Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Declarațiile lui Arafat despre sistemul RO-ALERT au starnit furia romanilor. De ce nu a trimis notificări în urma cutremurului de 5,8 din România

Postat la: 28.10.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Secretarul de stat în Ministerul de Interne a explicat că sistemul RO-ALERT nu anunță cutremure, ci este folosit în cazul unui seism pentru a transmite mesaje și indicații către populație. Raed Arafat a spus că, în astfel de situații, cel mai important este ca oamenii să-și păstreze calmul.

„După ce s-a resimtit cutremurul, pompierii au trecut la verificările care se fac conform planului, mai ales în zonele vulnerabile, precum Centrul Vechi. Nu am primit nicio informare pe parcursul verificărilor că ar fi fost pagube. Nu am primit apeluri la 112 că ar fi fost înregistrate pagube. Verificările care s-au făcut arată că acest cutremur a fost fără impact asupra clădirilor, care să producă situații de urgență.

Cel mai imporant lucru - iar noi am postat aceste sfaturi pe Facebook, pe aplicație - este ca omul să nu se panicheze în timpul cutremurului. Trebuie imediat să se pună sub o grindă, sub o masă sau altă piesă de mobilier mai solidă, să nu coboare pe scări sau cu liftul, până trece cutremurul. Dacă are gazul pornit, trebuie să-l oprească.

Sistemul RO-ALERT nu anunță cutremure. Sistemul va fi folosit în cazul cutremurului eventual pentru transmiterea unor mesaje pentru indicații post-cutremur. Numai că în această situații nu am avut pagube ca să trimitem mesaje și să trezim populația prin mesaje de acest gen, doar ca să spunem să stea liniștiți. Trebuie să se înțeleagă că transmiterea unor mesaje cu câteva secunde înainte poate produce panică.

Controlul panicii este foarte important, dar și informarea din timp. De aceea noi recomandăm populației să citească recomandările de pe aplicația DSU.', a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

Portalul de avertizare în situaţii de urgenţă ro-alert.ro a fost lansat oficial în luna septembrie. Acesta are scopul de avertizare a populaţiei cu privire la fenomene meteo extreme, inundaţii sau chiar un atac terorist, prin telefonul mobil. Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat explica, atunci, de ce sistemul nu va transmite alerte în caz de cutremur.

Un cutremur cu magnitudinea 5,8 a avut loc în România, în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit INFP. Seismul s-a resimţit puternic şi în Capitală. Cutremurul s-a produs la ora 3:38 dimineaţa (ora de vară), în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, la o adâncime de 150 de kilometri. Seimsul s-a produs in apropierea oraşelor Nehoiu (17km), Covasna (33km), Întorsura Buzăului (37km), Târgu Secuiesc (48km), Vălenii de Munte (53km).

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE