Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Dăncilă la Ierusalim, Iohannis la Bacău

Postat la: 26.04.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Înalta politică de la București e mai splitată decât oricând. Ocărâți de președinte, premierul Dăncilă și președintele PSD și al Camerei Deputaților, Dragnea se află într-o vizită oficială la Ierusalim. Răspunzând invitației premierului Netanyahu. În timp ce Klaus Iohannis, renunțând temporar la datul cu bicicleta, face și el o importantă vizită de lucru. La Bacău. Invitat de autoritățile locale. Primii demarează un proiect extrem de îndrăzneț de politică externă. În timp ce președintele vrea să afle cum gândesc tinerii. Care e diferența?

Dovada că România a dovedit îndrăzneală și vizionarism în politica ei externă este decizia luată momentan sub forma unui memorandum adoptat de Guvern de a urma exemplul Statelor Unite și de a muta Ambasada României de la Tel Aviv în capitala statului gazdă, Israel, respectiv la Ierusalim. Implicațiile acestui gest sunt profunde. Cel mai semnificativ efect fiind acela că România, ca și Statele Unite, recunoaște implicit suveranitatea Israelului asupra Ierusalimului ca oraș indivizibil, capitala statului Isarel și, în același timp, capitală a celor trei religii, mozaică, creștină și musulmană.

Așa cum preconizam într-o analiză anterioară pe aceeași temă, în cursul acestei săptămâni urmau să apară în cascadă reacții pe plan internațional. Cele mai multe și cele mai semnificative sunt favorabile României. Guvernul de la București este încurajat să meargă mai departe. Și, tot așa cum am anunțat, frontul statelor europene, aflat sub comanda Germaniei - statul cel mai puțin indicat să se ocupe de israelieni - rupt de România, mai este încă o dată rupt de anunțul făcut de președintele Cehiei, prin care și acest stat decide să-și mute ambasada în capitala țării gazdă. Acolo unde dorește țara gazdă.

În Jerusalem Post, o publicație de prestigiu în întreaga lume, apare un fulminant articol semnat de doctor Radu Golban, cetățean român, cetățean german și cetățean elvețian, care analizând divergențele de la Bucureși pe această temă, dezvăluie unul dintre principalele motive, care l-au determinat pe Klaus Iohannis să se opună, deși nu are această prerogativă, inițiativei Guvernului. Klaus Iohannis a fost inițiator și mult timp președinte al Forumului German, calitate în care de altfel a și candidat cu succes pentru funcția de primar al Sibiului, organizație care, sub mandatul său, s-a declarat succesoare a unei organizații naziste , acuzată pe plan mondial de crime de război, respectiv Grupul Etnic German.

Grupul Etnic German, care a dat celui de-al Treilea Reich al lui Hitler zeci de mii de SS-iști, a confiscat proprietăți ale comunităților de sași din România, dar și proprietăți ale evreilor, care, în prealabil, fuseseră confiscate de Antonescu sub presiunea Berlinului. Astfel, Grupul Etnic German, iar acum Forumul Democratic al Germanilor din România, au devenit proprietari ai unor imobile din localități din afara Ardealului, în care niciodată nu au locuit etnici germani. Culmea este că totul a fost bătut în cuie printr-o decizie judecătărească luată la Sibiu iar apoi materializată de guvernele României sub presiune germană. Însuși cancelarul Germaniei Angela Merkel a intervenit direct în acest scop pe lângă omologii ei români. Klaus Iohannis a fost recompensat cu cea mai înaltă distincție a statului german, iar acum Germania îi face lobby pentru ca, de la 11 decemrbie 2019, să preia președinția Consiliului Europei.

Acest demers publicistic semnat de doctor Golban în Jerusalem Post nu va rămâne, desigur, fără urmări. Cu atât mai mult cu cât spiritele sunt încinse în Israel, în Statele Unite și în întreaga lume în ceea ce privește momentul istoric al mutării unor ambasade importante din Statele Unite și din Uniunea Europeană la Ierusalim. Culmea este că una dintre temele analizate ieri și astăzi în cursul convorbirilor oficiale dintre reprezentanți guvernului isralian și tandemul Dăncilă-Dragnea este tocmai restituirea unor proprietăți care, în trecut, au fost confiscate de la evrei de statul român.

Așa că, după ce a făcut prin București câteva piruete cu bicicleta sa nemțească, încercând să distragă atenția opiniei publice de la una dintre cele mai mari erori de politică prezidențială, Klaus Iohannis a plecat bine-merci să facă politică înaltă la Bacău. Și să le ia temperatura copiilor de acolo.

În zilele următoare, vor exista întâmplări și anunțuri și mai spectaculoase legate de inițiativa și demersul de politică externă al Guvernului României. Și nu ar fi deloc exclus să-l vedem pe președintele Klaus Iohannis renunțând la bicicletă, după ce a renunțat temporar și demonstrativ la luxosul său BMW, tot nemțesc, și alergând cu cercul din reședința sa transformată în palat până la Cotroceni și retur. Însoțit de SPP-iști, care-și vor abandona și ei bicicletele în schimbul cercului. Și care-și vor păzi astfel din ce în ce mai popularul președinte al statului paralel.

Sorin Rosca Stănescu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE