Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Curtea Constitutionala a hotarat. Ce s-a decis in privinta varstei de pensionare a romanilor

Postat la: 18.06.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Decizie majora a Curtii Constitutionale (CCR) in ceea ce priveste varsta de pensionare. Judecatorii constitutionali au decis ca femeile pot solicita continuarea executarii contractului individual de munca, in conditii identice cu barbatul, respectiv pana la implinirea varstei de 65 de ani.

In prezent, Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice stabileste ca varsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati, cu mentiunea ca au existat modificari legislative prin care unele categorii profesionale au creat posibilitatea maririi sau egalizarii varstei standard de pensionare intre femei si barbati.

Curtea a precizat, in decizia sa, ca incetarea de drept a contractului individual de munca pentru femei la o varsta mai mica decat cea a barbatului:

- poate fi discriminatorie pe criterii de sex;
- incalca dreptul la munca al femeii.

Prin urmare, la varsta de 63 de ani, femeia trebuie sa aiba dreptul de a opta pentru continuarea raportului de munca pana la varsta la care legea prevede incetarea de drept a contractului individual de munca si pentru barbati, respectiv 65 de ani.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE