Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cuc-ul lui Bădălău își bate și de CFR Călători: A impus ilegal membrii în Consiliu de Administrație

Postat la: 01.09.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Imounerea de catre ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a fostului ministru PDL al Economiei, acum acum ajuns la ALDE, Ioan Ariton, in Consiliul de Administratie de la CFR Calatori, demonstreaza ca isi bate joc de aceasta companiei si tododata vrea cu orice pret sa o duca in depoul falimentului.

Cel mai elocvent exemplu despre sfidare a legii si batjocura la adresa CFR Calatori a constat in impunerea de catre Cuc-ul lui Badalau si secretarul de stat pentru domeniul feroviar- Dragos Titea, supranumit „regele pacanelelor", a membrilor in Consiliul de Administratie, inclusiv a presedintelui acestuia.

Ilegal: 6 din cei 7 membrii CA de la CFR Călători sunt angajații Ministerului Transporturilor

La ora actuala, potrivit OUG nr.109/2011, privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificarile si completarile ulterioare, CA de CFR Calatori este alcatuit din sapte persoane-Ana Maria Dascalu-presedinte, Stancu Marin, Chiriţă Sofia Lăcrămioara, Atodiresei Mihaela,, Iordache Cristina Mihaela, Istrate Simona-Nicoleta si Ion Ariton- membrii. Potrivit legislatiei in vigoare, impunerea acestora s-a facut fara respectarea prevederilor legale in vigoare. Astfel, conform art .28 al OUG nr.109/2011, „consiliul de administrație este format din 5-9 membri, persoane fizice sau juridice, cu experiență în activitatea de administrare/management a/al unor întreprinderi publice profitabile sau a/al unor societăților comerciale profitabile din domeniul de activitate al întreprinderii publice". Cati dintre cei sapte membrii indeplinesc aceasta conditii? Culmea, doar ultimul impus, Ioan Ariton, si poate, cu indulgenta-Marin Stancu si Simona Istrate. Insa, mare ilegalitate vizeaza componenta CA de la CFR Calatori. Potrivit aceluiasi articol mai sus enuntat:

„Nu pot fi selectați mai mult de 2 membri din rândul funcționarilor publici sau al altor categorii de personal din cadrul autorității publice tutelare ori din cadrul altor autorități sau instituții publice". Insa, in cazul CFR Calatori, nu s-a tinut cont de aceasta prevedere, si sase din cei sapte membrii ai CA, cu execeptia lui Ion Ariton, sunt angajati ai Ministerului Transporturilor. Ori OUG nr.109/2011 prevede clar ca „nu pot fi selectați mai mult de 2 membri din rândul funcționarilor publici sau al altor categorii de personal din cadrul autorității publice tutelare ori din cadrul altor autorități sau instituții publice", dar acum tandemul Cuc- Titea a impus sase membrii, dintre care unii sunt parasutati de pe la cabinetele unor secretari de stat.

Președintele CA de la CFR Călători a venit de la Crucea Roșie


Inca o dovada in plus ca ministrul Transportuilor isi bate joc de CFR Calatori a fost impunerea in fruntea CA a unui fost voluntar de la Crucea Rosie, Ana Maria Dascalu, care a terminat facultatea in 2014 si a aterizat, in iunie 2015, la cabinetul uni secretar de stat din acest minister. Ma mult, ordonanta in cauza mentioneaza c negru pe alb la art.26, alin. 6 „Este obligatorie efectuarea selecției candidaților de către un expert independent, persoană fizică sau juridică specializată în recrutarea resurselor umane, în cazul întreprinderilor publice care îndeplinesc următoarele condiții cumulative: In plus, la alin.7 al aceluiasi articol se precizeaza: „Anunțul privind selecția membrilor consiliului de administrație se publică, prin grija consiliului de administrație, în două ziare economice și/sau financiare cu largă răspândire și pe pagina de internet a întreprinderii publice. Acesta trebuie să includă condițiile ce trebuie întrunite de candidați și criteriile de evaluare a acestora. Selecția se realizează cu respectarea principiilor nediscriminării, tratamentului egal și transparenței și cu luarea în considerare a specificului domeniului de activitate al întreprinderii publice. Nu a existat niciun anunt in acest sens si niciun expert independent. A fost doar vointa lui Cuc si a lui Titea de a-si recompensa prietenii, colaboratorii si pilele politice cu o indemnizatie substantiala si fara prea mari dureri de cap. Acest CA in fruntea cu Ana Maria Dascalu este cel care a girat managemetul dezastruos de la CFR Calatori a lui Iosif Szentes al carui mandat prelungit cu patru luni expira in septembrie.

Ion Teleanu

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE