Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












De astazi, examenul auto se filmeaza

Postat la: 30.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice este acordat in baza unui examen ce include o proba teoretica si o proba practica, potrivit legislatiei in vigoare. In acest sens, cei care vor sa obtina permisul auto trebuie sa urmeze cursuri de pregatire teoretica si practica in cadrul unei scoli de soferi. Regulile examenului auto se vor modifica incepand de vineri, astfel ca orice viitor sofer ar trebui sa afle despre conditiile in care se sustin cele doua probe.

Persoanele care vor sa capete dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice din Romania trebuie sa sustina examenul pentru obtinerea permisului auto, care consta intr-o proba teoretica si una practica. „Dreptul de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai pe drumurile publice il are numai persoana care poseda permis de conducere valabil, corespunzator categoriei din care face parte vehiculul respectiv, sau dovada inlocuitoare a acestuia cu drept de circulatie", prevede Codul rutier. Insa inainte de a putea sustine efectiv examenul auto, candidatii trebuie sa fie evaluati psihologic si medical si sa urmeze, in cadrul unei scoli de soferi, cursuri de pregatire teoretica si practica.

Spre deosebire de regulile aplicabile pana astazi, cele doua probe ale examenului vor fi filmate incepand de maine, potrivit unor reglementari care vor intra in vigoare la un an de la momentul stabilirii lor prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2016. Mai exact, in Codul rutier va aparea o prevedere ce va stabili ca, „pentru asigurarea si verificarea legalitatii examenului de obtinere a permisului de conducere, modul de desfasurare a probei teoretice se inregistreaza video, iar in cazul probei practice atat video, cat si audio, cu sisteme tehnice de monitorizare. Pentru proba practica, sistemele tehnice de monitorizare se instaleaza pe autovehiculele folosite la sustinerea probei practice". Totusi, va exista si o exceptie pentru motociclete, tricicluri cu motor si mopede, adica vehiculele din categoriile AM, A, A1 si A2. In cazul acestora nu se vor face inregistrari audio-video la proba practica.

Sustinerea examenului se poate face in termen de un an de la absolvirea cursurilor de pregatire teoretica si practica, potrivit procedurii de examinare stabilite prin Ordinul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) nr. 268/2010. Concret, persoanele care trec cu succes de proba teoretica pot sustine proba practica de mai multe ori, in cazul in care o pica, in perioada de valabilitate a cursurilor absolvite. In acest sens, candidatii sunt nevoiti sa achite taxa de examinare si sa faca cel putin inca sase ore suplimentare de pregatire practica. Inainte de 5 octombrie 2015, cei picati la proba practica erau nevoiti sa sustina din nou proba teoretica.

„Calificativul «admis» la proba teoretica permite sustinerea probei practice in perioada de valabilitate a cursului de pregatire teoretica si practica (...). Candidatii declarati «respins» la proba practica pot fi programati pentru sustinerea unei noi probe dupa o perioada de cel putin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare si prezentarea dovezii care atesta efectuarea a cel putin sase ore suplimentare de pregatire practica intr-o scoala de conducatori auto autorizata", dispune ordinul de ministru.

In acelasi timp, candidatii care nu se prezinta la proba practica pot sa ceara o noua programare oricand in perioada de valabilitate a cursului de pregatire. Daca trece un an de la absolvirea cursului, sustinerea examenului auto este conditionata de efectuarea unui nou curs de pregatire. In alta ordine de idei, cei care pica proba teoretica pot sa sustina o noua examinare dupa cel putin 15 zile de la respingere, cu achitarea taxei aferente.

La momentul verificarii dosarului de examinare si la sustinerea probelor, candidatii trebuie sa aiba varsta minima necesara (de exemplu, 18 ani in cazul categoriei B), sa fie apti din punct de vedere medical si sa dovedeasca pregatirea teoretica si practica in cadrul unei scoli de soferi.

Dosarul de examinare trebuie sa includa, conform Ordinului MAI nr. 268/2010, urmatoarele documente:

-o cerere-tip semnata de candidat, in care se consemneaza si declaratia pe propria raspundere a acestuia din care sa rezulte, in principiu, ca locuieste in mod obisnuit in Romania sau ca revine periodic la o adresa din tara;

-fisa de scolarizare emisa de scoala de soferi in cadrul careia candidatul a absolvit cursurile de pregatire teoretica si practica, in care se consemneaza si avizul medical „apt pentru conducerea autovehiculelor din grupa ...", corespunzator categoriei pentru care se solicita examinarea;

-extrasul de pe cazierul judiciar in termenul de valabilitate;

-dovada de plata a contravalorii permisului de conducere.

„Examinarea se efectueaza dupa indeplinirea formalitatilor necesare, la sediul serviciului public comunitar competent, constand in: verificarea dosarului de examen, preluarea imaginii faciale si inregistrarea in aplicatia informatica de examinare", scrie in ordinul amintit. Proba teoretica si proba practica sunt sustinute succesiv, in zile diferite,sustine avocat Marius Coltuc.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE