Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cum vrea Protecția Consumatorilor "să prindă hoții". Inspectorii vor pune firmele pe fugă

Postat la: 15.01.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Una dintre măsurile pe care autoritatea le are în plan este introducerea conceptului de „mistery shopping" în achiziţia de bunuri şi servicii de către autoritatea de control, astfel că inspectorii vor face cumpărături sub acoperire pentru a-i depista şi pedepsi pe cei care nu funcţionează potrivit legii.

„Personalul cu atribuţii de control din cadrul autorităţii poate să achiziţioneze bunuri sau servicii în scopuri de testare, dacă este necesar sub o altă identitate (mistery shopping), inclusiv de a le inspecta şi de a le observa, studia, dezasambla sau testa în scopul de a detecta încălcări sancţionate prin noul Regulament şi de a obţine mijloace de probă", arată un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificările şi completarea unor acte normative referitoare la protecţia consumatorilor, privind creditele de consum, practicile incorecte ale comercianţilor şi clauzele abuzive din anumite contracte.

Vor fi modificate, între altele, Ordonanţa de urgentă nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor. De asemenea, o altă schimbare pe care ANPC o pregăteşte este că vrea să aplice firmelor amenzi de până la 5% din cifra de afaceri pentru orice încălcare a normelor de protecţie a consumatorilor, iar unele companii ar putea fi închise. Acelaşi principiu îl urmează, de exemplu, Consiliul Concurenţei. În prezent, ANPC aplică sancţiuni fixe stabilite prin lege, iar legislaţia le permite firmelor să plătească jumătatea din minimul amenzilor de la ANPC în 15 zile.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE