Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












De ce acceptă Cuc fărădelegile lui Mândrescu?

Postat la: 17.09.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

CNAB functioneaza sub autoritatea tutelara a MT si are ca actionar majoritar Statul Roman, cu 80% din capitalul social si Fondul Proprietatea care detine 20% din capitalul social, administrarea companiei fiind sub incidenta OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice.

Astfel, membrii CA si Directorul General ai CNAB sunt numiti conform OUG 109/2011, aprobata prin Legea 111/2016.
Cu toate acestea, desi se cunostea inca de la inceputul anului faptul ca unui numar de 3 membri ai CA urmeaza sa le expire mandatele in data de 18.04.2017, CA urmand a ramane fara cvorum, presedintele CA Bogdan Mindrescu nu a intreprins niciun demers in sensul completarii numarului de membri, asa cum prevede OUG 109/2011.

In data de 11.04.2017, cu 7 zile inaintea expirarii mandatelor membrilor CA, este convocata o sedinta a consiliului, pe a carui ordine de zi, suplimentar, este adaugat in material referitor la numirea "incepand cu data de 19.04.2017 si pana la intrunirea AGA" a unui numar de 2 membri provizorii, facandu-se trimitere, in mod eronat, la art. 137, alin. (1) din Legea 31/1990, numiri care trebuiau facute in conformitate cu prevederilor OUG 109/2011.

Conform art. 60, alin. (1) din OUG 109/2011 aprobata prin Legea 111/2016 "dupa intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, numirea administratorilor sau, dupa caz, a membrilor consiliului de supraveghere al intreprinderilor publice, pentru pozitiile devenite vacante, pentru orice cauza de incetare a mandatului administratorului, se va face potrivit prevederilor prevazute la art. 5, respectiv la art. 29".
Referitor la numirea unor noi membri in consiliile de administratie ale unor societati comerciale, OUG 109/2011 la art. 29, alin. (1) si (2) prevede ca acestia sunt recomandati de catre comitetul de nominalizare din cadrul consiliului de administratie si desemnati de catre AGA, la propunerea CA.

In total dispret fata de dispozitiile legale, au fost numiti 2 membri in CA fara a fi recomandati de catre comitetul de nominalizare, fara sa fie propusi de catre CA si fara sa fie numiti de catre AGA, invocandu-se in mod eronat prevederile art. 137, alin. (1) din Legea 31/1990, fapt ce imbraca forma unui abuz in serviciu.

Pentru ca abuzul in serviciu sa fie si mai mare, in urmatoarea sedinta a CA care s-a desfasurat in data de 19.04.2017, presedintele consiliului si-a prezentat demisia "verbal" din functia de presedinte al CA si a fost numit in functia de Director General al CNAB fara a fi recomandat de catre comitetul de nominalizare si fara sa indeplineasca criteriile referitoare la experienta in management.

Conform prevederilor Codului Muncii, prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului, care printr-o notificare SCRISA, comunica angajatorului incetarea contractului de munca. Ori, la aceste moment, nu exista niciun document prezentat CA in forma scrisa, pe cale de consecinta, Directorul General ocupa si functia de presedinte al CA fapt ce este expres interzis de lege, astfel, pe langa abuzul in serviciu, fiind intrunite elementele constitutive ale infractiunii de incompatibilitate.

Conform art. 35, alin. (4) din OUG 109/2011 "directorii, indiferent daca sunt selectati din cadrul CA sau din afara acestuia, sunt numiti de CA, la recomandarea comitetului de nominalizare...", procedura care nu a fost respectata, comitetul de nominalizare nefiind intrunit in vederea luarii unei decizii referitoare la desemnarea directorului general.

Astfel, la acest moment, atat CA al CNAB, cat si Directorul General, care au fost numiti fara respectarea legislatiei in materie, isi desfasoarea activitatea in afara cadrului legal, putand fi produse prejudicii importante societatii. Deci, ne putem intreba ce interese are ministrul Cuc incat sa ii tolereze atatea abateri legislative lui Mindrescu, personaj incompatibil la functia de DG ?

Danut Pop

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE