Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












De ce cumpara Romania rachete antiaeriene Patriot

Postat la: 20.04.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Seful Statului Major, generalul Nicolae Ciuca, a anuntat, joi, ca Romania vrea sa cumpere rachete americane Patriot, informeaza Digi24. Achizitia se va face in cadrul proiectului de inzestrare a armatei romane.

Generalul Nicolae Ciuca nu a facut precizari legate de numarul rachetelor Patriot care vor fi cumparate si nici nu a oferit alte detalii legate de achizitie. Patriot este un sistem de aparare avansat, de tip sol-aer, care poate fi folosit in cazul unui atac cu avioane ori cu rachete balistice si de croaziera, iar achizitionarea unui astfel de sistem va imbunatati apararea antiaeriana a Romaniei, dupa ce tara noastra a achizitionat si avioane de vanatoare americane F-16. Semnificatia strategica a unui asemenea achizitii este cu atat mai mare cu cat Rusia a anuntat ca va contracara miscarile de trupe ale NATO de pe flancul estic, construind o racheta balistica intercontinentala care poate sa transporte 16 focoase nucleare.

Rachetele Patriot reprezintă un sistem de apărare avansat de tip sol-aer împotriva avioanelor sau rachetelor de croazieră sau balistice. Rachetele Patriot sunt deţinute de 12 ţări: Statele Unite, Olanda, Germania, Japonia, Israel, Arabia Saudită, Kuwait, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite. Sistemul este bazat pe o remorcă mobilă, transportabilă cu avioane de tip C5 Galaxy, iar componentele sunt interoperabile, astfel încât ţările NATO pot colabora în asamblarea unui sistem de apărare, care poate fi instalat într-o regiune îndepărtată, precum graniţa turco-siriană.

Un sistem Patriot este alcătuit din patru elemente: sistemul radar, centrul de control şi generatorul de energie electrică, turnurile de comunicaţii şi lansatoarele de rachete instalate pe camioane. Producătorul garantează că un camion poate fi echipat cu până la 16 lansatoare, însă armata Statelor Unite foloseşe de regulă de la cinci până la opt lansatoare per baterie. Fiecare lansator este echipat cu patru rachete, ultima versiune de tip "Pac-3" având capacitatea de a susţine chiar 16 rachete. Lansatoarele pot fi dispuse şi coordonate cu până la un kilometru depărtare de centrul de control.

Radarul funcţionează cu tehnologia reţelei de antene comandate în fază, care scanează cerul cu mii de fascicule pe secundă, iar în cazul în care depistează un obiect zburător se concentează asupra acestuia şi transmite informaţii asupra traiectoriei şi vitezei cu care se deplasează către centrul de comandă, care evaluează ameninţarea. Sistemul poate detecta aproximativ 100 de ţinte şi poate ghida până la nouă rachete. Dacă reperează o ţintă, calculatorul poate lansa una sau două rachete, pentru a distruge obiectivul. Rachetele sunt ghidate în funcţie de traiectoria ţintei, rachetele versiunilor mai noi, chiar dacă au focoasă, sunt mult mai mici şi sunt calculate să distrugă ţinta prin impact.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE