe Facebook, „Mesia cu epoleți", ironizându-l pe fostul finalist prezidențial după dezvăluirile legate de trecutul legionar al mamei sale.
-
Bombardamente, în loc de armistițiu. Armata israeliană a lovit în Gaza, după ce Hamas a blocat intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului
Armata Israeliană (IDF) susține că avioanele sale de luptă efectuează un val de atacuri aeriene în Fâșia Gaza. Mai multe detalii vor fi furnizate ulterior, adaugă armata, citată de Times of Israel.
-
Trăsnet în economia globală: Rezerva Federală a SUA se retrage din grupul pentru gestionarea riscurilor climatice în sistemul financiar
Rezerva Federală a SUA (Fed) a anunţat vineri că s-a retras din reţeaua globală de bănci centrale şi autorităţi de reglementare care explorează modalităţi de a supraveghea riscurile climatice în sistemul financiar.
-
Româncă din Germania, scandalizată de prețurile identice cu cele din țară
O româncă stabilită de ani buni în Germania a stârnit un val de reacții în mediul online după ce a făcut o comparație între prețurile din Germania și cele din România. Revoltată de ceea ce consideră a fi o nedreptate pentru românii care trăiesc acasă
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 2.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 3.Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
- 4.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 5.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 6.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 9.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
- 10.Cinci greșeli prin care le oferiți acces hackerilor la datele personale și bancare stocate pe dispozitivele mobile
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu