Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Declasificarea unor informatii secrete schimba istoria. Cum a fost gasita, de fapt, epava Titanicul

Postat la: 14.12.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Aproape 35 de ani s-a crezut ca descoperirea epavei Titanicului a fost incununarea unor eforturi stiintifice, insa declasificarea unor documente secrete spulbera aceasta idee, informeaza CNN.

Robert Ballard, conducatorul echipei care a descoperit epava Titanicului, a declarat pentru CNN ca expeditia a fost, de fapt, o misiune militara strict secreta de recuperare a doua submarine nucleare scufundate in ocean. Adevarata istorie a descoperirii epavei Titanicului este acum consemnata si la expozitia de la National Geographic Museum, din Washington, acolo unde se afla multe dintre obiectele recuperate de pe Titanic.

In 1985, Ballard era comandant in Marina americana si cercetator la Institutul Oceanografic Woods Hole. Cautarea Titanicului a fost incurajata si chiar finantata de Marina Statelor Unite, insa Ballard nu a descoperit epava decat atunci cand a plecat in misiunea de recuperare a doua submarine nucleare scufundate in apele Atlanticului in anii '60, in timpul Razboiului Rece.

"Stiam unde se afla submarinele. Cei din Marina isi doreau sa execut misiunea fara ca rusii sa bage de seama si sa ma urmareasca pentru ca erau interesati de armele nucleare care se aflau la bordul USS Thresher si USS Scorpion, precum si de efectul reactoarelor nucleare asupra mediului", spune Ballard. Titanicul, devenit celebru prin faptul ca s-a scufundat chiar in timpul primei sale croaziere in Oceanul Atlantic zacea pe fundul apei, la o adancime de peste 3.600 de metri. "Cand am descoperit Titanicul am fost entuziasmati, pentru ca fusese o munca dificila", a mai spus Ballard, adaugand ca, in momentul in care descoperirea a fost anuntata public, nimeni nu a banuit ce cauta el, de fapt pe fundul oceanului. "Nu au vrut ca lumea intreaga sa stie acest lucru, asa ca a trebuit sa inventez o poveste", a conchis Ballard.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE