Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cum si ce trebuie sa mancam de Pasti ca sa nu facem indigestie si criza biliara

Postat la: 12.04.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

 Aparatul digestiv, în special ficatul şi colecistul sunt cele mai solicitate în această perioadă şi au nevoie de ajutoare speciale din partea noastră. Iata câteva trucuri pentru a ne proteja ficatul de agresiunile produselor de sezon. Trecem brusc de la o alimentaţie simplă, fără grăsimi animale, la mesele îmbelşugate, iar aparatul digestiv se resimte intens.

Cum ajutăm organismul să facă faţa întregului ala de produse alimentare? Nu putem mânca cu trei guri. Pe de altă parte există riscul să creştem rândurile pacienţilor. Pentru o persoană sănătoasă, excesele n-ar fi o problemă majoră, pentru că se poate trece pentru probleme. În schimb, persoatele cu afecţiuni grave se pot declanşa probleme foarte mari. O mare grijă trebuie să aibă şi persoanele care ţin post acum, pentru că bombardarea organismului cu mâncăruri grele poate fi o încercare grea. Ar trebui să ne gândim şi la variantele light, adică să facem piftie de curcan sau de cocoş în loc de piftie de porc, la fel şi cu cotletul.

Cum ne putem pregăti ca să prevenim o evenutală criză de bilă? Ar trebui să fie atente persoanele care au probleme cu bila, cu calculi biliari. Colica biliară e o urgenţă, pentru că se poate însoţi cu infecţie şi atunci ajungi la chirurg la cald, or, e bine să ajung la operaţie la rece. De aceea, e bine să nu mâncăm totul la o masă şi să luăm preparate care emulsionează grăsimile şi anume: păpădie, armurariu, cicoare, sunătoare. Fie sub formă de capsule, fies su formă de infuzie. Mare atenţie, se iau înainte de masă. Extractul de ulei de armurariu şi capusele ajută funcţionare ficatului. Dacă am începe de pe acum, cu o tinctură de păpădie şi o capulă de armurariu, vom ajuta ficatul să treacă cu bine peste perioada cu mese bogate. Foarte bune sunt şi enzimele din papaya şi ananas. Fie din fructe direct, fie din extracte. Acestea sunt singurele fructe care pot fi luate după masă. Enzimele se iau în timpul mesei sau la sfârşitul mesei.

Ce alte probleme mai apar? Hiperaciditatea gastrică poate declanşa ulcer. Cine au tratament pentru aciditate, trebuie să aibă mare grijă să nu uite tratamentul. Plantele de ajutor sunt: lemnul dulce, uleiul de cătină. Uleiul de cătină se ia pe o bucăţică de pâine. Uleiuri esenţial de busuioc, de mentă, muşeţel, cimbru şi cimbrişor. Plantele pot fi folosite şi pe post de ceaiuri.

Ce condimente putem adăuga la masă? Rozmarin, oregano, şofranul se găsesc şi la noi. Putem folosi condimentele dulci: scorţişoara, nucşoara, menta. Să nu uităm de ghimbir. În plus, el ne accelerează şi circulaţia şi înlătură senzaţia de frig. Recomand folosirea unei jumătăţi de scorţişoară în ceai sau în iaurt, pentru că pe lângă o mulţime de alte efecte benefice, reglează şi glicemia. Mare atenţie cu consumul de grăsime animală şi alcool în cazul celor cu afecţiuni cardiovasculare, pentru că pot favoriza apariţia infarctului. Topul remediilor care hărnicesc bila

Cum ne protejăm de colesterolul crescut? Ar trebui să mâncăm multe salate. Dacă mâncăm carne, nu o asociem cu pase şi orez, ci cu salată verde, roşii sau murături. Murăturile sunt foarte bune. De asemena, trebuie să luăm ulei de peşte sau ulei de krill. Din surse vegetale, putem lua Omega 3, din ulei de cânepă presat la rece, la fel şi uleiul din sâmburi de struguri. Eu pe acestea le recomand, o lună un ulei, o lună alt ulei, ca să apuce să-şi manifeste efectele benefice.

Cum prevenim balonările şi senzaţia de vărsături? Preparatele care uşurează aceste probleme sunt condimentele amintite: ghimbirul, oregano, cimbrul, cimbrişorul, menta. Ce ar trebui să conţină trusă de prim ajutor? Preparate antispastice, preparate cu enzime, extractele din condimente (capsule cu ghimbir), cărbunele medicinal (se ia la sfârşitul mesei, un comprimat la fiecare masă, câte 3-4 pe zi). Preparatele de aloe, de soc, de sena sunt bune pentru constipaţie, dar aceste se iau pe perioade limitate, pentu sunt iritante.

Postul înseamnă moderaţie, cumpătare. Avem proteine vegetale din linte, fasole. Chinezii şi japonezii nu mănâncă soia pe care o mâncăm noi. Ei au soia fermentată. În plus, excesul de estrogen pot declanşa chisturi. Nu trebuie să mâncăm totul odată. Ne aşezăm la masă, mâncăm piftie cu muştar sau hrean şi e foarte bine. Facem o pauză şi apoi mâncăm friptura, iar salata boef o lăsăm pentru a doua zi. Mare atenţie, cu deserturile. Cafeaua nu se bea imediat după masă, ci la o jumătate de oră distanţă. Recomandate sunt ceaurile asiatice: ceaul verde, ceaiul alb, ceaiul galben. Foarte important e să nu ne culcăm după masă.

O plimbare în aer liber va stimula digestia. Evitaţi combinaţia de energizante şi alcool, pentru că poate fi fatală. Mai bine ar fi doar să bea alcool şi să lase energizantele pentru altă dată. În această perioadă ne apucă stările de melancolei şi stările depresive. Există plante care ne ajută şi în acest plan. Sunt plante adaptogene: rodiola rosea, lăptişorul de matcă, lavanda. Eu chiar recomand tinctura de lavandă şi ceaiul de lavandă. Săculeţul cu lavandă îl punem în apa de baie sau lânge pernă. Uleiurile de lavandă şi pachiuli sunt foarte indicate pentru aromoterapie. Atenţie, nu se folosec în prezenţa copiilor sub 2 ani. Mai există gemoterapecele, dar acestea trebuie recomandate de un medic fitoterapeut. Tratamentul trebuie personalizat.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE