Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cum cresc salariile profesorilor. Aproape 700 de lei în plus pentru fiecare elev

Postat la: 19.01.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Executivul a aprobat acordarea unei creşteri semnificative într-unul dintre cele mai importante sectoare ale României. Guvernul a aprobat, în cadrul şedinţei de ieri, 18 ianuarie, două hotărâri care vizează creşterea costului standard per elev/preşcolar pentru învăţământul preuniversitar de stat, particular şi confesional acreditat, pentru anul 2017, de la 3.043 de lei/an la 3.740 de lei/an.

La momentul actual, în România, unităţile de învăţământ preuniversitar primesc finanţare de bază în limitele costului standard per elev/preşcolar de la bugetul de stat, din sumele defalcare din TVA prin bugetele locale. „Costul standard per elev/preşcolar se determină pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare/domeniu, în funcţie de mărimea şi tipul unităţilor de învăţământ, mediul urban/rural şi coeficienţii de temperatură din zone geografice", a transmis Guvernul, printr-un comunicat de presă.

După cum precizează Guvernul, pe baza acestui cost se finanţează cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora pentru unităţile de învăţământ. „Salutăm creşterea acestui cuantum al costului standard per elev. Finanţarea de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar se face pornind tocmai de la acest cost standard, adică bugetul unităţilor de învăţământ se acordă în funcţie de numărul de elevi. Acum, unităţile de învăţământ vor primi un buget mult mai mare, ceea ce nu poate fi decât benefic, pentru că în cheltuielile de bază intră cheltuielile salariale, bursele etc. Cu alte cuvinte, şcolile vor avea mai mulţi bani pentru tot ce înseamnă salarii, pregătirea elevilor etc", a declarat Violeta Amariei, preşedintele Alianţei Sindicale „Gheorghe Asachi" din Iaşi.

În această categorie nu sunt incluse însă cheltuielile pentru alocaţii, pentru transportul la şi de la locul de muncă, precum şi cheltuielile salariale în natură. Pe baza acestui cost se face şi finanţarea cheltuielilor cu pregătirea profesională, a cheltuielilor cu evaluarea periodică a elevilor, precum şi a celor pentru bunuri şi servicii. Cheltuielile cu pregătirea profesională includ şi cheltuielile legate de formarea continuă şi evaluarea personalului din unităţile de învăţământ.

Întrucât pe baza acestei alocări se finanţează cheltuielile salariale, mărirea costului per elev a creat oportunitatea potrivită pentru creşterea salariilor cu 15% de la 1 februarie, creştere promisă prin OUG nr. 20/2016. „Creşterea costului standard per elev era obligatorie pentru acoperirea deficitului creat de creşterea salariilor bugetarilor cu 15% (n.r. - Ordonanţa de Urgenţă nr. 20/2016, care prevede majorarea salariilor personalului din Educaţie şi Sănătate cu 15% în medie). Dacă nu se majora costul per elev, nu se genera buget pentru creşterea salarială. Este o influenţă directă între cele două. Bugetele unităţilor de învăţământ se fac din acest cost per elev, aici încadrându-se plata salariilor, sporurile, indemnizaţiile etc. Astfel, Guvernul a făcut un fel de artificiu: a crescut bugetul per elev pentru a avea de unde creşte salariile", a declarat la rândul său, prof. Mirel Pristavu, preşedintele Sindicatului Învăţământ „Spiru Haret" din Iaşi.

Mai mult decât atât, conform programului de guvernare PSD-ALDE, până la 1 ianuarie 2018 urmează creşteri salariale în educaţie cu aproximativ 50%, primul val de creşteri fiind programat în luna iulie a anului curent. „Urmează şi finalizarea, cât de curând, a noii Legi a salarizării, care va include alte creşteri salariale. Este posibil să mai vedem o majorare a costului per elev lunile următoare", a completat prof. Mirel Pristavu. „Cu alte cuvinte şcolile vor avea mai mulţi bani pentru tot ce înseamnă salarii sau pregătirea elevilor" - Violeta Amariei, preşedintele Alianţei Sindicale „Gheorghe Asachi" din Iaşi.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE